Numărul de descărcări ale Signal și Telegram, aplicații ce pun accentul pe discreție și confidențialitate, a crescut vertiginos după ce WhatsApp a anunțat că va distribui datele utilizatorilor cu compania-mamă Facebook, relatează CNBC.

Aplicatiile Telegram si SignalFoto: Backyard Productions / Alamy / Profimedia Images

În jur de 7,5 milioane de persoane au instalat Signal prin App Store și Google Play între 6 și 10 ianuarie, de 43 de ori mai multe comparativ cu săpămâna anterioară, potrivit Sensor Tower.

Este cel mai mare număr înregistrat într-o săptămână sau chiar o lună din istoria Signal.

Între timp Telegram a înregistrat 5,6 milioane de descărcări între zilele de miercuri și duminică ale săptămânii trecute, potrivit Apptopia.

Sigmal afirmă că serviciul său include „criptare de ultimă generație” care asigură că mesajele pot fi citite doar de destinatarul căruia îi erau adresate.

Creșterea numărului de descărcări pentru cele două aplicații vine după ce WhatsApp a anunțat în 4 ianuarie o actualizare a politicilor privind confidențialitatea.

Încă din 2016 WhatsApp a distribuit anumite date cu Facebook dar anterior utilizatorii aveau opțiunea de a cere excluderea din programul de data sharing.

Însă începând cu 8 februarie utilizatorilor li se va solicita să accepte noii termeni pentru a putea să continue să folosească aplicația de mesagerie.

Utilizatorii din Europa și Marea Britanie vor vedea un mesaj diferit datorită regulilor de protecție a datelor din aceste zone.

Mesajele WhatsApp sunt totuși criptate, însemnând că Facebook nu va putea vedea conținutul lor.

Însă WhatsApp colectează o mulțime de alte date care pot fi distribuite cu Facebook, printre acestea numărându-se informațiile de înregistrare precum numărul de telefon, date privind tranzacțiile, detalii despre modul în care interacționezi cu alții (inclusiv agenți comerciali) și informații despre telefonul mobil.

WhatsApp susține într-un comunicat remis luni că această actualizare nu afectează confidențialitatea mesajelor trimise prietenilor și familiei.

Compania afirmă că update-ul va include „modificări legate de trimiterea de mesaje unor agenți comerciali pe WhatsApp, ceea ce este opțional, și oferă mai multă transparență despre modul în care colectăm și folosim datele”.

WhatsApp precizează că datele care vor fi distribuite cu Facebook sunt utilizate pentru îmbunătățirea infrastructurii rețelei, promovează siguranța și perfecționează serviciile prin oferirea de sugestii precum și de caracteristici și conținut personalizat.

Acest lucru ar putea însemna și integrarea produselor Facebook cu WhatsApp.

CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk a scris pe Twitter „folosiți Signal” după anunțul făcut de WhatsApp.

Signal a afirmat săptămâna trecută că trimiterea codurilor de verificare pentru utilizatori la înregistrare a suferit întârzieri din cauza numărului mare de noi descărcări, adăugând că va adăuga noi servere pentru a gestiona valul de noi useri.

„Continuăm să spulberăm recordurile de trafic și adăugăm noi capacități pe măsură ce tot mai multe persoane ajung să realizeze cât de mult displac noii termeni ai Facebook”, notează contul de Twitter al Signal.

„Dacă nu ați putut crea un nou grup recent, vă rugăm încercați încă o dată. Noi servere sunt pregătite să vă servească”, mai precizează Signal.

Însă în pofida creșterii vertiginoase a descărcărilor Signal și Telegram, numărul utilizatorilor WhatsApp nu a intrat în declin, potrivit lui Adam Blacker, vicepreședinte la Apptopia.

„Este prea înrădăcinată. Presupunerea mea este că numărul persoanelor care folosesc [aplicația] WhatsApp zilnic și au șters-o recent este foarte mic”, a declarat acesta pentru CNBC.

„Până și cei care descarcă și folosesc Signal și Telegram vor continua să folosească WhatsApp fiindcă acolo sunt majoritatea prietenilor și membrilor familiei. Ei ar putea începe să discute cu anumite persoane pe Signal dar tot vor vorbi cu mama lor care este pe WhatsApp”, este de părere Blacker.