Guvernul a aprobat în ședința de miercuri actul normativ prin care este abrogată Legea 173/2020 privind interzicerea vânzării de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani. Această lege a fost inițiată de PSD și avea menirea să blocheze în primul rând listarea pe bursă a unor acțiuni, precum cele de la Hidroelectrica. Actul normativ aprobat de Guvern stârnește nemulțumirea PSD, fiind așteptate dezbateri aprinse în Parlament pe marginea acestuia. Legea aprobată de Guvern urmează să fie trimisă Parlamentului.
Ce prevede Legea 173/2020 pe care Guvernul o vrea abrogată- Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
- Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.
Abrogarea legii a fost trecută inclusiv în programul de guvernare. Aceasta în condițiile în care actualul Guvern intenționează să listeze mai multe companii, precum Hidroelectrica, Aeroporturi București și băncile de stat. De altfel, intenția de a lista aceste companii este menționată în mai multe rânduri în programul de guvernare.
Ce scrie în programul de guvernare despre listări- Îmbunătățirea performanței companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanța corporativă, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar (Hidroelectrica, Aeroporturi București etc.);
- Menținerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori București, pentru îmbunătățirea transparenței şi guvernanței corporative a băncilor de stat;
- Abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat și adoptarea unui calendar activ de listări pe bursă pe 4 ani. Listarea la bursă a companiilor românești asigură accesul la finanțare pentru acestea, implementarea principiilor de guvernanță corporativă și transparentizează activitatea companiilor de stat;
- Adoptarea unei strategii pentru promovarea finanțării companiilor de stat prin intermediul pieței de capital. Strategia va include o analiză a companiilor de stat care ar îndeplini cerințele pentru listarea pe piața reglementată, a beneficiilor și dezavantajelor pentru fiecare companie analizată și a unei liste de priorități și a unui calendar privind listarea acestor companii;
PSD critică dur abrogarea legii care blochează listările, acuzând Guvernul că vrea să vândă la preț mic cele mai valoroase companii. "Dreapta vrea să privatizeze profitul țării, adică cele mai rentabile companii de stat! Să cedezi acum, în pandemie, când prețul tuturor activelor este mult diminuat, bucăți imense din avuția națională, este o adevărată crimă economică! Nu vă lăsăm să jefuiți economia și să condamnați definitiv România”, a transmis recent PSD.
Guvernul susține, în schimb, că este vorba despre listarea unor pachete minoritare, nu privatizarea. "Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român", a declarat ministrul energiei Virgil Popescu.
Dar autoritatile noastre, fata de cine isi fac datoria?
Cum sa zici că este gaura neagra în economia României.
Dacă se privatizează, tot profitul uriaș al companiei intra în buzunarele unor șmecheri iar costurile cu întreținerea vor fi suportate de stat, pentru ca altfel privatul va exploata pană este nevoie de reparații majore, moment în care hidrocentralele vor fi lăsate în paragina una câte una.
Hidroelectrica a fost praduita de PSD in anii anteriori de toti banii de investitii. O sa ajunga ca RADET-ul din Bucuresti in rtimul asta, dar consecintele cand se sparge "teava" vor fi catastrofale.
Profit nu a facut, ca vinde ieftin curentul ca sa a tinem in viata adevaratele gauri negre, alea care produc electricitate pe carbuni - CE Rovinari, Turceni, Craiova etc.
Oricum, nu se pune problema listarii unui pachet majoritar, deci "profitul urias" ramane in buzunarele goale ale fraierilor care inca mai cred in sloganul "nu ne vindem tara".
Prin listarea la bursa, oricine are bani poate sa cumpere actiuni! Chiar si tu! daca te duce capul!
================================
Pe aici exista un lant de magazine ce se numeste WalMart (cel mai mare in lume, da' nu conteaza la Romanika si la #rezistus romanescus)...
Printre cele mai prost platite job-uri in US sunt cele de vanzator la WalMart...dar hey, toti sunt "asociati". Cand aud prin Sistemul de Difuzare "un asociat la casa 3, va rog"... ma bufneste rasul de fiecare data.
Dar hey, la romanika toti #rezistus romanescus sunt jucatori de bursa...deci...hey, asociati!
Statul va pierde cu adevarat doar daca vinde peste 50% din capitalul societatilor, pentru ca in acest caz pierde controlul lor. Totusi Citu nu e omul care sa nu inteleaga asta, sunt convins ca se va opri cu vanzarea la maximum 49%.
Băse e de acord și el că ar mai fi ceva de prăduit? S-o fi consultat cu Vodcăroiu, cel care a semnat pe actele de vânzare a flotei?
Extraordinar!!!
ElDiablo [utilizator]
... și groază în rândul pesedeilor."
-------------------------------------------------------
Bravo! Ai infrant! Le-a murit capra pesedoilor...da' stai sa vezi soc si groaza in buzunarul tau!
Pe de alta parte daca se ajunge 45% capital privat adio baieti destepti si adio furtaciuni. Exact ce va place voua.
In plus, mi-ar place sa cumpar si eu ceva actiuni la H. fiecare 10 bani bagat acolo imi va aduce sigur 1 ban pe an pana cand mor ceea ce nu pot spune despre sumele impresionante pe care le-am doant sistemului de pensii socialist.`
MBA [utilizator]
---------------------------------------------------
D'aia! Profitul sa nu se duca la buget, ci in buzunarul unora. Bugetul se poate construi si cu taxe mai multe pentru cei mai multi, ce atatea venituri din companii profitabile!
Grea decizie, pana la urma. Ce nu-mi place mie e ca listarile se fac la indicatia pretioasa a FMI, care-a si nominalizat societatile care ar urma sa fie listate. Si procentele ?! Iar Citu se va executa ...
Strainul la plecare zicea asa: în mandatul său de director general al companiei aeriene de stat a avut puteri limitate, că deciziile strategice, precum cea de reînnoire a flotei, au fost blocate la nivelul consiliului de administraţie, şi consideră că performanţa sa cea mai importantă a constat în reducerea puternică a pierderilor companiei.
Imi place Catu care zice cam asa: societatile de stat cu pierderi nu primesc subventii de la stat daca nu prezinta si urmaresc realizarea unui program realist de reducere a pierderilor.
i- n primul rand depolitizare nu vei vedea pt ca tot cine stie si poate va lua actiuni minoritare - iar majoritarii vor hotara, deci teoria ta pica
- in al doilea rand firmele de stat sunt construite si facute pe banii poporului ...taxe impozite etc ... deci acum cum se vand ? si unde se duc banii ?
- scopul unei privatizari este in primul rand atragerea de capital pt dezvoltare - expansiune - pune mana si citeste rapoarte anuale si vezi cine cu cati bani sta in buzunare fara sa faca nimic .. si de multe ori tehnic, fara a putea face nimic
deci chestia cu PRIVATIZAREA este praf in ochii lumii
Baietii "destepti" ai stangii asteapta doar cadouri de la PSD bazate pe parandarat?
Despre ce pleasca vorbesti omule? Sau crezi ca cineva va primi moaca actiuni la Hidroelectrica asa cum a primit pe moaca Ioan Niculae intreaga industrie de ingrasaminte din Romania?
Ai baut apa dupa Ilici mai baiatule!
Ce "dezvolti" la Nuclearelectrica din 2 lei stransi la bursa? Faci un pui de reactor?
Dar la "Hidroelectrica" ce dezvolti din 2 lei de la Bursa? Ai deja 2,5 miliarde profit anual...proiecte sa ai si mana de lucru...ca bani, kklau, maria-ta!
Lasa dreaq invataturile de facebuci, deschide usa si vezi realitatea.
- unde se duce profitul firmelor mari de stat pe care le vreti rupte ? in gaurile din tara
- ati intrebat profesionistii daca se poate face dezvoltare pe hidro in Romania, daca nu cumva este la 80-90% potentilaul acoperit si nu se mai poate face nimic ca si constructie majora ? daca pe eolian avem putere de vant sau sunt 70% smecherii pe subventii ?? daca pe nuclear se poate construi ceva ? deci in ce sa investeasca .. ?
De asemenea, dupa cum bine se stie, firmele majoritar de stat, listate pe bursa, sunt printre cele mai performante din economie (SNN, SNG, TEL, TGN)
Cele nelistate, gauri negre in economie (vezi Hidroelectrica, CEC, Aeroportul Otopeni).
Deci, Domnule Ciolacu ... ciocu mic!!
Eu vreau ca cei care-mi administreaza pensia mea sa o faca intr-un mod profitabil pentru mine, actiuni ce pot genera profit (crestere de capital si/sau dividende), nu ma intereseaza cine e patron, pentru ca si BRD produce in Romania, da salarii, taxe in Romania, si doar partial e franceza, de exemplu.
Hidroelectrica si CEC nu trebuie sa fie gauri negre, e foarte usor sa fie profitabile, Aeroporturile nu sunt foarte profitabile nicaieri in lume, iar in pandemie sunt gauri negre economice pe tot pamantul.
In 2019, Hidroelectrica a avut 2,081 Miliarde lei profit. Banii astia s-au dus la bugetul statului si ti-au dat subventie, sa mergi cu 1,5 lei pe tramvai, #rezistule!
https://www.statista.com/statistics/1184012/romania-financial-results-of-hidroelectrica/
N-ai vazut asta, asa-i? Nu ti-a venit pe bula de facebuci. Dar asta ti-a venit?
https://seenews.com/news/romanian-savings-bank-cec-posts-2742-million-lei-563-mln-euro-9-mo-net-profit-721839
CEC are 274 milioane lei profit pe primele 9 luni, 2020.
Nici pe asta n-ai vazut-o asai?
PS: nu cumva latri dupa o fituica veche? Actualizeaza-te !
-----------------------------------------------
Ati sifonat tot profitul #ciumatilorrosi
Nu mai pacaliti pe nimeni pangolinilor
-2017: 1,55; - 2018: 2,29;- 2019: 1,6.
Ai inteles de ce e o mare hotie ca statul sa ofere actiuni altora?
,
I
In ciuda "atacurilor" dintre PSD si PNL...va rog sa va da-ti seama in ceasul al n'spelea ca aceste companii au fost pregatite pentru listare inca din vremea guvernarii PSD. Acum fac gargara politica dar ei sunt intelesi.
Recapitulez: nu poti intr-un an de cand este guvernul PNL plus restul sa pregatesti de listare o companie...au fost pregatite din vremea lui Ponta insa n-au avut noroc in viata...au astia de acum noroc din prima. Money talks!
Si ei, si ideologia lor. Nu vor fi iertati.
Tradatori le va ramine numele, lor si sustinatorilor lor.
.
Guvernul este doar un administrator, nu un proprietar. Nu poate vinde ceea ce nu are.
E ca și cum ți-ai vinde vaca de muls că n-ai bani să-ți cumperi mulgătoare
Pe de altă parte sa nu uitam că Guvernul PSD a naționalizat profitul putinelor companii de stat profitabile in 2019 și astfel acestea nu au putut reinvesti in retehnologizare.
Nu as cumpara acțiuni, mai ales că pachetul e de doar 10%, deci minoritar iar intenția Guvernului e vădit de creștere a cheltuielilor, deci profitul din ultimii doi ani se va evapora. Fie managementul politizat o va falimenta sau cel puțin o va face neatractivă, fie va fi o creștere de capital prin emisiune de noi acțiuni, deci pentru micul shareholder va însemna cheltuiala in plus sau diminuare de cota proprietate și implicit dividend mai mic
Pare a fi o manevra care ascunde altceva de fapt poate bifarea unei obligații pe o listă de impuse.
Din câte știu până acum numai Greciei i s-a impus o lista de proprietăți de privatizat , parțial indeplinita și caducă acum
Vom vedea cum se vor da cărțile în continuare.
Problema e ca aia care au bani si -deci- pot cumpara actiuni, sunt pesedei, in majoritate.......
Scapam de dracu si dam peste tac'su. (Ca la privatizarea mass-mediei.)
Dar e un pas important pe calea reformei. Trebuia facut de mult.
Bravo!
Atentie la firmele care vind energie........ (Cumpara de la producator si o revind consumatorilor.)
Nu prea poate sa se opuna, decat daca se va deconspira.
Hotarati-va fratilor, ce sunteti? Doar gica contra?
Pai un capitalist veros ca trump, n ar face niciodata ce face Xi. Deci e bine ca china sau ca restul lumii??!?
Huoo marxistilor!:))