EXCLUSIV Suspiciuni de viciere a înscrierii IMM-urilor pentru finanțările din cadrul Măsurii 3 / Claudiu Năsui spune că a vorbit cu premierul și va cere o investigație

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 4 februarie 2021, 22:46 Economie | Companii


Liste Masura 3
Foto: Hotnews
Modul în care arată listele preliminare cu aplicanții la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor ridică mari semne de întrebare, lucru observat inclusiv de către cei interesați să obțină aceste finanțări cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro. Potrivit informațiilor HotNews.ro, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere. HotNews.ro l-a contactat pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pentru a solicita explicații. Acesta a spus că va discuta cu STS și va cere o investigație, un audit al platformei.

Năsui mai afirmă că a discutat și cu premierul și va anunța în curând unele măsuri. Ministrul Economiei susține că a aflat cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la date entități din exterior, în afară de administratori. Întrebat de HotNews.ro cine din afară a avut acces la date, ministrul a spus că băncile. Năsui afirmă că imediat cum a aflat, a solicitat restricționarea accesului la datele aplicației.

Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita "accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor".

Cont de administrator asupra platformei avea inclusiv ministrul. Potrivit informațiilor HotNews.ro, acestuia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, imediat cum a și-a preluat mandatul de ministru, deși în mod obișnuit, administratorii sunt directorii și șefii de agenții. De exemplu, fostul ministru al economiei nu a avut un astfel de cont. Întrebat asupra acestui aspect, ministrul a spus că direcțiile de specialitate i-au pus la dispoziție acest cont. Năsui susține că după restricționare, nimeni, inclusiv el, nu a avut acces la date.
Click pentru a deschide
Potrivit informațiilor HotNews.ro, persoanele care dețin un astfel de cont pot vizualiza solicitanții și rapoarte privind stadiul înscrierilor.

Deși înscrierea s-a finalizat pe 29, ora 20.00, listele cu beneficiarii ordonați în funcție de punctaj și de criteriile de departajare au fost publicate pe site-ul ministerului abia în după-amiaza zilei de 2 februarie. Întrebat de ce s-au publicat atât de târziu listele, ministrul a spus că nu a avut "niciun cuvânt de spus" asupra acestui aspect.

Claudiu Năsui a afirmat că pe la mijlocul lunii ianuarie nu erau multe cereri, însă acestea au explodat în ultimele 48 de ore, lucru remarcat inclusiv de către cei interesați de fonduri.

Iată câteva comentarii de pe site-ul startupcafe.ro:

 • "Interesant cum cei cu 100 puncte și finanțare proprie peste 60% s-au înscris în 28 și 29 ianuarie".
 • "Hmmmm....e de mirare cum ..majoritatea celor admiși...au depus proiectele în ultimele 3 zile de funcționare ale platformei. E destul de clar ca unii au beneficiat de informații. O investigație ar fi binevenita în acest sens"
 • "Pe Bucuresti-Ilfov este si mai rau. 80% dintre proiectele depuse in ultimele zile sunt in top in lista. Actualii guvernanti sunt mai rai ca cei din PSD. Rusine. Propun o ancheta pe aceasta tema. Sa se faca o petitie online, numai uniti putem reusi. Sau sa se finanteze toate proiectele cu 100 puncte, E inadmisibil ce se intampla".

Multe proiecte cu punctaj maxim au fost depuse în ultimele două zile de funcționare a platformei de înscriere. Însă ceea ce atrage cel mai mult atenția este faptul că procentul de cofinanțare sub care s-a tras linie, cel mai important criteriu de departajare, este foarte mare, de 50-60%, în funcție de regiune.

Interesul fiind mare pentru acest program, sumele alocate ajung pentru un număr limitat de solicitanți, motiv pentru care se aplica aceste criterii de departajare, cel mai important fiind cel al procentului de cofinanțare, apoi cifra de afaceri și momentul înscrierii. De aceea, o informație legată de procentul minim de cofinanțare sub care se trage linie era foarte valoroasă pentru oricine dorea să se afle printre beneficiari.

Până la finalizarea perioadei de înscriere au depus proiecte de finanțare peste 27.000 de firme, iar procentele de cofinanțare ajung să fie foarte mari. La București ultimul deasupra liniei, care intră la finanțare, este cu un procent de cofinanțare de 56,51%.

Au aplicat 27.736 firme, însă procentul de confinanțare sub care s-a tras linie pe listele din cele opt regiuni este foarte mare. În București, deasupra liniei, cel mai mic procent de cofinanțare este de 56,51%. Cel mai mare procent de cofinanțare este de 88,85%.

Conform procedurii de implementare a măsurii, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației.

Bugetul, fără componenta de contribuție proprie, alocat pe cele opt Regiuni de dezvoltare este:

a) Bugetul alocat pentru Regiunea București – Ilfov este în valoare totală de 347.173.994 lei;

b) Bugetul alocat pentru Regiunea Centru este în valoare totală de 271.883.528 lei;

c) Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Vest este în valoare totală de 281.916.856 lei;

d) Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Est este în valoare totală de 292.343.648 lei;

e) Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Vest este în valoare totală de 235.488.120 lei;

f) Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est este în valoare totală de 344.477.610 lei;

g) Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Muntenia este în valoare totală de 309.656.058 lei;

h) Bugetul alocat pentru Regiunea Vest este în valoare totală de 231.553.481 lei.

Vezi aici listele cu cei care au aplicat pentru granturile de investiții

Măsura 3 este una dintre cele trei prevăzute de OUG 130/2020 pentru sprijinul IMM-urilor afectat de Covid-19. Măsura 1 era pentru acordarea de microgranturi, Măsura 2 pentru capital de lucru, iar Măsura 3 pentru investiții.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28651 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  O clasica romaneasca (Joi, 4 februarie 2021, 23:25)

  Ro_LLand [utilizator]

  Reteta:
  1. Se depun dosare cu finantare mare 80/90%
  2. Se depun oferte de achizitie umflate cu 90 %.
  Si succes, repornim economia .
  E ceva incredibil, am vazut in lista societati cu cifra de afaceri mica si cerere si procetaj de finantare de cateva ori cifra de afaceri.
 • -3 (9 voturi)    
  Consultanii bata-i "vicierea" (Vineri, 5 februarie 2021, 1:39)

  Arlun [utilizator]

  Draga Hotnews,

  Iata mai jos cateva fapte pe care le-am pus si pe startupcafe. Sper sa conteze mai mult decat niste impresii, acum cand adevarul umbla cu capul spart.

  Va rog sa nu mai faceti tot felul de scenarii. Am depus pe Bucuresti un proiect care este intre cele acceptate cu o finantare de peste 55%. A fost depus de catre consultant pe 28.01. Consultantul, pe baza
  infomatiilor sale despre fondurile europene, ne-a spus ca fara o finantare de peste 50% nu avem sanse avand in vedere ca astfel de fonduri nu au mai fost in zona Bucuresti de aproape 10 ani. Cel mai probabil toti aplicantii din ultimele zile au realizat proiectul cu niste consultanti, ca si noi, care stiind ce stiau ai nostri, le-au spus clientilor lor sa scoata mai mult din buzunar pentru a merge la sigur. Nu e vorba de nici o coruptie, cel putin in faza asta.
  Noi nu ne-am bagat pana acum la fonduri europene stiind de coruptia din sistem, dar acum am zis ca putem risca 1000 Euro pentru a vedea daca ne calificam. Am discutat cu consultantul in Decembrie si mi-a spus ca nu avem de ce sa ne grabim pentru ca nu conteaza ordinea inscrierii, ci criteriile pe care am avut grija sa le indeplinim. Consultantul nostru avea mai multe proiecte in lucru si cred ca pe toate le-a depus pe ultima suta de metri. Daca toti consultantii au actionat similar, iata gata scenariul "vicierii".
  • +9 (11 voturi)    
   Nu chiar (Vineri, 5 februarie 2021, 7:38)

   VasilescuA [utilizator] i-a raspuns lui Arlun

   @Arlun: Dvs. încercați să cosmetizați lucrurile, dar nu e chiar așa. Cum de cei cu contribuții proprii de 60-70-80% au apărut abia în ultimele ore ? Nu din comoditate, ci pentru că au așteptat să ajusteze contribuția în funcție de necesitate. Aici e problema. Penală.
  • +7 (9 voturi)    
   "Experienta"? (Vineri, 5 februarie 2021, 7:48)

   IonelaP55 [utilizator] i-a raspuns lui Arlun

   Consultantul te-a dus cu presul sau chiar d-ta esti consultantul si vrei sa ne duci cu presul. Care experienta? De unde? Nu a existat astfel de apel pana acum. De ce 50% si nu 40% sau 60%? Cum de consultantul d-tale a ghicit cu asa precizie procentul? Cum ce te-ar putea ajuta experienta ca sa ghicesti un procent? Si introduci o dezinformare: ordinea depunerii era un criteriu de departajare. Cum de stia ca va fi depasit de cofinantare? Asa cum ii invata experienta reala, la toate celelalte apeluri toti s-au grabit ca nebunii sa se inscrie in primele minute, dar aici au stiut ei dinainte ca nu va conta criteriul de ordine?
   • +2 (4 voturi)    
    Categoric aveti dreptate! (Vineri, 5 februarie 2021, 9:17)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui IonelaP55

    .
   • -2 (8 voturi)    
    IonelaP55...da care este experienta ta? (Vineri, 5 februarie 2021, 9:49)

    johnranger [utilizator] i-a raspuns lui IonelaP55

    IonelP55, hai sa iti explic eu o ligica simpla de antreprenor.
    Aceasta masura a avut un caracter competitiv, deci era normal ca societatile interesate sa-si faca tema daca voia sa aplice.

    1. Se stia de la inceput criteriile de departajare, deci este nu am vazut nici un rost sa ma inghesuii ca oile in prima zi, sau inainte de Craciun..am aplicat cu 2 zile inainte de termen (cei drept nu am anticipat acel tavalug din ultimele 2 zile).
    2. inca de anul trecut oricine avea un minim interes si cu putin efort putea sa faca o estimare, in procenta a firmelor pe zona de interes; Lua-i la manuta cateva zile de aplicari si verificai pe Risco sau alter platforme firmele aplicante.de exemplu eu am estimat ca pe NE vor fi 10% societati cu procent maxim si cam asa a fost)
    3. La fel se putea estima si cam cate societati ar putea beneficia de granturi si cam cat s-a cerut comparativ cu bugetul alocat. Toate aceste informatii au fost facute in fapt si public pe Startup nation in cadrul unul articol si daca mai citeai din comentarii la alte articole, ai fi vazut acelasi lucru. Deci daca exista interes, ai fi aflat.
    4. Pe baza punctelor 2 si 3 se putea face o estimare a numarului total de aplicanti (aici ce-i drept estimarile nu mi-au iesit pentru ca in ultimele 2 zile practic s-au dublat numarul de aplicanti)
    5. Era mai mult decat evident ca se va castiga cu 100 de puncte, deci cofinantare >35%. In conditii normale nici o societatea intreaga la cap care vrea sa faca o investitie nu ar merge cu o cofinantare mai mare de 60%. Deci practic bataie a fost pe plaja de 35% - 60%..practic doar 25 puncte procentuale cand se stia ca numarul de soceiati eligibile cu punctaj maxim este de 4-5 ori mai mare decat se poate finanta.. Deci foarte multe societati au mers pe plaga >50%.
    • +3 (3 voturi)    
     Estimarea estimarii (Vineri, 5 februarie 2021, 10:45)

     IonelaP55 [utilizator] i-a raspuns lui johnranger

     Se putea estima rezonabil ca e necesar cofinantare > 35%, pentru punctaj. Mai departe e o potriveala suspecta. Nu ai ce estimari sa faci, nu a mai existat apel de proiecte unde sa se puncteze cofinantarea. Mai si dezinformezi cu ordinea depunerii, cand si acesta era un criteriu. Rezulta din comentarii cum de au "estimat" asa de bine: s-au scurs informatii din platforma. Pentru ca a fost incalcata concurenta, pentru ca unii au fost favorizati, APELUL TREBUIE ANULAT si reluat cu criterii de departajare rezonabile. Nu e normal sa fie mii de aplicanti cu punctaj maxim. Grila este prosteste facuta.
    • +1 (1 vot)    
     furt pe fata (Vineri, 5 februarie 2021, 10:47)

     dlupean [utilizator] i-a raspuns lui johnranger

     eu am aplicat pentru masura 3 in 4 ianuarie, prin 15 ianuarie am fost sunat de banca sa-mi ofere credit punte sau pentru cofinantare, aveau toate datele proiectului meu, valoare totala, valoare cofinantare.Evident ca nu a fost greu sa se stie in 28.01 pe unde se afla procentul de cofinantare castigator
     • -3 (5 voturi)    
      nici nu era greu sa aiba toate detaliile tale (Vineri, 5 februarie 2021, 11:33)

      johnranger [utilizator] i-a raspuns lui dlupean

      99% dintre firme au mers pe proiecte cu grant maxima posibil - 3Xprofit...

      oricine avea access la platforma stia foarte bine si ce firme au aplicat....de acolo Google search si afli detalii societate - cifra de afaceri, profit, detalii de contact..

      eu personal, din Decembrie banuiam ca e necesar o cofinantare in jur de 55% pentru a intra la finantare si pe aceasta am si mers de fapt. Aici nu am inteles dc foarte multi asa zis experti au mers cu procente fixe, de 50.00% (foarte multe cazuri) cand se stia ca criteriul de departajare e acel procent..pe 2 zecimale!!!...

      Deci ma repet..oricine avea depunea un minim efort afla in mare parte aceste informatii..

      Ce nu a fost normal si nu imi explic e un semn mare de intrebare e acea avalansa de cereri in ultimele 2 zile...
      • +1 (3 voturi)    
       Ai incurcat borcanele, (Vineri, 5 februarie 2021, 14:05)

       IonelaP55 [utilizator] i-a raspuns lui johnranger

       3 x profit nu a fost o impunere la acest apel. Las-o asa, nu mai incerca sa scuzi cum unii au avut acces la platforma. Singurul lucru cert este ce era in grila de punctaj: maxim pentru cofinantare 35%, respectiv 45%. Restul sunt povesti ca sa ascunda informatiile scurse din interior. Se vorbeste de reluarea apelului si e bine asa. Concurezi si poate ghicesti din nou. Sau nu, ca se taie accesul la platforma, asta e, concuram si noi pe bune.
       • +1 (3 voturi)    
        este trist ca oameni ca tine starnesc valuri (Vineri, 5 februarie 2021, 14:21)

        johnranger [utilizator] i-a raspuns lui IonelaP55

        este trist ca oameni ca tine starnesc valuri si vorbesc in necunostinta de cauza...si apoi e mai trist ca vin si cu pretentii..
        Pentru cunostinta ta, ca poate data viitoare te documentezi si apoi actionezi,unul dintre criteriile de punctaj (a se citi anexa 4, paragraful c. ) face referire chiar la acest aspect...pentru punctajul maxim la acest punct, de 30 puncte nu trebuia sa ceri grant >3xprofit..altfel ajungeai sa fii depuncat la 15 puncte sau minim 5 puncte.
        • +2 (2 voturi)    
         Deci nu era o limitare (Vineri, 5 februarie 2021, 15:32)

         IonelaP55 [utilizator] i-a raspuns lui johnranger

         Las-o asa ca macane. Am vazut ca o multime de insi din banci s-au apucat sa faca pe consultantii fara sa inteleaga domeniul. Sa ai acces la date din interior nu te face consultant si nu inseamna ca intelegi cum se implementeaza un proiect. Azi ai acces, maine ti s-a taiat si ramai cu cat ai inteles trunchiat.
         • 0 (2 voturi)    
          este trist si dezamagitor (Vineri, 5 februarie 2021, 16:13)

          johnranger [utilizator] i-a raspuns lui IonelaP55

          este trist si dezamagitor ca se vorbeste in necunostinta de cauza, fac pariu ca nu ai citit nici macar 1 paragraf din criteriile de punctaj, sa nu mai vorbim de procedura de implementare, cu toate acestea esti foarte activa in concluzii 'experte'
          In rest, in ce priveste hibele modului in care a aparut acest program si pana in prezent cum a fost aplicat, e clar ca sunt 2 mari factori:
          - incompetenta celor angajati la stat (din momentul in care a aparut primul draft de program si pana in momentul lansarii au durat mai mult de 4 luni, timp in care nu s-a remediat nimic din observatiile aduse)
          - nesimtirea/hotia celor care au dat si avut acces la informatii clasificate in ultimele 2 zile si au profitat.
          Daca spre bugetari ne-am obisnuit ca nu se iau actiuni impotriva, catre ce-a dea doua categorie, este relativ simplu ca guvernul sa le identifice si sa ia masuri in consecinta.

          .
   • +3 (9 voturi)    
    In continuare, si ce nu a fost normal (Vineri, 5 februarie 2021, 9:56)

    johnranger [utilizator] i-a raspuns lui IonelaP55

    Acum, ce nu a fost normal:
    1. elgibilitatea societatilor cu 0 angajati. Foarte multe au profit foarte mare si evident au putut aplica pentru un buget foarte mare.
    2. eligibilitatea societatilor unde profitul este mult mai mare ca cifra de afaceri.
    3. companiile din domeniul constructiilor, pentru ca ele de fapt au avut creste anul trecut, plus ca pentru ele exista deja programul Prima casa de unde primeau foarte multe lucrari.
    4. companiile din domeniul horeca , carora Guvernul le va deschide un program separat de granturi.
    5. Au fost foarte multe socieati de consultanta care au aplicat...este oarecum ironic sa primesti banii cu 2 maine..de la stat si de la clientii tai care aplica pe acele granturi. si asta in conditiile in care procesul de depunere a fost extrem de simplu.
    Daca se va dori, cu putin efort, statul va putea scoate din joc astfel de intermediari care pentru cateva ore de munca cel mult iau in jur de 2,000€ depunerea +4000€ implementarea.
    • +2 (2 voturi)    
     Mah cetatene (Vineri, 5 februarie 2021, 18:49)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui johnranger

     Cum ar putea sa fie "profitul mult mai mare decat cifra de afaceri"??? Cum ar putea sa fie "mai mare"? Explica-ne aici, sa vada toti copiii.

     De ce te bagi matale unde n-ai nicio treaba?
 • +7 (7 voturi)    
  atentie (Vineri, 5 februarie 2021, 7:29)

  bancheru83 [utilizator]

  mai sunt firme de consultanta patronate de politicieni sau fost politicieni cu relatii foarte bune in centrele regionale care au acces la platforma si inscriu contra cost firme carora le promit finantare garantata!!
 • +6 (6 voturi)    
  Proces viciat (Vineri, 5 februarie 2021, 8:54)

  dragalero [utilizator]

  Pe mine m-au sunat bancile pentru 2 clienti care aleseseră să meargă pe procente mai mari (nu au intrat, oricum). Acum realizez, că ei au văzut cererea, se face o centralizare a cererilor ce le vin și procentelor, poate mai și comunică cu alte bănci și gata, se dă drumul la informatie.
 • +8 (10 voturi)    
  CORUPTIE MEMA (Vineri, 5 februarie 2021, 9:13)

  TudorSA [utilizator]

  Celor care isi amintesc programul Microindustrializare 2013....atunci sistemul a fost fraudat de cei din Ministerul Economiei...a fost o ancheta și s-a suspendat depunerea!. Acum se repeta figura....Cei care au intrat în sistem au făcut-o cu sprijinul STS...Deci consider că gravitatea faptei atinge siguranța naționala și se solicită măsuri drastice!!
 • +2 (4 voturi)    
  E grav de data asta (Vineri, 5 februarie 2021, 11:16)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Pentru că e vorba de zeci de milioane de euro din bani europeni. Se lasă cu plângeri penale la UE și atunci să vezi !
 • +2 (2 voturi)    
  discutabil (Vineri, 5 februarie 2021, 11:47)

  rei [utilizator]

  nu ma indoiesc ca sunt multe proiecte pe bune cum ar fi cazul unei firme ce are in plan anul asta, o investitie si are toti banii sau o mare parte......de ce sa nu aplice

  nu inteleg de ce au avut bancile acces la aceste date....probabil acolo au fost scurgerile de informatii
  • +3 (3 voturi)    
   Precis acolo a fost scurgerea (Vineri, 5 februarie 2021, 13:55)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui rei

   Bancile ar fi trebuit sa aiba acces in secunda in care depunerea s-a incheiat, nu inainte.
   Bulshit romanesc.
 • -1 (1 vot)    
  Furt (Vineri, 5 februarie 2021, 21:37)

  Mircea11 [utilizator]

  Banii pe gratis inseamna FURT.
  A da firmelor bani in cont este cea mai proasta solutie posibila.
  De ce unii care si-au inchis firma pentru ca nu au mai putut face fata nu pot lua bani si UNELE dintre firmele existente pot?
  Nu este corect !
  Asa cum nu este corect sa le dai unor firme bani gratis in timp ce oameni obisnuiti nu beneficiaza in viata lor de nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  unii si altii (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 22:18)

  was [utilizator]

  La firma noastra am depus dosarul pentru un aparat nou de biochimie clinica buna in valoare de 30.000 EUR, cofinantare 40,1%.
  Acum o sa cumparam unul mai ieftin, dar si mai prost.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by