Tesla vrea să profite de creșterea fenomenală a prețului acțiunilor sale, anunțând că intenționează să vândă noi acțiuni în valoare de 5 miliarde de dolari, anunță CNN.

Elon MuskFoto: Matt Sumner / Zuma Press / Profimedia Images

Compania a afirmat că vânzările vor avea loc „din când în când” la prețurile pieței.

Aceasta nu este prima dată când compania fondată de Elon Musk a profitat de creșterea vertiginoasă a prețului acțiunilor sale pentru a vinde unele suplimentare, făcând-o mult mai frecvent în primii ani de după lansare când era în criză de lichidități.

Tesla a mai avut două emisiuni în valoare de mai multe miliarde de dolari și anul acesta.

Trecerea pe profit anul acesta a permis de asemenea companiei să își mărească rezervele de lichidități, profitabilitatea fiind unul din principalii factori care au dus la creșterea acțiunilor companiei în 2020.

Tesla a avut rezerve de lichidități în valoare de 14,5 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie, mai mult decât dublu decât la începutul lui 2020.

Acțiunile companiei au crescut cu 668% anul acesta la închiderea piețelor luni însă vestea emisiunii unor noi acțiuni a dus la o ușoară scădere a cotației acestora.

Valoarea de piață a Tesla a depășit pentru prima dată luni pragul de 600 de miliarde de dolari, făcând din aceasta una din cele mai valoroase companii americane și de departe cel mai bine cotat producător auto.

Acțiunile sale valorează aproximativ cât cele ale următorilor șapte producători auto la un loc: Toyota, Volkswagen, Daimler, General Motors, BMW, Honda și Hyunday.

Compania construiește o nouă fabrică în Germania și o alta în Austin, Texas, lucrând pentru prima dată la o furgonetă și la un camion semiremorcă electrice.

În pofida nevoii de lichidități pentru a acoperi cheltuielile cu noile planuri, Elon Musk respinsese ideea vânzării de acțiuni suplimentare când a fost întrebat despre planurile sale de către investitori la sfârșitul lunii ianuarie.

Însă de atunci compania a vândut acțiuni în valoare de 2,3 miliarde de dolari în februarie și în valoare de 5 miliarde de dolari în septembrie după ce s-a confruntat cu mai multe costuri neprevăzute din luna ianuarie.

Printre acestea se numără și cele cauzate de faptul că fabrica sa principală din Fremont, California, a fost închisă temporar timp de aproape două luni datorită carantinei impuse în statul american pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Citește și: