CEO-ul Nongfu Spring, o companie de apă îmbuteliată arhicunoscută în China, a devenit mai bogat decât miliardarul american Warren Buffet după ce a înregistrat o creștere a averii nete cu 13,5 miliarde de dolari de la începutul anului, anunță Bloomberg.

Zhong ShanshanFoto: Profimedia Images

Zhong Shanshan, în vârstă de 66 de ani, este acum a șasea cea mai bogată persoană din lume după ce acțiunile Nongfu au crescut cu 18% de la începutul lui 2021, averea miliardarului chinez ajungând la 91,7 miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg.

Niciun rezident al Chinei continentale nu a ajuns atât de sus în indicele Bloomberg de la lansarea acestuia în 2012 și aceasta este doar a doua instanță în care un miliardar chinez a ajuns în primele 10 cele mai bogate persoane ale planetei după ce mogulul imobiliar Wang Jianlin urcase pe locul 8 în 2015.

Poreclit „Lupul Singuratic” datorită evitării cluburilor de business exclusiviste și a politicii, Zhong a listat pe bursă Wantai Biological Pharmacy Enterprise în luna aprilie a anului trecut, acțiunile companiei crescând cu peste 2.500% de atunci.

Zhong l-a detronat săptămâna trecută pe miliardarul indian Mukesh Ambani și a devenit cea mai bogată din Asia după ce în septembrie 2020 îl depășise pe fondatorul Alibaba, Jack Ma, devenind cea mai bogată persoană din China.

Averea lui Warren Buffet se ridică la 86,2 miliarde de dolari dar fondatorul Berkshire Hathway a donat acțiuni de peste 37 de miliarde de dolari din 2006.

Zhong și-a ajutat de asemenea patru rude să devină miliardari. Sora sa mică, Zhong Xiaoxiao, și trei dintre frații soției sale dețin fiecare 1,4% din acțiunile Nongfu, acestea fiind evaluate la 1,3 miliarde de dolari.

Compania a produs și zeci de milionari, printre care se numără angajați ai săi și alte rude ale lui Zhong.

Averea celor mai bogate 500 de persoane ale planetei a crescut cu 7,6 trilioane de dolari în 2020, Zhong fiind cel mai mare câștigător din Asia cu câștiguri de peste 71 de miliarde de dolari.

Acesta a fost urmat în clasamentul câștigurilor de CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, și de CEO-ul Amazon, Jeff Bezos.

O excepție notabilă este Jack Ma, fondatorul Alibaba, până recent cea mai bogată persoană din Asia.

Acesta nu a fost văzut în public de la torpilarea listării pe bursă a Ant Group de către autoritățile chineze, averea scăzându-i cu 10 miliarde de dolari din luna octombrie a anului trecut.

Citește și: