Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va propune guvernului sa anuleze hotararea prin care a fost stabilita metoda de privatizare a companiei Antibiotice Iasi. Hotararea a fost atacata in instanta de sindicatul companiei care a obtinut suspendarea acesteia. AVAS precizeaza ca procesul de privatizare va continua in baza actelor normative in vigoare privitoare la privatizare. Odata cu anularea hotararii de guvern, actiunea in instanta a sindicatelor devine lipsita de obiect.

"Temeiul legal al privatizarii Antibiotice Iasi il constituie, in primul rand, Legea nr. 137/2002 si OUG nr. 88/1997, raportate la art. 85 din Tratatul CE, si apoi actele normative emise in executarea legii, respectiv HG nr. 577/2002 si HG nr. 1400/2007. Asadar, HG nr. 1400/2007 nu este singurul act normativ in temeiul caruia se desfasoara privatizarea Antibiotice Iasi, iar suspendarea efectelor acestuia nu inseamna lipsirea de baza legala a procesului de privatizare a acestei societati comerciale", se arata intr-un comunicat al AVAS.

Totodata, institutia precizeaza ca decizia instantei de a suspenda hotararea de guvern numarul 1400/2007 "nu are ca efect nici macar incetarea aplicabilitatii acestuia" intrucat aceasta ar trebui sa fie definitiva si irevocabila.

Totodata, AVAS da asigurari ca schimbarea actionariatului unei societati comerciale nu inseamna privarea de drepturi a salariatilor acesteia si ca "sindicatele au mijloacele reglementate de dreptul muncii pentru apararea acestora, fara a avea posibilitatea legala de a ingradi dreptul actionarilor de a-si instraina propriile actiuni".

Comunicatul AVAS mai face referire la o posibila investigatie a Comisiei Europene in cazul in care privatizarea Antibiotice Iasi ar include ajutoare de stat. Dealtfel, Comisia Europeana a transmis guvernului o scrisoare in acest sens, bazata pe informatiile furnizate de presa. Forul european avertizeaza ca si deciziile instantelor nationale trebuie sa respecte dreptul comunitar in materie de ajutoare de stat. Actiunea in instanta a sindicatului companiei de suspendare a hotararii guvernului are ca justificare protejarea angajatilor companiei. Sindicatul a solicitat AVAS sa impuna conditii la privatizare pentru cumparator, cum ar fi mentinerea numarului de angajati si a obiectului de activitate pe o perioada data de timp. Astfel de conditii sunt considerate ajutoare de stat, potrivit dreptului comunitar in materie.

Totodata, AVAS arata ca, in afara de pret, vor exista si alte clauze contractuale la privatizare. "AVAS va negocia cu adjudecatarul (castigatorul) licitatiei mai multe clauze referitoare la S.C. Antibiotice S.A. (de exemplu obligatia cumparatorului de a vota in AGA mentinerea unor obligatii referitoare la depozitul de medicamente pentru Ministerul Sanatatii si la contractele incheiate cu societatile din domeniul de aparare sau asumarea de catre cumparator a acordului social incheiat de acesta cu sindicatele), dar printr-un contract bilateral, acceptat de ambele parti, nu prin impunerea unor conditii discriminatorii, anterioare licitatiei, cu caracter eliminatoriu - care ar incalca normele europene", informeaza comunicatul institutiei.

Guvernul a emis hotararea privind privatizarea Antibiotice, in decembrie 2007. Ulterior, sindicatele au atacat-o in instanta, iar Curtea de Apel Iasi a decis, in urma cu doua saptamani sa o suspende. AVAS a anuntat ca va vinde pachetul de actiuni de 53,017% din capitalul social al Antibiotice Iasi prin licitatie publica cu strigare, pe 18 martie 2008. Pretul de pornire al licitatiei cu strigare va fi de doi lei pentru o actiune, ceea ce va insemna aproximativ 130 milioane de euro pentru tot pachetul detinut de stat.