Compania care a cumpărat măștile este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), are unic acționar Ministerul Energiei și, așa cum îi spune și numele, se ocupă de administrarea participațiilor minoritare pe care statul român le deține în unele societăți din domeniul energiei electrice, în principal de distribuție. Este o companie prin care trec mulți bani, mai ales că participațiile pe care le deține sunt profitabile. Mai departe, SAPE transferă, anual, mare parte din bani, sute de milioane de lei sub sub formă de dividende, către bugetul statului. La un moment dat, a avut pe mână 401 milioane de euro, bani câștigați în urma unui litigiu cu ENEL.
Pe scurt, este o companie bănoasă. În aprilie 2020, SAPE și-a îmbogățit obiectul de activitate și s-a transformat în trader de măști chirurgicale. Adică, să cumpere dintr-un loc și să vândă în altă parte. "SAPE se alătură luptei împotriva infecției cu COVID-19! Vom aproviziona spitalele cu echipamente și aparatură de la producătorii și furnizorii români, asigurându-ne că prețul rămâne unul corect! #solidaritate", transmitea SAPE atunci. Intenția era să vândă către spitale.

Click pentru a deschide
Peste trei ani expiră
De atunci, piața a fost inundată de măști din ce în ce mai ieftine, ajungând să coste sub un leu bucata la cumpărătorul final, fapt care face ca cele 90 de milioane importate din Vietnam să fie greu spre imposibil de vândut. Să le vândă sub costul de achiziție nu se poate, deoarece intră imediat Curtea de Conturi pe fir. "Ce facem cu toate aceste măști?", se întreabă oficialii noului Guvern, care în prezent caută orice sursă de finanțare pentru bugetul pe 2021. Nu doar SAPE are de pierdut, ci și bugetul statului. Achiziționând atât de multe măști pe care nu le valorifică, SAPE a cheltuit o sumă care se duce spre 200 milioane lei, bani care, altfel, s-ar fi putut duce către bugetul statului sub formă de dividende.

Click pentru a deschide
Răspunsurile SAPE
HotNews.ro a contactat SAPE pentru a răspunde la câteva întrebări. La unele dintre ele, SAPE a evitat să ofere răspunsuri. De exemplu, nu a dorit să vorbească despre prețul pe bucată și nici ce urmează să facă cu acele 90 de milioane de măști.
În anul 2020, SAPE SA, în calitate de trader pe piața consumabilelor medicale pentru combaterea Covid 19, a achiziționat un număr de 95.970.000 de măști de protecție din străinătate (contract cu un producător străin) și aproximativ 10 milioane de măști din România (producători autohtoni).
În contextul pandemie COVID 19, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE SA) este implicată activ în procesul de asigurare în România a produselor destinate prevenirii și combaterii COVID 19 cu scopul de a echilibra piața acestor produse și de a diminua acțiunile comerciale speculative în situație de criză.
Achizițiile efectuate de SAPE SA, în anul 2020, respectă cerințele și condiționările statutare, respectiv normele specifice achizițiilor de echipamente medicale elaborate în lupta împotriva pandemiei, precum și standardele naționale și europene referitoare la calitate.
De asemenea, primul producător cu care SAPE a încheiat contracte de achiziții de măști este unul local, respectiv producătorul Tech Tex având fabrica în Maramureș, și sediul social în județul Bihor. În total, SAPE a achiziționat de la acest producător 9,5 milioane de măști.
2. De la ce producători au fost achiziționate și la ce preț?
Cele 95,7 milioane de măști provin din Republica Populară Vietnam, în urma unui contract semnat în 2020 între o companie a statului român (SAPE) și o companie a statului vietnamez (Orange Pharma). În primăvara anului 2020, capacitatea de producție autohtonă era depășită de nevoia de echipamente de protecție, la nivel național. Motiv pentru care s-a decis, la nivel guvernamental, să se caute producători certificați în străinătate, pentru a suplini deficitul de măști de pe piața românească. Demersurile pentru identificarea unui furnizor străin de încredere, certificat la nivel internațional, cu toate documentele în regulă, s-au realizat pe căi diplomatice.
În urma evaluării și verificării documentațiilor primite de la mai mulți furnizori, referitoare la avize și certificări, SAPE SA a semnat acorduri cadru cu aproximativ 12 producătorii români care au reușit să se conformeze legislației în materia dispozitivelor medicale și a echipamentelor de protecție și să își certifice produsele. Dinafara țării, SAPE a încheiat contract cu un singur producător- Tech Tex având fabrica în Maramureș, și sediul social în județul Bihor. În total, SAPE a achiziționat de la acest producător 9,5 milioane de măști.
Referitor la întrebările privind prețul la care au fost achiziționate, considerăm că aceste informații:
(i) reprezintă informații de afaceri, cu valoare comercială reală, de natură a oferi SAPE SA avantaje competitive, respectiv de natură să genereze un beneficiu economic;
(ii) trebuie să fie, și sunt protejate de măsuri rezonabile de confidențialitate, inclusiv prin măsuri de tipul ”bariera contractuală”, precum acorduri de nedezvăluire, clauze de confidențialitate cuprinse în contractele încheiate cu furnizorii noștri,
(iii) sunt de interes pentru competitorii societății noastre;
(iv) susțin strategia de vânzări aflată în derulare, astfel că nu trebuie să fie cunoscute de publicul larg sau de competitorii SAPE SA;
astfel, demersurile noastre de a ne proteja informațiile ”de afaceri” într-un mediu concurențial, cu respectarea uzanțelor cinstite și a principiului general al bunei-credințe, nu sunt de natura a invalida garanțiile/drepturile prevăzute de legislația privind libertatea de exprimare şi de informare, libertatea și pluralismului presei.
3. Câte dintre acestea au fost vândute mai departe către spitale, farmacii, UAT-uri și alte autorități contractante ale statului român? La ce preț?
În ceea ce privește VÂNZAREA măștilor achiziționate de SAPE de la toți producătorii cu care a încheiat un contract de achiziție, găsiți mai jos lista companiilor și valoarea contractelor care, prin proceduri precum participare la licitație (platforma SICAP) sau negociere pentru atribuire directă, au avut contracte comerciale cu SAPE, în vederea achiziției de măști, în calitate de beneficiari.
Electrica Furnizare- valoare totală- 867.624 lei
Electrica Serv- valoare totală- 39.555 lei
Societatea Națională a Apelor Minerale- valoare totală 10.948 lei
LIDL Discount- valoare totală- 14.280.000 lei
Ministerul Educației- 9.264.445 lei
4. Câte dispozitive medicale au rămas pe stoc, care este valoarea lor și ce veți face cu ele?
Vă rugăm să rețineți, similar, aliniatul 3 din răspunsul formulat pentru întrebarea nr.2.
https://www.riseproject.ro/articol/video-mastile-din-fabrica-de-armament/
Cam ca la stirile unde firme de apartmaent cu 2 angajati au contracte periodicede milioane de lei cu statul sau o firma de barci sau ceva genul, recunosc ca am uitat acum, era responsabila la un moment dat de aprovizionarea cu lapte si corn in scoli cand era campania aia imbecila cu produse expirate pentru copilasi. Nici pana acum nu a fost nimeni tras la raspundere.
Marele adevar e ca desi, utilajele sunt noi, par niste improvizatii.Problema lor e ca nu pot functiona , in mod constant ,la o capacitate de 1000 bucati pe ora.
De fapt si acest lucru nu a fost subliniat de nimeni,
intre documentatia utilajelor pusa la dispozitie initial dupa care sa configurat amplasamentul si utilajele primite a fost o diferenta majora.Iar despre "suportul tehnic" oferit de Interarms ce pot sa spun, au fost la fel de surprinsi ca si tehnicieni de la Dragomiresti.Nimeni nu mai lucrase cu astfel de utilaje.
----------------------------
Asta e efectul "statului de drept". Inmulteste asta cu zeci de mii de cazuri si vezi cat pierde Romania pentru "statul de drept".
Nu-mi spune ca "procurorii recupereaza", ca rad si curcile. Fata de cat cheltuie Ei, procurorii statului de drept, ca sa existe, sa nu faca nimic, sa nu raspunda in fata nimanui, sa-si dea pensii medii de 30.000 lei ...recupereaza sub 1%.
Daca pui si sumele pierdute indirect, cum e cazul de fata, ajungi la niste miliarde de lei...probabil vreo 2 miliarde de euro.
Dar hey, am uitat sa precizez, Romania e frumoasa dar e o zona locuita; locuitorii sunt bogati si sanatosi, destepti si responsabili, asa ca voteaza pentru mai multe caluse si catuse...deci e bine asa.
In plus, in afacerea asta, petrecuta sub Guvernul PNL-OrGan 100%, vinovati sunt PSD si cei 30 de ani de grea mostenire!
Iar chestii din astea se intampla tot timpul cand apare criza de ceva...
Ceva de genul (doar ca idee de scenariu)
Mastile vor fi cumparate eventual de un SRL fantoma si apoi oferite "gratuit" azilurilor de batrani. (sa se elimine astfel Curtea de Conturi care verifica doar insitituii ale statului)
Azilurilor de batrani li se vor oferi mai multi bani pentru niste servicii care vor acoperi de fapt "preturile mastilor", de genul, la fiecare set de 10 masti se adauga o chestiuta foarte ieftina, dar care va fi facturata foarte scump pentru acoperirea diferentei de pret dintre pretul de achizitie a mastilor.
Asa va fi toata lumea zapacita de manareli si va fi multa fericire.
HotNews = mass media vândută și coruptă !
Să îmi ștergeți voi contul să nu mai mă obosesc eu da!
HotNews= FakeNews !
As vrea să văd de la rise cum ies la suprafață generalii nostrii comuniști în funcție sau în rezervă (dar angajați la sape) din afacerea asta!!!! Pai Vigo și altele sunt pistol cu apă pe lângă bomba asta de 40-50 mil euro!!!!
Curtea de Conturi, ai legatura!
Asa a fost dintotdeauna.
Am zis
Deci s-a luat așa o mare șpagă, inclusă în prețul unei măști, încât a devenit așa de scumpă, că nu se mai poate vinde. Dacă era șpaga rezonabilă, încă se mai puteau vinde!
Si apoi prada se imparte, o mana spala pe cealalta all the time.
Nimeni nu indica intermediarii, nu e voie...