AstraZeneca a convenit cumpărarea producătorului american de medicamente Alexion pentru 39 de miliarde de dolari, cel mai mare acord de achiziție din istoria companiei britanice, prin care vrea să-și diversifice activitatea, până acum centrată pe tratarea cancerului, spre bolile rare și medicamente din sectorul imunologiei, transmite Reuters.

AstraZenecaFoto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Acordul vine la o săptămână după ce AstraZeneca a spus că va continua testările privind vaccinul său anti-covid, pentru a vedea dacă într-adevăr are o eficiență de 90% contra bolii, anunțul însemnând o încetinire a punerii pe piață a produsului în condițiile în care vaccinul rival al Pfizer a fost lansat deja în Marea Britanie și aprobat în SUA.

Acționarii Alexion vor primi (în cash și acțiuni AstraZeneca) aproximativ 175 de dolari pentru fiecare acțiune, ce era cotată vineri pe burse la aproximativ 121 de dolari.

”Este o ocazie extraordinară pentru noi pentru a accelera activitatea noastră din imunologie, intrând pe un nou segment al bolilor, un nou segment de medici și pacienți ale căror nevoi nu le acopeream până acum”, a spus directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot.

Cel mai bine vândut medicament al Alexion este Soliris, folosit într-o serie de boli imune rare.

AstraZeneca speră că o versiune îmbunătățită a Soliris, denumită Ultomiris, are un potențial de piață și mai mare. De asemenea, se așteaptă la creșterea veniturilor din introducerea tratării bolilor rare și în China și alte țări emergente.