Gigantul telecomunicațiilor Huawei, aflat în centrul tensiunilor dintre Beijing și Washington, va înființa în estul Franței un centru de producție pentru echipamente legate în special de tehnologia 5G, prima sa fabrică de acest tip din afara Chinei, potrivit AFP.

HuaweiFoto: Hotnews

Fabrica, care va reprezenta o investiție minimă de 200 de milioane de euro și va angaja inițial 300 de persoane, va produce aceste soluții tehnologice pentru rețelele mobile pentru întreaga piață europeană.

Potrivit Huawei, uzina Brumath, un orășel situat la aproximativ zece kilometri nord de Strasbourg, care are deja o zonă comercială mare, ar trebui să producă echivalentul a un miliard de euro de echipamente pe an.

„Cu această fabrică situată la intersecția Europei, Huawei își îmbogățește prezența pe continent, care este deja puternică cu 23 de centre de cercetare și dezvoltare, peste 100 de universități partenere, peste 3.100 de furnizori și un lanț de aprovizionare eficient”, a declarat compania chineză.

Această fabrică europeană va permite Huawei să aibă o ancorare în țările de origine ale celor doi principalii săi concurenți de pe piața echipamentelor de telecomunicații, suedezul Ericsson și finlandezul Nokia.

„Aceasta este ilustrarea principiului director care guvernează munca noastră aici: suntem în Europa și pentru Europa”, a asigurat președintele Huawei, Liang Hua.

O alegere strategică care vine într-un context dificil pentru grupul chinez, pe fondul războiului comercial dintre Statele Unite și China.

Washingtonul a cerut multor țări, în special din Europa, să nu folosească infrastructura Huawei pentru desfășurarea noii rețele de telefonie 5G.

Administrația președintelui Donald Trump a subliniat un risc de spionaj în numele guvernului chinez.

Aceste acuzații sunt negate în mod sistematic de Huawei, care reamintește că nu a fost prinsă niciodată într-o situație de încălcare de securitate în cei 30 de ani de existență, atribuind în același timp ofensiva căreia îi este supusă dorinței Statelor Unite de a elimina o competitor puternic.

Dacă Franța nu a făcut niciodată explicit pasul, refuzând ideea unui boicot în ciuda restricțiilor puternice, Regatul Unit și Suedia sunt cele două țări europene care au exclus oficial producătorul de echipamente din rețeaua mobilă de ultimă generație.

Operatorii francezi care folosesc deja echipamente Huawei vor beneficia de licențe de operare limitate la doar opt ani pentru 5G.

„Conștienți de dorința clară a Huawei de a se stabili în departamentul nostru, am adresat primului ministru și Comisiei Europene o serie de întrebări legate de securitate și suveranitate economică, larg împărtășite de concetățenii noștri”, spune primarul din Strasbourg, Jeanne Barseghian (EELV, ecolog).

„În ceea ce privește responsabilitatea, voi fi atentă la condițiile de instalare a Huawei în Brumath și la impactul acesteia asupra teritoriului”, a adăugat ea.