Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat premierului Florin Cîțu, prin trei adrese semnate pe data de 19 ianuarie, numirea a trei persoane în funcții de conducere la Ministerul Economiei. Una dintre acestea este Claudia Florina Prisecaru, pentru care Claudiu Năsui solicită detașarea de la Ministerul Finanțelor. HotNews.ro a mai scris despre aceasta ca fiind fostă colaboratoare a Securității și apropiată a fostului ministru PSD Eugen Teodorovici. Pentru alte două persoane, Năsui cere funcțiile de secretari de stat, însă orice numire pe o astfel de poziție făcută acum încalcă prevederile din Codul Administrativ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai exact, articolul 59 prevede că "În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulți secretari de stat, potrivit actului normativ de înființare, respectiv de organizare și funcționare a ministerului, după caz". Însă, Ministerul Economiei s-a desprins dintr-un minister mai mare, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, iar pentru organizarea acestuia este nevoie de o hotărâre de Guvern. O Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea noului minister, care acum se numește Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului. Această hotărâre de Guvern nu există, așa cum nu au fost aprobate încă nici pentru alte ministere noi, precum cel al Energiei.

Potrivit documentelor obținute de HotNews.ro, printr-o adresă din data de 19 ianuarie, către premierul Florin Cîțu, ministrul Claudiu Năsui solicită să dispună "măsurile necesare în vederea emiterii deciziei prim-ministrului privind exercitarea cu caracter temporar prin detașare, a funcției publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici de secretar general la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, de către doamna Claudia Florina Prisecaru- funcționar public de conducere, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor".

Despre aceasta, Economica.net scrie că ministrul economiei, Claudiu Năsui, o vrea acum pentru poziția de director general, după ce inițial o propusese ca secretar general, decizie care a generat reacții "adverse" atât în Minister cât și în coaliția de guvernare.

Click pentru a deschide

Printr-o altă adresă, tot din 19 ianuarie, Claudiu Năsui adresează "rugămintea de a dispune, în condițiile legii, măsurile necesare în vederea emiterii Deciziei Prim-ministrului, privind numirea în funcția de demnitate publică numită de Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a doamnei Saygo Valentina". Aceasta a fost numită deja secretar de stat, deși Codul Administrativ nu permite.

Click pentru a deschide

Printr-o a treia adresă, adresează "rugămintea de a dispune, în condițiile legii, măsurile necesare în vederea emiterii Decizei Prim-ministrului, privind numirea în funcția de demnitate publică numită de Secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a doamnei Fătu Simona-Carmen".

Click pentru a deschide

Cine sunt cele trei persoane cu care vrea să lucreze Claudiu Năsui

Despre Claudia Florina Prisecaru, HotNews.roscria în urmă cu un an că este fostă colaboratoare a Securității în perioada comunistă (conform unei decizii a Curții de apel București, care nu e definitivă). De asemenea, a fost o apropiată a fostul ministru Teodorovici.

Publicația Newsweek scria în mai 2019 că pe baza probelor din dosarele aflate în arhiva instituției, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au constatat faptul că Prisecaru a fost colaboratoare a poliției politice comuniste, în sensul în care prin informațiile pe care le-a furnizat a afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor persoane. Cu alte cuvinte, cei turnați au avut de suferit. Ea a lucrat în Ministerul Finanțelor din 1993, unde a început ca referent până în 1998, apoi tot în aceeași instituție, a devenit expert la Administrare imobile; derulare contracte utilitati, servicii, lucrari. În perioada 2000 – 2014 a fost șef serviciu, după care până în 2017 a fost director pe zona “Administrare imobile; derulare contracte utilitati, servicii, lucrari; coordonarea si organizarea patrimoniului MFP”. Din martie 2018 a ocupat poziția de secretar general adjunct, pana în noiembrie 2019, iar apoi la Direcția generală de servicii interne și achiziții publice.

Valentina Saygoeste managing partner al companiei Ask for Accounting. Este expert contabil membru CECCAR, specializata pe legislatia si contabilitatea intreprinderilor mici si mijloci.

Pe contul său de LinkedIn se descrie ca fiind "un contabil atipic, care refuza sa lucreze pentru ANAF si prefera sa ajute antreprenorul roman să înteleagă informatia contabila si sa se foloseasca de ea in afacerea pe care o conduce".“Contabilul este un partener, un confident, iar rolul lui nu este acela de a depune declaratii la Fisc. Provenim dintr-un mediu economic fara traditie si fara experienta, tocmai de aceea am ales sa imi dedic timpul educatiei tinerilor antreprenori, ajutandu-i sa razbata in hatisul legislativ, astfel incat pe termen lung sa reuseasca sa conduca business-uri de succes", scrie Valentina Saygo.

Simona Fătu a deținut mai multe funcții în consilii de administrație sau de supraveghere în companii în care statul deține acțiuni. Ultima funcție a fost cea de membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. În perioada 2013-2017 a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud. De asemenea, a deținut mulți ani funcția de membru în Consiliul de Administrație la Societatea Națională a Sării. În perioada 2016-2017, a fost președintele Consiliului de Administrație. În perioada 2006-2011 a fost membru în directoratul Volksbank Romania.