Boeing a ajuns la o înțelegere cu Departamentul de Justiție, care privește plata a 2,5 miliarde de dolari pentru soluționarea acuzațiilor conform cărora compania a fraudat Administrația Federală a Aviației atunci când a obținut pentru prima dată aprobarea pentru avioanele 737 Max defecte, anunță CNN.

Boeing 777X, primul zborFoto: Captura YouTube

Avionul a fost oprit de la zbor de FAA în martie 2019 în urma a două accidente mortale în care au pierit 346 de persoane. Avionului i-a fost permis să zboare din nou în noiembrie, după ce compania a făcut numeroase modificări la sistemul de siguranță care a provocat accidentele, citează Mediafax.

"Declarațiile înșelătoare, jumătățile de adevăruri și omisiunile din comunicările angajaților Boeing către FAA au împiedicat guvernul să asigure siguranța publicului zburător", a declarat procurorul american Erin Nealy Cox. "Acest caz trimite un mesaj clar: Departamentul de Justiție va trage la răspundere producători precum Boeing pentru fraudarea autorităților de reglementare - în special în sectoarele în care miza este atât de mare".

Suma a fost imediat atacată de critici, în condițiile în care aproximativ 70% din cele 2,5 miliarde de dolari reprezintă plăți pe care Boeing a convenit deja să le facă drept compensații pentru clienți.

„Nu numai că suma în dolari a decontării este o mică parte din veniturile anuale ale Boeing, dar decizia evită orice răspundere reală în ceea ce privește acuzațiile penale”, a declarat Peter DeFazio, democratul din Oregon care conduce comitetul pentru transport și infrastructură. El a spus că acordul este „o insultă adusă celor 346 de victime care au murit ca urmare a lăcomiei corporative”.

Acordul include o amendă penală de 243,6 milioane de dolari, despăgubiri de 1,77 miliarde de dolari către clienții companiei aeriene Boeing și 500 de milioane de dolari suplimentari către un fond pentru despăgubirea membrilor familiei victimelor accidentelor. Boeing a rezervat deja bani pentru a plăti companiilor aeriene și 100 de milioane de dolari pentru familiile victimelor.

Plățile sunt modeste în comparație cu pagubele pe care Boeing le-a înregistrat în ultimii doi ani din cauza scandalului, de 20,7 miliarde de dolari, reprezentând compensații pentru companiile aeriene, costuri de producție crescute, taxe de depozitare și despăgubiri pentru victime, potrivit Mediafax.

Boeing 737 MAX și-a reluat cursele în Statele Unite sub culorile American Airlines, cu primul său zbor comercial în această țară din martie 2019 și după două accidente mortale care au antrenat imobilizarea sa la sol, potrivit AFP.

Avionul care a asigurat zborul AA718 a aterizat pe aeroportul LaGuardia din New York la 13:12 (18:12 GMT), cu 20 de minute mai devreme.

Acesta decolase, puțin după 10:40 (15:40 GMT), cu o sută de oameni la bord, din Miami, unde a fost desfășurat covorul roșu pentru a celebra revenirea aeronavei vedetă a Boeing.

După ce a petrecut 20 de luni la sol, 737 MAX a fost din nou autorizat să zboare în Statele Unite de la jumătatea lui noiembrie.