Persoanele juridice ar putea plăti un impozit de 3 ori mai mare pe clădiri dacă nu depun un raport de evaluare până pe 31 martie / O lege din decembrie 2020 a complicat situația

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 1 februarie 2021, 20:09 Economie | Companii


Cladire de birouri
Foto: Agerpres
Persoanele juridice care nu depun la primării evaluarea clădirilor pentru stabilirea valorii impozabile riscă să plătească impozite de peste 3 ori mai mari, cota de impozitare crescând de la 1,5 la 5%, potrivit unei prevederi din Codul Fiscal. Pe vechea legislație, evaluarea trebuia depusă din 3 în 3 ani, începând cu 2015, însă o lege dată în decembrie 2020 a majorat termenul la 5 ani, ceea ce deocamdată a creat confuzie. Primăriile Sectoarelor 1 și 2 au trimis deja notificări privind obligațiile de plată majorate. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a explicat pentru HotNews.ro că persoanele juridice care depun evaluarea până pe 31 martie nu vor plăti impozitul majorat. Același răspuns l-am primit și de la Primăria Sectorului 1.

„Până pe 31 martie, persoanele juridice au posibilitatea să depună raportul de evaluare și cei care depun până la 31 martie cu siguranță nu vor plăti acea cotă de 5% ci de 1,5. Pentru cei care depun după 31 martie, situația este neclară și așteptăm lămuriri de la Ministerul de Finanțe și sperăm să le primim în timp util, ca să știm cum se rezolvă situația. Noi am trimis notificări persoanelor juridice care nu au depus până acum evaluarea, că vor plăti impozit majorat, prin sistemul electronic, vom regândi notificările transmise pentru toate cele 4.800 de imobile aparținând persoanelor juridice, vor primi o notificare actualizată prin care li se va explica situația de fapt și ce pași trebuie să facă”, a explicat pentru HotNews.ro, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Acesta recomandă însă tuturor să depună acest raport de evaluare până pe 31 martie: „Raportul care trebuie depus acum este pe prevederile aprobate în Codul Fiscal din 2015, care prevede depunerea evaluării la 3 ani, iar pentru Legea din decembrie 2020, care prevede depunerea evaluărilor la 5 ani, trebuie să ne lămurim dacă intră în vigoare din iulie 2021 sau 1 ianuarie 2022”.

\u000CÎn evidențele DVBL Sector 2 se află un număr de aproximativ 4.800 clădiri aparținând contribuabililor persoane juridice care intră sub incidența cotei de 5% pentru anul 2021.

Potrivit datelor furnizate de instituție, acestea au posibilitatea ca până la primul termen de plată (31 martie 2021) să depună un raport de evaluare cu data de referință 31.12.2020 și implicit să li se aplice o cotă de 1,5% din valoarea din raport.

Dan Milea, consilierul viceprimarului Sectorului 1, Oliver Păiuși, a declarat pentru HotNews.ro că și Primăria Sectorului 1 a transmis astfel de notificări, dar cei care vor depune evaluările până la 31 martie nu vor plăti impozitul majorat. Acesta spune că trebuie să depună evaluare și persoanele fizice care dețin clădiri cu utilizare mixtă sau nerezidențială.

„Este un mod mai dur de a spune, că au de plată fiindcă nu au depus evaluarea, dar dacă depun evaluarea până la 31 martie, nu plătesc impozitul majorat. Impozitul specificat în declarația de impunere este un impozit mărit în cazul în care nu se face evaluarea în termenul legal de 3 ani, până la data de 31 martie, când se închide baza de impozitare fiscală. Este o bază de date în care se înscriu toate aceste evaluări pentru clădirile cu utilizare rezidențială și nerezidențială aparținând persoanelor juridice sau clădiri cu utilizare mixtă sau nerezidențială aparținând persoanelor fizice. Adică persoane care închiriază apartamentul unui firme”, a precizat Dan Milea pentru HotNews.ro.

El a explicat că nu este primul în care s-a cerut evaluarea. „2016 a fost primul an în care s-a aplicat prevederea. În 2016 a fost o frenezie cu această evaluare, cam toată lumea și-a făcut, știu că a fost prelungit termenul fiindcă nu erau destui evaluatori. Acum fac evaluarea persoanele fizice care au făcut evaluarea în 2016, ei au obligația să o facă la 5 ani, și persoanele juridice care care au făcut în 2018 pentru 2017, ei având termenul de 3 ani”, a explicat Dan Milea.

Legislație


Prevederea privind evaluarea pentru clădirile care aparțin persoanelor juridice apare în Codul Fiscal încă din 2015. Termenul pentru depunerea evaluării era de 3 ani pentru persoanele juridice.

Art 460, la alin. (6):

„Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă.”

În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxei pe clădiri este 5%.

Pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri, valoarea impozabilă a clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datorează impozitul/taxa şi poate fi:
 • a) ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele organului fiscal;
 • b) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, se mai preciza în Codul fiscal.

Codul fiscal a fost modificat prin Legea 296/2020. Principalele modificări sunt:

Articolul 460, litera d) a alineatul (5) și alineatele (6), (8) și (9) din Codul Fiscal se modifică și vor avea următorul cuprins:

 • valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate. In situația în care nu este precizată valoarea în documentele care atestă proprietatea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal;
 • valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. În situația depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referință acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.
 • în cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%.
 • în cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, diferența de taxă față de cea stabilită conform alin. (1) și (2), după caz, va fi datorată de proprietarul clădirii.

Problema este legată de termene și confuzia generată de noua modificare.

Codul fiscal prevede la art. 4 că ”Prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”

Art. 460 prevede: ”Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă. În situaţia depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referinţă acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.

Pe 24/12/2020 - alineatul a fost modificat prin Lege 296/2020:


Art. VII. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege:

a) prevederile art. I punctul 1 referitor la art. 7 pct. 18 şi 37, precum şi punctele 2-5, 10, 13, 16, 19, 26, 27, 30-33, 47-49, 51-57, 59, 61, 62, 64-66, 70, 71, 73-78, 80, 82-87, 89, 92, 116, 133-135, 137, 142-151, 153, 158-160, 166, 172, 189, 190 intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021;

Deci, din acest articol se înțelege că se aplica de la 01 ianuarie 2021 modificările respective prin derogare.

Problema este ca punctele 191-219 nu sunt prevazute ca fiind aplicabile prin derogare, ceea ce inseamna ca aplicându-se pct.4 din CF intra in vigoare in termen de 6 luni (de la 1 iulie 2021). De aici se înțelege că prevederea cu 5 ani este aplicabila efectiv începând cu 01.01.2022.

Autoritățile locale și Ministerul de Finanțe pot clarifica situația.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25486 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  intrebare catre cititori (Luni, 1 februarie 2021, 22:14)

  Pink Z [anonim]

  A primit cineva de aici o astfel de notificare de la taxe locale ? Merci
  • +2 (4 voturi)    
   Nope (Luni, 1 februarie 2021, 23:51)

   degrize [utilizator] i-a raspuns lui Pink Z

   Avem 2 cladiri pe PJ de peste 8 ani, in sectorul 1. N-am primit nicio notificare pentru anul acesta. email, posta, SPV, etc.
   • 0 (0 voturi)    
    CINE ? (Marţi, 2 februarie 2021, 17:01)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui degrize

    Care dintre voi l-ati votat pe CATZU ! Si atunci , ce va plangeti si bociti ca babele , taceti , platiti si inghititi !
 • 0 (2 voturi)    
  Dar persoanele fizice? (Marţi, 2 februarie 2021, 4:13)

  nick24 [utilizator]

  A primit cineva înștiințare?
  Cu càt se majoreazâ impozitul dacă nu se face evaluarea?
  Că s-ar putea ca evaluarea SĂ FIE MULT MAI MARE DECÀT MAJORAREA PE 5 ANI.
  • -1 (3 voturi)    
   Buna dimineata! (Marţi, 2 februarie 2021, 9:01)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Asta am exclamat si eu cand am citit stirea referitoare la persoanele juridice.

   In sectorul1 se trimit notificari, dar la mine in sectorul 3, de opt ani in martie ma duc si platesc impozitul pe apartatmente, fara sa fi primit vre-o data o notificare!

   Nu, nu trebuie sa te bazezi pe normalitatea ca Primaria iti trimite din timp notificare, sa stii cat ai de plata ...
 • +3 (9 voturi)    
  Constat inca o data ca.... (Marţi, 2 februarie 2021, 5:13)

  gigiN [utilizator]

  ...imbecilitatea pnl-ului nu difera cu nimic de cea a psd-ului.
  • +1 (3 voturi)    
   Eu nu m-as exprima asa! (Marţi, 2 februarie 2021, 9:02)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   "if it walks like a duck and quakes like a duck ...."

   Nu are sens sa vorbesti de imbecilitatea liberalilor sau a USR-ului, pentru mine cineva care se comporta ca un pedeserist ESTE pedeserist!
 • -2 (6 voturi)    
  clarificare (Marţi, 2 februarie 2021, 8:56)

  vladdro [utilizator]

  Nu exista o obligatie legala a primariei/prefecturii de a notifica modificarea taxei pe proprietate.

  Insa majoritatea primariilor din Bucuresti ofera posibilitatea de a vizualiza soldul datorat prin platforma online proprie (contul poate fi facut o singura data la sediul primariei, majoritatea oferind programari online in acest sens).

  Majorarea taxei se face in functie de mai multe criterii: daca proprietarul e persoana fizica sau juridica, daca se foloseste cladirea in scop rezidential/nerezidential/mixt, daca se desfasoara sau nu activitate economica in locatie, cine plateste facturile cu utilitatile si, in cazul utilizarii mixte, daca se pot delimina sau nu suprafetele in metri patrati distincti.

  Un raport al unui evaluator imobiliar costa in jur de 300 RON (desi in functie de sector preturile pot creste pana la 500 RON sau chiar si mai mult pt cei care accepta prima oferta gasita). In functie de expert se poate cere pana la o luna ca termen de livrare a lucrarii (in caz ca nu se doreste plata suprataxei de urgenta).

  In general 5 la suta din valoarea unui apartament este semnificativ mai mare decat acesti 400 RON deci se merita facut raportul (doar in cazurile in care acesta e necesar).

  Pentru clarificarea situatiei fiecaruia autoritativ este codul fiscal. Pentru detalii se poate cauta pe Google "anaf codul fiscal", iar in Titlul IX capitolul || autoritative sunt articolele 457, 458, 459 sau 460 in functie de criteriile amintite anterior.
  • +1 (3 voturi)    
   Spui povesti de acum 17 ani (Marţi, 2 februarie 2021, 9:18)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui vladdro

   Plateam cinci sute de lei pentru o evaluare in 2004, nu in prezent.
   Ai spatii pe firma sau vorbesti din auzite ?
  • +1 (3 voturi)    
   Lucrezi la vreo primarie ? Esti evaluator (Marţi, 2 februarie 2021, 9:24)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui vladdro

   imobiliar ? Ca altfel nu inteleg de ce incerci sa explici astfel de aberatii. Care nu sunt singulare. Mai e si aberatia cu colectarea selectiva a deseurilor, cea cu taxa de habitat (in acest caz stiu o firma cu 0 (zero) angajati care are de platit 700 (sapte sute de lei) taxa anuala), si cite or mai fi. Ca de obicei punem carul inaintea boilor si ne intrebam de ce nu merge treaba. Si da, primarul de la S2 e cam paralel cu administratia dupa cum se vede din ultimele lui luari de pozitie. Si nu are deloc intentia sau abilitatea de a rezolva ceva nici macar in domeniul locurilor de parcare de resedinta unde e o vraiste (bine controlata de functionarii de la ADPS2, contra cost, presupun) de te sperii. Sa mai adaug ceva ? Mai e nevoie ?
  • +1 (1 vot)    
   Legile se citesc de la inceput. (Marţi, 2 februarie 2021, 15:52)

   Kroko Dilu [utilizator] i-a raspuns lui vladdro

   Art. 7 Rolul activ

   (1) Organul fiscal înştiinţează contribuabilul asupra drepturilor şi obligaţiilor ce îi revin în desfăşurarea procedurii potrivit legii fiscale.

   (2) Organul fiscal este îndreptăţit să examineze, din oficiu, starea de fapt, să obţină şi să utilizeze toate informaţiile şi documentele necesare pentru determinarea corectă a situaţiei fiscale a contribuabilului. În analiza efectuată organul fiscal va identifica şi va avea în vedere toate circumstanţele edificatoare ale fiecărui caz.

   (3) Organul fiscal are obligaţia să examineze în mod obiectiv starea de fapt, precum şi să îndrume contribuabilii pentru depunerea declaraţiilor şi a altor documente, pentru corectarea declaraţiilor sau a documentelor, ori de câte ori este cazul.

   (4) Organul fiscal decide asupra felului şi volumului examinărilor, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte şi de limitele prevăzute de lege.

   (5) Organul fiscal îndrumă contribuabilul în aplicarea prevederilor legislaţiei fiscale. Îndrumarea se face fie ca urmare a solicitării contribuabililor, fie din iniţiativa organului fiscal.
 • -2 (2 voturi)    
  impozite imobile (Marţi, 2 februarie 2021, 9:17)

  bnobno [utilizator]

  reevaluarea imobilelor este obligatorie SI PT PERSOANELE FIZICE care detin imobile cu alta destinatie decat cea de locuinta
 • 0 (2 voturi)    
  evaluare persoane juridice (Marţi, 2 februarie 2021, 9:35)

  claudia77 [utilizator]

  Min. Finantelor a clarificat. Legea intra in vigoare in 3 zile de la data publicarii, adica 24 dec. 2020. Persoanele juridice care si-au facut reevaluari in 2018 nu trebuie sa depuna rapoarte de evaluare. Pe site-ul http://www.dpfbl.mdrap.ro/noutati.html gasiti anuntul oficial. Cei de la primaria sector 1 si 2 sa fie mai infomati.
 • 0 (2 voturi)    
  pers fizică-sediu (Marţi, 2 februarie 2021, 11:00)

  Nu_stiu [utilizator]

  Concret, ce are de făcut o persoană fizică, care deține un apartament în care are și sediul profesional și își și desfășoară activitatea acolo, la calculator fără să vină clienții în apartament? Persoana NU își deduce cheltuielile cu utilitățile. Mai era o prevedere în lege: ca spațiul să fie nedelimitat ca să nu fii nevoit să plătești impozit mărit - ce înseamnă asta concret? Sau mai exact, cum să facă persoana respectivă să NU plătească vreun impozit mărit, pentru că e pur și simplu absurd, având în vedere că multe PFA-uri câștigă sub salariul minim pe economie.
  • 0 (2 voturi)    
   cladiri mixte pf (Marţi, 2 februarie 2021, 11:23)

   claudia77 [utilizator] i-a raspuns lui Nu_stiu

   Daca pfa-ul nu deduce cheltuielile cu utilitatile, persoana fizica proprietar nu trebuie sa depuna raport de evaluare. Doar o declaratie pe proprie raspundere in care sa specifice suprafata utilizata pentru activitatea economica. In acest caz impozitul se calculeaza nu prin raportare la o valoare din raport (de accea nu mai trebuie sa depuneti raport) ci se calculeaza valoarea impozabila de catre organul fiscal (primarie) in baza art. 457 din codul fiscal la care se aplica cota de impozitare aferenta cladirilor nerezidentiale de la art. 458 din Cod. Aceasta cota este cuprinsa intre 0.2% si 1.3%, consiliile locale hotarasc fiecare aceasta cota. Sper ca am fost de ajutor.
   • 0 (2 voturi)    
    totusi (Marţi, 2 februarie 2021, 13:11)

    Nu_stiu [utilizator] i-a raspuns lui claudia77

    Vă mulțumesc, dar totuși ... nu există nici o posibilitate legală ca impozitul să rămână doar cel rezidențial? Nu mai există în lege prevederea ca spațiul să fie nedelimitat (și concret ce înseamnă asta)? Că putem face în așa fel încat să NU se deducă cheltuielile și spațiul să fie nedelimitat și astfel să nu mai plătim impozit mărit.

    2. Dacă totuși e obligatorie declarația, am voie să declar că-mi desfășor activitatea intr-o debara de 2 metri pătrați sau într-un spațiu de 2 metri dintr-o cameră mai mare? Fiindca nu-mi convine deloc să declar că mi-o desfășor în camera de 20 de metri, impozitul ar fi prea mare pentru mine.

    3. Concret, te verifică cineva? Eu sunt de fapt profesie liberă și nu sunt înregistrat la Registrul Comerțului, prin urmare nu am depus vreun plan al locuintei si sa declar exact spatiul unde imi desfășor activitatea.

    Vă mulțumesc.

    Este absurd sa impui o povara fiscala f mare unor contribuabili mici, care oricum abia au supravietuit in ultimii ani.
    • +1 (1 vot)    
     Citeste legile (Marţi, 2 februarie 2021, 16:39)

     Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Nu_stiu

     Inainte de a plange ar trebui sa citesti si sa intelegi legile.
     • 0 (0 voturi)    
      cu tot respectul (Miercuri, 3 februarie 2021, 9:13)

      Nu_stiu [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

      Am citit deja legile dar fiecare administratie locale le interpreteaza cum vrea. NIMENI nu a stiut sa ma lamureasca vreodata in legatura cu ceva - nici un angajat al statului. Acum cativa ani am fost 2 saptamani la rand la fisc sa pun o intrebare simpla - in fiecare zi era la ghiseu alt functionar si nici unul nu a stiut sa imi raspunda (am aflat raspunsul din niste norme de aplicare).
      Ma descurc foarte bine in profesia aleasa, nu mai am timp sa studiez leg stufoase care se schimba de la o luna la alta si pe care nici cei care le fac nu le inteleg.
      De exemplu stiam de declaratia pe propria raspundere despre care mi-a zis persoana de mai sus, dar domnul din articol vad ca tot insista ca trebuie evaluare. De ce sa induci oamenii in eroare?
 • -1 (1 vot)    
  Pfui... (Marţi, 2 februarie 2021, 17:02)

  muscha mbanana [utilizator]

  numai plansete si bocituri , dupa ce ati votat pe catzu !acum , trageti consecintele si ciocu mic !!!
  • +1 (1 vot)    
   eroare (Miercuri, 3 februarie 2021, 9:10)

   Nu_stiu [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

   Guvernul PONTA a introdus porcaria asta in codul fiscal in anul 2015. Stiu foarte bine CINE a votat legi proaste pt mediul de afaceri si mai ales pentru micii intreprinzatori care se chinuie sa castige banii cinstiti si sa-si plateasca toate impozitele la stat. Unde sunt reducerile promise in camapanie de PSD inotdeauna? Ca le-am citt programul de guvernare si erau acolo iar dupa ce i-ati votat, pac, au disparut.
   Nu stii decat ca PSD iti da pensie sau salariu mare ca sa stai degeaba, nu te intereseaza ca noi cei care ti le platim efectiv suntem cocosati de impozite si taxe!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by