Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat joi, în dezbatere publică, Proiectul de Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piața națională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate. ANPC precizează că acest proiect a fost realizat după ce a descoperit că mai mult de jumătate din măștile aflate la vânzare prezintă diverse neconformități, cantitatea ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăți, care au și fost retrase de pe piață.

Masca neconformaFoto: Hotnews

Vezi aici

proiectul de Ordin al ANPC

Reamintim că Virgil Popescu, ministrul economiei, a declarat miercuri că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, motiv pentru care va fi emis un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme. Virgil Popescu a spus că măștile neconforme provin din import și au fost retrase de pe piață.

Ce prevede Ordinul

  • Măstile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecţie vor fi vândute sub denumirea „ ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.
  • Informațiile să fie în același câmp vizual cu denumirea și cu caractere care să asigure lizibilitatea și vizibilitatea, vor fi inscripționate avertismente care vor avea înscris în preambul termenul AVERTISMENT sub formă bolduită pentru a fi scos în evidentă precum sunt înscriși „alergenii” în cazul produselor alimentare, în aşa fel încât consumatorul să perceapă informația transmisă şi să poată alege produsul în cunoștință de cauză.
  • În acelaşi câmp vizual cu denumirea se va înscrie sintagma „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE (măști chirurgicale) și nici nu este echipament individual de protecţie în înțelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 (dispozitive de protecție respiratorie).

De asemenea, pentru acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate, care nu sunt dispozitive medicale, nu trebuie să existe nici o mențiune în instrucțiuni sau în descrierea

produsului referitoare la protecție împotriva particulelor și/sau agenților infecțioși și nici sintagma “echipament individual de protecție”.

Astfel, consumatorii sunt informați asupra faptului că nu toate “măștile” achiziționate sunt dispozitive medicale și că aceste produse, fără o informare corectă, completă și precisă le poate afecta viața sau sănătatea dacă nu sunt folosite în condiții de siguranță.

Vor fi afișate avertismente și informații, atât la locul de comercializare cât și pe ambalajul produselor, asupra caracteristicilor acestor măști, respectiv ,,ACOPERITOARE

FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.

Raportul cu neregulile constatate în privința măștilor de protecție de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este trimis Parchetului General, afirmă ministrul Economiei, Virgil Popescu.

"Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General", a scris Popescu, joi, pe Facebook.

Citește și