Guvernatorul băncii centrale a Chinei a dat de înțeles că ușa rămâne deschisă pentru listarea pe bursă a Ant Group, relatează BBC.

Sediu al Ant GroupFoto: Xiao Xiao | Dreamstime.com

Ant Group, deținut de gigantul chinez Alibaba fondat de Jack Ma, urma să fie listat pe bursă în luna noiembrie însă autoritatea de supraveghere financiară a Chinei a blocat mutarea, iar ulterior banca centrală a Chinei a dispus o anchetă majoră la Alibaba.

Deciziile autorităților de la Beijing au venit după ce Jack Ma a criticat sistemul de reglementare financiară al Chinei, afirmând că acesta este depășit și blochează inovațiile.

Ma a apărut în public săptămâna trecută după mai multe luni în care nu s-a știut nimic despre el, absența sa după comentariile critice la adresa regimului alimentând speculații despre o posibilă dispariție a miliardarului.

Guvernatorul băncii centrale chineze, Gang Yi, a sugerat marți că subiectul listării pe bursă al Ant Group ar putea fi reconsiderat în circumstanțele potrivite.

Listarea Ant era așteptată să aducă în jur de 34,4 miliarde de dolari înainte de a fi blocată de Beijing.

„Aș spune doar să urmezi standardul instruirii legale și vei avea rezultatul”, a declarat Yi în timpul unei întruniri online la Forumul Economic Mondial de la Davos, catalogând decizia de a bloca listarea Ant Group drept un „subiect complicat”.

„Beneficiul [listării] este evident dar în același timp putem vedea unele riscuri pentru informarea și protecția consumatorilor și de asemenea un potențial de monopol”, a mai afirmat Yi.

Ant Group este cel mai mare serviciu de plăți online din China, având lunar peste 730 milioane de utilizatori ai platformei sale Alipay.

Jack Ma a atras furia autorităților de la Beijing în luna octombrie a anului trecut când a afirmat în timpul unei conferințe tech că sectorul bancar dominat de stat al Chinei este asemenea unor „case de amanet” și a criticat lipsa lor de inovație.

Citește și: