Năsui mai afirmă că a discutat și cu premierul și va anunța în curând unele măsuri. Ministrul Economiei susține că a aflat cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la date entități din exterior, în afară de administratori. Întrebat de HotNews.ro cine din afară a avut acces la date, ministrul a spus că băncile. Năsui afirmă că imediat cum a aflat, a solicitat restricționarea accesului la datele aplicației.
Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita "accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor".

Click pentru a deschide
Potrivit informațiilor HotNews.ro, persoanele care dețin un astfel de cont pot vizualiza solicitanții și rapoarte privind stadiul înscrierilor.
Deși înscrierea s-a finalizat pe 29, ora 20.00, listele cu beneficiarii ordonați în funcție de punctaj și de criteriile de departajare au fost publicate pe site-ul ministerului abia în după-amiaza zilei de 2 februarie. Întrebat de ce s-au publicat atât de târziu listele, ministrul a spus că nu a avut "niciun cuvânt de spus" asupra acestui aspect.
- "Interesant cum cei cu 100 puncte și finanțare proprie peste 60% s-au înscris în 28 și 29 ianuarie".
- "Hmmmm....e de mirare cum ..majoritatea celor admiși...au depus proiectele în ultimele 3 zile de funcționare ale platformei. E destul de clar ca unii au beneficiat de informații. O investigație ar fi binevenita în acest sens"
- "Pe Bucuresti-Ilfov este si mai rau. 80% dintre proiectele depuse in ultimele zile sunt in top in lista. Actualii guvernanti sunt mai rai ca cei din PSD. Rusine. Propun o ancheta pe aceasta tema. Sa se faca o petitie online, numai uniti putem reusi. Sau sa se finanteze toate proiectele cu 100 puncte, E inadmisibil ce se intampla".
Multe proiecte cu punctaj maxim au fost depuse în ultimele două zile de funcționare a platformei de înscriere. Însă ceea ce atrage cel mai mult atenția este faptul că procentul de cofinanțare sub care s-a tras linie, cel mai important criteriu de departajare, este foarte mare, de 50-60%, în funcție de regiune.
Interesul fiind mare pentru acest program, sumele alocate ajung pentru un număr limitat de solicitanți, motiv pentru care se aplica aceste criterii de departajare, cel mai important fiind cel al procentului de cofinanțare, apoi cifra de afaceri și momentul înscrierii. De aceea, o informație legată de procentul minim de cofinanțare sub care se trage linie era foarte valoroasă pentru oricine dorea să se afle printre beneficiari.
Până la finalizarea perioadei de înscriere au depus proiecte de finanțare peste 27.000 de firme, iar procentele de cofinanțare ajung să fie foarte mari. La București ultimul deasupra liniei, care intră la finanțare, este cu un procent de cofinanțare de 56,51%.
Au aplicat 27.736 firme, însă procentul de confinanțare sub care s-a tras linie pe listele din cele opt regiuni este foarte mare. În București, deasupra liniei, cel mai mic procent de cofinanțare este de 56,51%. Cel mai mare procent de cofinanțare este de 88,85%.
Conform procedurii de implementare a măsurii, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației.
Bugetul, fără componenta de contribuție proprie, alocat pe cele opt Regiuni de dezvoltare este:
a) Bugetul alocat pentru Regiunea București – Ilfov este în valoare totală de 347.173.994 lei;
b) Bugetul alocat pentru Regiunea Centru este în valoare totală de 271.883.528 lei;
c) Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Vest este în valoare totală de 281.916.856 lei;
d) Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Est este în valoare totală de 292.343.648 lei;
e) Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Vest este în valoare totală de 235.488.120 lei;
f) Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est este în valoare totală de 344.477.610 lei;
g) Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Muntenia este în valoare totală de 309.656.058 lei;
h) Bugetul alocat pentru Regiunea Vest este în valoare totală de 231.553.481 lei.
Vezi aici listele cu cei care au aplicat pentru granturile de investiții
Măsura 3 este una dintre cele trei prevăzute de OUG 130/2020 pentru sprijinul IMM-urilor afectat de Covid-19. Măsura 1 era pentru acordarea de microgranturi, Măsura 2 pentru capital de lucru, iar Măsura 3 pentru investiții.
1. Se depun dosare cu finantare mare 80/90%
2. Se depun oferte de achizitie umflate cu 90 %.
Si succes, repornim economia .
E ceva incredibil, am vazut in lista societati cu cifra de afaceri mica si cerere si procetaj de finantare de cateva ori cifra de afaceri.
Iata mai jos cateva fapte pe care le-am pus si pe startupcafe. Sper sa conteze mai mult decat niste impresii, acum cand adevarul umbla cu capul spart.
Va rog sa nu mai faceti tot felul de scenarii. Am depus pe Bucuresti un proiect care este intre cele acceptate cu o finantare de peste 55%. A fost depus de catre consultant pe 28.01. Consultantul, pe baza
infomatiilor sale despre fondurile europene, ne-a spus ca fara o finantare de peste 50% nu avem sanse avand in vedere ca astfel de fonduri nu au mai fost in zona Bucuresti de aproape 10 ani. Cel mai probabil toti aplicantii din ultimele zile au realizat proiectul cu niste consultanti, ca si noi, care stiind ce stiau ai nostri, le-au spus clientilor lor sa scoata mai mult din buzunar pentru a merge la sigur. Nu e vorba de nici o coruptie, cel putin in faza asta.
Noi nu ne-am bagat pana acum la fonduri europene stiind de coruptia din sistem, dar acum am zis ca putem risca 1000 Euro pentru a vedea daca ne calificam. Am discutat cu consultantul in Decembrie si mi-a spus ca nu avem de ce sa ne grabim pentru ca nu conteaza ordinea inscrierii, ci criteriile pe care am avut grija sa le indeplinim. Consultantul nostru avea mai multe proiecte in lucru si cred ca pe toate le-a depus pe ultima suta de metri. Daca toti consultantii au actionat similar, iata gata scenariul "vicierii".
Aceasta masura a avut un caracter competitiv, deci era normal ca societatile interesate sa-si faca tema daca voia sa aplice.
1. Se stia de la inceput criteriile de departajare, deci este nu am vazut nici un rost sa ma inghesuii ca oile in prima zi, sau inainte de Craciun..am aplicat cu 2 zile inainte de termen (cei drept nu am anticipat acel tavalug din ultimele 2 zile).
2. inca de anul trecut oricine avea un minim interes si cu putin efort putea sa faca o estimare, in procenta a firmelor pe zona de interes; Lua-i la manuta cateva zile de aplicari si verificai pe Risco sau alter platforme firmele aplicante.de exemplu eu am estimat ca pe NE vor fi 10% societati cu procent maxim si cam asa a fost)
3. La fel se putea estima si cam cate societati ar putea beneficia de granturi si cam cat s-a cerut comparativ cu bugetul alocat. Toate aceste informatii au fost facute in fapt si public pe Startup nation in cadrul unul articol si daca mai citeai din comentarii la alte articole, ai fi vazut acelasi lucru. Deci daca exista interes, ai fi aflat.
4. Pe baza punctelor 2 si 3 se putea face o estimare a numarului total de aplicanti (aici ce-i drept estimarile nu mi-au iesit pentru ca in ultimele 2 zile practic s-au dublat numarul de aplicanti)
5. Era mai mult decat evident ca se va castiga cu 100 de puncte, deci cofinantare >35%. In conditii normale nici o societatea intreaga la cap care vrea sa faca o investitie nu ar merge cu o cofinantare mai mare de 60%. Deci practic bataie a fost pe plaja de 35% - 60%..practic doar 25 puncte procentuale cand se stia ca numarul de soceiati eligibile cu punctaj maxim este de 4-5 ori mai mare decat se poate finanta.. Deci foarte multe societati au mers pe plaga >50%.
oricine avea access la platforma stia foarte bine si ce firme au aplicat....de acolo Google search si afli detalii societate - cifra de afaceri, profit, detalii de contact..
eu personal, din Decembrie banuiam ca e necesar o cofinantare in jur de 55% pentru a intra la finantare si pe aceasta am si mers de fapt. Aici nu am inteles dc foarte multi asa zis experti au mers cu procente fixe, de 50.00% (foarte multe cazuri) cand se stia ca criteriul de departajare e acel procent..pe 2 zecimale!!!...
Deci ma repet..oricine avea depunea un minim efort afla in mare parte aceste informatii..
Ce nu a fost normal si nu imi explic e un semn mare de intrebare e acea avalansa de cereri in ultimele 2 zile...
Pentru cunostinta ta, ca poate data viitoare te documentezi si apoi actionezi,unul dintre criteriile de punctaj (a se citi anexa 4, paragraful c. ) face referire chiar la acest aspect...pentru punctajul maxim la acest punct, de 30 puncte nu trebuia sa ceri grant >3xprofit..altfel ajungeai sa fii depuncat la 15 puncte sau minim 5 puncte.
In rest, in ce priveste hibele modului in care a aparut acest program si pana in prezent cum a fost aplicat, e clar ca sunt 2 mari factori:
- incompetenta celor angajati la stat (din momentul in care a aparut primul draft de program si pana in momentul lansarii au durat mai mult de 4 luni, timp in care nu s-a remediat nimic din observatiile aduse)
- nesimtirea/hotia celor care au dat si avut acces la informatii clasificate in ultimele 2 zile si au profitat.
Daca spre bugetari ne-am obisnuit ca nu se iau actiuni impotriva, catre ce-a dea doua categorie, este relativ simplu ca guvernul sa le identifice si sa ia masuri in consecinta.
.
1. elgibilitatea societatilor cu 0 angajati. Foarte multe au profit foarte mare si evident au putut aplica pentru un buget foarte mare.
2. eligibilitatea societatilor unde profitul este mult mai mare ca cifra de afaceri.
3. companiile din domeniul constructiilor, pentru ca ele de fapt au avut creste anul trecut, plus ca pentru ele exista deja programul Prima casa de unde primeau foarte multe lucrari.
4. companiile din domeniul horeca , carora Guvernul le va deschide un program separat de granturi.
5. Au fost foarte multe socieati de consultanta care au aplicat...este oarecum ironic sa primesti banii cu 2 maine..de la stat si de la clientii tai care aplica pe acele granturi. si asta in conditiile in care procesul de depunere a fost extrem de simplu.
Daca se va dori, cu putin efort, statul va putea scoate din joc astfel de intermediari care pentru cateva ore de munca cel mult iau in jur de 2,000€ depunerea +4000€ implementarea.
De ce te bagi matale unde n-ai nicio treaba?
nu inteleg de ce au avut bancile acces la aceste date....probabil acolo au fost scurgerile de informatii
Bulshit romanesc.
A da firmelor bani in cont este cea mai proasta solutie posibila.
De ce unii care si-au inchis firma pentru ca nu au mai putut face fata nu pot lua bani si UNELE dintre firmele existente pot?
Nu este corect !
Asa cum nu este corect sa le dai unor firme bani gratis in timp ce oameni obisnuiti nu beneficiaza in viata lor de nimic.
Acum o sa cumparam unul mai ieftin, dar si mai prost.