​Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că a cerut Corpului de Control să investigheze situația de la Apele Române, după ancheta jurnaliștilor de la Recorder. Însă, Corpul de Control al prim-ministrului era deja în control la Apele Române, încă din decembrie 2020, fiind vizate, printre altele, și modul în care se fac angajări. De altfel, acest control în desfășurare era anunțat la sfârșitul lui decembrie inclusiv pe site-ul Corpului de control al prim-ministrului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit informațiilor de pe site, controlul de la Apele Române demarat în decembrie vizează:

1. Verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea entității;

2. Verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne privind acordarea avizului de gospodărie a apelor și a autorizației de gospodărire a apelor pentru lucrări de construcție pe ape;

3. Alte aspecte considerate relevante de către echipa de documentare.

Vezi aici informațiile de pe site-ul Corpului de Control.

În decembrie, corpul de control a fost trimis tot în urma unor dezvăluiri ale Recorder și după o sesizare a primarului Brașovului, Allen Coliban.

Reamintim că zilele trecute, jurnaliștii de la Recorder au scris că la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași, care se recomandă subordonaților drept „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru”, iar la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași.

"În urma informațiilor apărute în spațiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului să investigheze situația de la Apele Române. În mandatul meu, așa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competență și transparență.

Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcții de conducere, este pentru toți cei care lucrează în sectorul public:

- fară penali în funcții publice;

- profesioniști;

- fară nepotisme;

- fară conflict de interese", a scris Cîțu pe Facebook.

În urmă cu două luni, Recorder a dezvăluit că, în majoritatea județelor din România, Partidul Național Liberal a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid, potrivit Recorder.

Numirile politice de la șefia acestor instituții sunt doar o parte a acestui fenomen revoltător, pe care președintele României l-a încadrat la categoria „excepții”. De fapt, directorii cu apartenență politică nu se mulțumesc cu propriile scaune și, odată ajunși în funcții, populează organigramele din subordine cu pile de partid așezate în poziții cheie. Asta în timp ce inginerii cu experiență sunt dați la o parte.

Vezi și Cîțu anunță că trimite Corpul de control la Apele Române