Tariceanu critica decizia in cazul Automobile Craiova: "Ce vrea Comisia Europeana sa faca Romania? Nasturi?"

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2008, 15:04 Economie | Companii


Premierul s-a suparat pe CE
Foto: Rompres
Premierul Tariceanu a declarat ca guvernul nu va contesta decizia Comisiei Europene privind recuperarea unui ajutor de stat de 27 de milioane euro in privatizarea Automobile Craiova, desi a criticat aceasta masura si s-a aratat neplacut surprins. Suma de 27 milioane euro va fi recuperata prin diminuarea valorii ajutoarelor de stat regionale care vor fi acordate Ford, conform contractului de privatizare. Aceste ajutoare sunt in acord cu cerintele Comisiei in materie de ajutor de stat.

"Sunt neplacut surprins de decizia Comisiei pentru ca aceasta apreciaza ca ar fi fost acordat un ajutor de stat. In fond, a fost o singura oferta cu un pret, iar Comisia considera ca nu este indeajuns de mare. Cu alte cuvinte, era mai bine s-o vindem pentru a produce hartie igienica sau sa se faca un complex de magazine", a afirmat Tariceanu.

In contextul competitivitatii si al nevoii de a crea locuri de munca, scopuri urmarite de toate statele europene, Tariceanu a criticat decizia Comisiei potrivit careia conditiile impuse cumparatorului Ford, respectiv mentinerea obiectului de activitate si a numarului de locuri de munca, afecteaza concurenta si reprezinta ajutoare de stat ilegale.  "Ce vrea Comisia Europeana sa faca Romania? Nasturi. Eventual, sa fim exportatori de produse din lemn traditionale? Nu pot sa accept o astfel de gandire", a spus premierul.

Romania a mai convenit cu Ford sa acorde ajutoare de stat in baza schemei de ajutor regional, care sunt conforme cu legislatia europeana. Suma de 27 de milioane euro care trebuie recuperata urmeaza sa fie diminuata din valoarea acestor ajutoare regionale. "Prin contractul de privatizare, statul a fost de acord sa dea ajutoare regionale care pot fi cuantificate. Aceasta valoare va fi diminuata cu 27 milioane euro", a explicat Tariceanu. Potrivit sefului executivului, Ford este de acord cu aceasta solutie de recuperare a ajutorului.

Potrivit ordonantei de urgenta 117 din 2006, in urma unei decizii a Comisiei Europene privind ilegalitatea unui ajutor de stat, beneficiarul ajutorului este obligat sa il returneze. Conform legislatiei, ajutorul de stat care trebuie recuperat include si dobanda aferenta, datorata de la data platii pana la data recuperarii sau a rambursarii. Rata dobanzii este stabilita prin regulamentul Comisiei. Institutia care intermediaza corespondenta intre Comisiei si furnizorul de ajutor de stat, respectiv Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, este Consiliul Concurentei, care transmite o copie a deciziei Comisiei primita de la Reprezentanta permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5438 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  (...) (Miercuri, 27 februarie 2008, 15:30)

  NERO-Voiculescu [utilizator]

  Restituire ajutor de stat acordat, comform legislatiei europene, inseamna ca Romania va incasa inca 27 de milioane de euro de la FORD.

  Domnii de la FORD au spus ca vor suporta extracheltuiala, deoarece sunt o firma care se respecta. Elegant si de apreciat.

  Ce ma uimeste este stupizenia lui Calin. Se supara ca magarul pe sat, neavand motiv. Desigur ... din prisma "comisioanelor" platite de catre FORD pentru oficialii romani ...
  • 0 (4 voturi)    
   Nu e asa de simplu... (Miercuri, 27 februarie 2008, 15:52)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui NERO-Voiculescu

   Ar trebui sa stim EXACT in ce consta aceste ajutoare ca sa comentam.
   Daca de exemplu statul ofera niste ajutoare in functie de numarul automobilelor PRODUSE, atunci, intr-adevar, NU MAI ACORDAM 27 de milioane dar se produc cu X% mai putine masini, locuri de munca mai putine, etc. .
   Chiar NU cred eu ca le era firca celor din C.E. de frauda de 27 de milioane... sigur e altceva.
   • 0 (0 voturi)    
    cum adica??? (Joi, 28 februarie 2008, 8:20)

    Lucian [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    adica in economia de piata o firma isi permite sa nu produca atata cat poate??
    de unde stupizenia asta comunista?
  • 0 (2 voturi)    
   Sa vedem ce spune CE (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:10)

   Shadow [anonim] i-a raspuns lui NERO-Voiculescu

   E cam aberanta pozitia CE.
   A fost considerat ajutor de la stat o "ipotetica" scadere de pret datorata conditiilor impuse de romani. CE face si o referinta la "pretul de piata"(eu stiu ca asta e pretul la care vinzi si e dat de cerere si de oferta). Cum unicii interesati au fost cei de la Ford cum au calculat ei "pretul de piata" altfel decat valoarea ofertei Ford nu stiu.

   Conditiile impuse de romani sunt "tipul productiei"(automobile si nu altceva -nasturi sau hartie igienica sunt referintele lui tariceanu), "volumul de masini produse anual" si "numarul de angajati" pe o anumita perioada de timp(nu stiu pe ce perioada de timp).

   Trageti si voi concluzia daca decizia CE e normala. Pana atunci au fost anuntati ca reducerea de 27 de milioane se va face din "ajutoarele regionale" pe care ford le va atinge oricum cf polticii regionale europene.
   • 0 (2 voturi)    
    pret de piata (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:49)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Shadow

    conform legislatiei europene, pret de piata inseamna pretul pe care ar fi gata sa il plateasca un investitor pentru respecivul activ, in conditii de libera concurenta si fara a exista restrictii de orice natura impuse de catre vanzator , restrictii care ar putea diminua fie numarul ofertantilor interesati, fie pretul pe care fiecare dintre acestia e gata sa il plateasca.

    in cazul ford ganditi-va putin: toate conditiile impuse de stat companiei ford (mentinere numar angajati, fabricarea unui anumit numar de masini, etc) nu au facut decat sa scada pretul pe care ford a fost dispus sa il plateasca in final (cu alte cuvinte, fara aceste obligatii suplimentare, este posibil ca ford sa fi platit mai mult)

    stiu ca suna ciudat si ca este putin frustrant, dar asta e epoca in care traim, niste oameni teribil de birocrati si plafonati au o putere decizionala fantastica.

    oricum, decizia data in cazul ford e o surpriza foarte placuta, pentru ca ajutorul de stat era evident de la o posta. eu ma asteptam chiar la o suma mai mare de plata de catre ford
    • 0 (2 voturi)    
     Nu stiu Alex (Miercuri, 27 februarie 2008, 19:55)

     Shadow [anonim] i-a raspuns lui alex

     S-a manifestat un unic interesat. Adica e doar unul care a cuparat caietul de sarcini. Nu mai discutam ca e unicul care a oferit ceva. In acest caz "pretul pietei" cum a fost calculat de CE de la pretul actual + 27 de milioane? E "din burta" nu e nici macar o apreciere.

     Daca e adevarat ce imi spui tu inteleg ca in cazul oricarei prvatizari din UE in caietele de sarcini nu pot apare din partea statelor nici un fel de cerinte. Si ma indoiesc ca asa se privatizeaza in UE.

     Sincer nici macar nu stiu daca conditiile impuse de statul roman erau sau nu in caietul de sarcini sau au venit in urma negocierii ulterioare. Dar daca un stat nu are nici o posibilitate de a impune vreo cerinta(conditie) in ce mai consta negocierea? Firma interesata spune doar un pret si statul raspunde "deal" sau "nope"? E cam simplist.
    • 0 (2 voturi)    
     logica implacabila dar... (Miercuri, 27 februarie 2008, 21:39)

     alex [anonim] i-a raspuns lui alex

     1. Ford a fost singurul ofertant desi s-a anuntat licitatia cu ceva timp inainte. O licitatie nu se anuleaza doar pt. ca e un singur ofertant

     2. aceleasi conditii erau impuse oricarui alt participant, si asa se procedeaza cam peste tot!(ex. la fel a procedat germania cu Nokia, iar ajutoarele de stat cerute de nemti inapoi dateaza de curand (2004-2006)). M se pare de bun simt sa incerci a te asigura ca cel care a cumparat va si face treaba (vezi Bunge cu inchiderea a doua frabrici de ulei (Oradea si Iasi) pt. a folosi terenul in dezvoltari imobiliare, concomitent cu marirea nejustificata a pretului la Ulei - si pac, uite cum dam mai mult ca in restul UE pe litra de ulei).

     3. pana cand nu vedem raportul cu date concrete, mi se pare foarte normal ca doi partenei la o licitatie publica sa NEGOCIEZE - asa funtioneaza piata.
     • 0 (0 voturi)    
      nu a fost normal (Joi, 28 februarie 2008, 10:06)

      Dedalus [anonim] i-a raspuns lui alex

      Ford a fost singurul care a discutat cu Guvernul Romaniei anterior licitatiei, cel putin asa sustin ceilalti producatori care s-au retrras din acest motiv.

      Si nu, nu este normal sa negociezi clauzele fundamentale ale contractului!

      Spre exemplu, daca evaluarea ofertelor se face in functie de pretu oferit, nu poti schimba contractual acel pret dupa adjudecare.
    • 0 (0 voturi)    
     Pretul pietei (Joi, 28 februarie 2008, 8:05)

     bla bla bla [utilizator] i-a raspuns lui alex

     "pretul pe care ar fi gata sa il plateasca un investitor pentru respecivul activ, in conditii de libera concurenta si fara a exista restrictii de orice natura impuse de catre vanzator"

     Deci tu zici asa: daca doi ofera cate 10 mil de euro pt o fabrica, avand intentia de a o vinde la fier vechi pt 11 mil, iar al treilea ofera 5 mil de euro, dar se obliga sa investeasca inca 15 pe parcursul a 5 ani, atunci statul trebuie sa o vanda neaparat cu 10 mil, chiar cu riscul de al pierde pe ofertantul cel din urma?

     Ti se pare normal?
    • 0 (0 voturi)    
     nasturi (Vineri, 29 februarie 2008, 7:49)

     anonimj [anonim] i-a raspuns lui alex

     prima oara cind sunt de acord cu Dl Tariceanu .Am ajuns simpli consumatori .S-ar putea sa nu ne dea voie UE nici nasturi sa facem!!!
   • +1 (1 vot)    
    (...) (Joi, 28 februarie 2008, 6:48)

    NERO-Voiculescu [utilizator] i-a raspuns lui Shadow

    Daca ai citi legislatie de "state aid", vei vedea cum a facut ComisiaEuropeana analiza pe prezumtiv ajutor de stat.

    Incearca sa coroborezi aceasta legislatie si cu "eliminarea oricaror conditionalitiati" de catre vanzator. Metoda de privatizare a fost "negociere" si nu "licitatie publica cu strigare", desi in cazul de fatza asemanari sunt. Europenii vad astfel lucrurile: a fost businessul tau, cumparatorul a platit pretul, este businesul lui. STOP. S-a perfectat tranzactia, s-a platit pretul, cine mai esti tu vanzator sa mai impui conditii ?

    FORD a stiut ca va fi pasibil sa restituie eventualul ajutor de stat de la inceput. Acum, dupa analiza CE, a spus ca il va restitui, respectiv va plati diferenta de 27 milioane.

    Nu incerca sa vezi lucrurile cu patima politica.
    Tariceanu CHIAR s-a suparat ca "magarul pe sat". Acei 27 de milioane vor intra la bugetul de stat, deci mai multi bani pentru ROMANIA.
  • 0 (2 voturi)    
   Stupid - da, sigur, da da (Miercuri, 27 februarie 2008, 19:17)

   contra [anonim] i-a raspuns lui NERO-Voiculescu

   Deci daca eu ma duc la un taximetrist si-l rog sa ma duca acasa cu masina mea pt. ca eu am baut, iar el spune ca in acest caz ma duce pentru jumatate de pret, inseamna, dupa caposii, de la EU, ca eu l-am ajutat pe taximetrist.
   Ce stupid e Tariceanu, nu ?! :)
  • 0 (0 voturi)    
   CE (Joi, 28 februarie 2008, 7:09)

   Alien [anonim] i-a raspuns lui NERO-Voiculescu

   Cred ca e prima data de cand este tariceanu prim-ministru cand sunt de acord cu el!! Interventia CE este total neavenita si nu are nici o baza, alta decat protejarea propriilor interese! Ca si in cazul Nokia, CE isi baga nasul unde nu-i fierbe oala, nu cred ca s-ar baga intr-o tranzactie incheiata intre statul german si o multinationala de ex. Isi permit sa se zburleasca la cei mici si se gudura pe langa cei mari.
  • 0 (0 voturi)    
   las-o in balta (Joi, 28 februarie 2008, 7:59)

   serre-i [anonim] i-a raspuns lui NERO-Voiculescu

   Bai , faci parte din turma lui base orice ar zice omul asta nu-ti convine si e stupid? las ca vine iliescu si va potoleste pe toti .
 • +1 (7 voturi)    
  CE (Miercuri, 27 februarie 2008, 15:42)

  robert [anonim]

  Il sustin pe domnul Tariceanu... Comisia Europeana poate s-a ganditi ca fraierii de romani sunt buni doar ca piata de desfacere. De ce sa putem produce si noi ceva ieftin si de calitate.? Se poate? Le furam investitorii (vezi Nokia, Mercedes) si-i lasam someri pe saracii vest-europeni. Eu cred ca este o mare ipocrizie sa pretinzi Romaniei performanta economica, pe de o parte... si sa-i pui tot felul de piedici birocratice si chiar legislative, pe de alta parte. Este clar ca ne vad doar ca pe niste consumatori "fideli" ale produselor lor expirate.
  • 0 (4 voturi)    
   ai ingramadit in cateva randuri numa' prostii (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:31)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui robert

   "Il sustin pe domnul Tariceanu... "
   ori il sustii! ori il susti..., nu-i nimic intelegem ca ai obligatii.

   "Comisia Europeana poate s-a ganditi ca fraierii de romani sunt buni doar ca piata de desfacere."
   poate, dar ma indoiesc. dupa cum vad eu lucrurile, ei POATE s-au gandit ca ford a primit suma aceea ca ajutor ilegal. oricum ford nu se uita la o suma modica, as spune, in comparatie cu investitia totala, si isi continua demersurile. POATE ne zici si tu de ce s-a gandit asa? 'or fi prea putini investitori in romania?

   "De ce sa putem produce si noi ceva ieftin si de calitate.?"
   sunt numeroase fabrici straineze in romania care fac asta.

   "Se poate? "
   DA

   "Le furam investitorii (vezi Nokia, Mercedes) si-i lasam someri pe saracii vest-europeni."
   stai linistit, s-au descurcat mai bine ca noi, si se vor descurca inca si pe viitor. oricum, "LE" de fapt sunt chiar investitorii, adica noi furam investitorilor, investitorii! bravo.

   "Eu cred ca este o mare ipocrizie sa pretinzi Romaniei performanta economica, pe de o parte... si sa-i pui tot felul de piedici birocratice si chiar legislative, pe de alta parte. "
   sunt sigur ca ei au mai multa dreptate decat tine, care iti dai cu papagalu aici fara sa stii exact despre ce e vorba. FORD nu va renunta, ce faci tu e datu din cioc poate mai convingi niste fraieri de competenta lui Tariceanu.

   "Este clar ca ne vad doar ca pe niste consumatori "fideli" ale produselor lor expirate."
   Mai sus spuneai ca vrei sa producem ieftin si de calitate in fabricile ridicate de ei. acum sunt 'expirate' produsele?

   in concluzie, e o varza in capul tau, esti incoerent, eu zic sa iei o pauza sa te gandesti ce vrei sa spui. sanatate.
   • 0 (4 voturi)    
    CE (Miercuri, 27 februarie 2008, 18:09)

    Robert [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Gigicule, limba romana pentru tine are un singur sens.. Semantica te omoara.... Sincer nu prea dau 2 bani pe toti politicienii din Romania (fie el si Tariceanu) si pe politica in general. Era vorba de o idee... Nici macar de patriotism (nu stiu ce inseamna). Cu siguranta suntem cea mai corupta natie din Europa dar ca se schimbe ceva in metalitatea romanilor trebuie sa importam mentalitate.... Asta insemna investitii mari la noi din afara. Macar asa sa putem fi educati... Facilitatile fiscale sau de orice natura pentru un investitor cum este Ford sunt bine venite. Decat sa acord "facilitati" fiscale mafiotilor de la noi mai bine celor de afara....
    Da, sa producem ieftin si de calitate aici. Se poate... asa cum se poate in Polonia, Cehia, Ungaria.
    Si mai e ceva Gigicule, poate nu ti-ai dat seama.... Dar nu-ti mai bine nu-ti spun.. asa ca sa te pun pe ganduri.... Sau nu poti nici asta?
    • 0 (2 voturi)    
     apreciez (Miercuri, 27 februarie 2008, 20:25)

     gigicu [anonim] i-a raspuns lui Robert

     macar ai fost mai coerent. limba romana pentru tine are multiple sensuri sa inteleg?

     bravo pretene, am inteles, sunt prost, nu inteleg decat un sens al limbii.
     sa traesti...
   • +1 (3 voturi)    
    GIGI (Miercuri, 27 februarie 2008, 21:51)

    hmm [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Lasind la o parte malitiozitatea ta pe alocuri cam gratuita, te rog sa-mi explici cit de corect ti se pare ca dupa ce ai cumparat ceva in mod legal, prin licitatie deschisa, sa vina un tert sa-ti solicite bani in plus deoarece el considera (pe ce baze? nu se spune concret, poate de umori!) ca bunul respectiv costa mai mult si daca stiau si altii acest lucru - sigur se prezentau la licitatie si cumparau!

    Pe de alta parte e interesant ca noi nu am cerut acei bani pe care draga de UE vrea neaparat sa ni-i bage in traista, ci ne-am gandit la castigul pe termen lung rezultat din respectarea obligatiilor asumate de catre Ford.

    Inca odata - conditiile din caietul de sarcini sint legale, normale si mai ales generale - se aplicau tuturor amatorilor.

    P.S - eu n-am sa spun ca-l sustin pe Tariceanu ci doar ca de data asta, daca se dovedeste ca decizia UE este nefondata, il aprob.
    • 0 (0 voturi)    
     pretene hmm si amicule robert (Joi, 28 februarie 2008, 13:26)

     gigicu palmasu se intoarce [anonim] i-a raspuns lui hmm

     cititi http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-2464466-despre-nasturi-ford-tara-negustorilor-cinstiti.htm, ca d-l Tapalaga poate exprima mai bine ce simte un biet palmas ca mine.
     • 0 (0 voturi)    
      Mai degraba e invers (Joi, 28 februarie 2008, 16:41)

      kinn [anonim] i-a raspuns lui gigicu palmasu se intoarce

      Nu sunt sigur ca d-l Tapalaga exprima ce simti tu, as crede ma degraba ca tu simti ceea ce scrie d-l Tapalaga. Exista o subtila diferenta :)
 • -2 (8 voturi)    
  CE (Miercuri, 27 februarie 2008, 15:50)

  robert [anonim]

  Bai, voi astia de la Hotnews...... publicati doar comentariile ce acuza guvernul? La dracu atunci... fac ceva pe hotnews-ul vostru.. este a nu stiu cata oara cand comentez un articol iar voi il "neglijati".
  Halal profesionisti!!!
  • 0 (4 voturi)    
   apasa F5 (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:09)

   def [anonim] i-a raspuns lui robert

   mai apasa si tu din cand in cand pe F5
  • -2 (6 voturi)    
   nu ii mai critica (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:13)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui robert

   Nu stii ca orice stapin are slugi ?
   Unele platite, alte benevole.
   Iti faci singe rau daca incerci sa intelegi un lacheu.
   • -2 (2 voturi)    
    voi toti (Miercuri, 27 februarie 2008, 18:18)

    robert [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Baieti... Se vede de departe ca sunteti cu totii "inregimentati". Va las cu bine si cu ura voastra romaneasca. Poate ne puteti spune si noua, slugilor, cam cat luati pe ora pentru meseria asta de "forumisti" infocati de pe hotnews si de pretutindeni.... Poate imi schimb si eu meseria si ma alatur voua.
  • -1 (5 voturi)    
   Esti hazliu! (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:15)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui robert

   Bai robert,care si cui i-ai furat Mercedesul?
   Nu vorbi despre oule,care nu s-au pus inca la clocit.
   Ia-l pe Tariceanu si pune-l in vitina,ca poate ptr.asta este inca bun.
 • +1 (5 voturi)    
  iar miroase a spaga (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:05)

  directia 5 [anonim]

  ca si in cazul taxei auto si aici miroase a spaga,practic Comisia Europeana a cerut respectarea legii economiei de piata.Tariceanu a dovedit inca o data ca papionul nu l ajuta sa capete un caracter european,si in antiteza cu Ford a avut o reactie de marlan la adresa Comisiei
  • 0 (0 voturi)    
   Economie de piata (Joi, 28 februarie 2008, 16:45)

   kinn [anonim] i-a raspuns lui directia 5

   Uite o problema tipica de economie de piata: ai o masina pe care nu o folosesti si vrei sa o vinzi. Dar nu apare decat un singur cumparator care ofera putin. Ce faci ? O dai mai ieftin, cum vrea el, sau preferi sa nu o dai deloc, dar peste un an ajunge o rabla si o s-o dai la fier vechi ?

   Reflecteaza putin la problema asta si ai sa vezi ca asa sta treaba cu Ford.
 • 0 (4 voturi)    
  Reflexele conditionate la romani (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:10)

  Mihai Is [anonim]

  De ce oare ne este atat de usor sa criticam fara a gandi in prealabil? Conditiile impuse de guvern referitor la pastrarea obiectului de activitate si a numarului de angajati sunt benefice pentru angajati iar acele ajutoare regionale erau logice in conditiile in care Ford are nevoie de unele avantaje pentru a investi in Romania.
  Dar nu i nici o problema...acusi mai rasare o motiune din penita lui boc
 • -1 (3 voturi)    
  perfect normal (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:16)

  cortez [anonim]

  Tariceanu inca mai crede ca poate recurge la mici intelegeri prin spatele CE fara ca ei sa isi dea seama...sunt niste reguli pentru piata din Europa pe care trebuie sa le respectam...si stiam asta inainte sa aderam la UE.
 • -2 (6 voturi)    
  De ce s-a suparat? (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:39)

  dana [anonim]

  Adica Tariceanu s-a suparat pe CE ca da bugetului Romaniei inapoi 27 milioane euro???
  Care-i problema? In loc sa multumeasca, ii injura. Ce-l deranjeaza? ii scade COMISIONUL?
  • -2 (6 voturi)    
   explicatia (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:29)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui dana

   pai intra 27 de milioane in visteria statului fara ca "ei" sa incaseze comisioanele, cum sa nu fii furios pe C.E. si sa faci pe zmeul?
 • -1 (5 voturi)    
  comisia lu peste (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:39)

  mada [anonim]

  normal ca nu convine UE sa vina americanii sa profite de resursele europei. Tariceanu chiar are dreptate si imi place foarte mult cum pune problema. Am intrat in UE sa inghitim pe nemestecate tot ce ne da Bruxelles-ul?
  La fel si cu taxa auto. Vor sa reducem poluarea dar sa lasam sa intre masini second hand in romania. Toate canalele care fac petitii impotriva taxei, mai bine si-ar canaliza influenta media spre a se asigura ca banii din taxa auto sunt folositi pt infrastructura si mediu. Ar fi mult mai sustenabil si long-term thinking. Fara sa mai zic ca eliminarea taxei incurajeaza consumul, care impiedica dezvoltarea sustenabila a economiei.
  • -3 (5 voturi)    
   @mada (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:02)

   io [anonim] i-a raspuns lui mada

   Mai mada de cate ori iti speli creierul pe saptamana?
   • 0 (0 voturi)    
    Mai rar ca tine (Joi, 28 februarie 2008, 16:46)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui io

    Tot de atatea ori cat ti-l speli tu pe zi.
 • 0 (2 voturi)    
  ajutoare (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:51)

  ford [anonim]

  ce ajutoare de stat nene? la o firma privata, sa-si deschida la noi?
  pai sint zeci de firme mare, in multe domenii, care au relocat activitati in RO fara ajutoare de la stat. pentru ca e forta de munca ieftina si destula si li se renteaza, de-aia. o companie macaronara care produce accesorii electrice pentru Merz, BMW etc a deschis mai multe puncte de lucru in orase micute de provincie. stiti cu cit ii platesc pe muncitori?
  minim pe economie, si au norma care nu-i prea lasa sa respire. si stiti cit iau aia de la Merz pe ce produc? ca sa nu mai vorbim de imbuibatii de Micula, care au supt de la buget bani cacalau pentru ca au deschis fabrici in "zone defavorizate" - Beius, jud. Bihor. si apoi si-au facut televiziune cu banii primiti. saracii, stateau prost la buzunar, de-aia cerseau ajutoare de la stat.
 • -1 (3 voturi)    
  Perversitatea e ca CE stie ca NU PUTEM contesta (Miercuri, 27 februarie 2008, 16:51)

  Anonim [anonim]

  Pentru ca daca am contesta am taragana si mai tare lucrurile si Ford s-ar cam supara...
 • -2 (6 voturi)    
  hai bre, cantati la alta masa ... (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:05)

  eu [anonim]

  UE sunt niste comunisti care nu stiu ce-i aia piata. Cum bine spunea cineva mai sus, cum estimeaza ei "pretul corect" daca nu cat sunt dispusi cumparatorii sa plateasca? E clar ca au vrut sa puna bete in roate. Si care e problema daca dai ceva mai ieftin si pui conditii de investitii viitoare ? O prostie.
  Eu inteleg sa criticam pe oricine e la putere, da nici asa sa nu vedem niste smecherii de prost gust si sa-i sustinem doar ca sunt "ieuropeni".
 • +2 (4 voturi)    
  "sa nu ne spuna agenturile straine ce sa facem" (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:18)

  Potato World [anonim]

  Felicitari Kamarad Tariceanu, frumos combati agentura CE. Nu ne putem lasa acestor agenturi care vor raul patriei.....

  Eu i-as intreba pe cei suparati pe decizia comisiei sa se gandeasca la un mic scenariu.

  Sa spunem ca in 10-20 de ani dezvoltarea Romaniei atinge un mult mai apropiat de cel al statelor din 'vechea' UE. Si, sa spune Turcia (ori alta tara) tocmai a aderat la UE. Conditiile din acea tara sunt similare cu Romania de azi. Investitorul X care in 2007 s-a relocat in Romania, decide ca e mai profitabil sa se mute in Turcia (si guvernul turc decida sa vinda mai ieftin o fabrica de la ei in conditiile a, b, c).

  Poate acum o sa intelegeti supararea unor state din vest cand companiile s-au relocat in Romania.

  Offf... offf ... offf.. 'sa nu ne invete altii ca stim noi mai bine'.
  • 0 (2 voturi)    
   ete na (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:38)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Potato World

   Asa si? Adica hai sa le dam in cap ca sunt mai saraci sau cum ?
   Pai ce, e vina Turciei ca preturile si taxele in UE27 sunt cum sunt si nu sunt competitivi ? Asta-i globalizarea, tata, intreprinderile neprofitabile dau faliment, se muta forta de munca in alea profitabile, asta e! Sa-si regandeasca, tata, sistemul, sa reduca taxele, sa nu incurajeze nemunca si gata ... Si sa mai aiba si ei grija ce voteaza, ca asa-i cu stanga la putere. Asta-i culmea!
 • 0 (4 voturi)    
  Un articol slab...slabutz (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:35)

  Un articol...slab [anonim]

  "Tariceanu a criticat decizia Comisiei potrivit careia conditiile impuse cumparatorului Ford, respectiv mentinerea obiectului de activitate si a numarului de locuri de munca, afecteaza concurenta si reprezinta ajutoare de stat ilegale." adica mentinerea numarului locurilor de munca si obiectul activitatii sunt ajutoare oferite de guvern...??? ma rog sa numai vb de lipsa de claritate a incheierii...
  Stim cu totii ca Tariceanu e cam paralel cateodata dar...macar fiti corecti domnilor jurnalisti in a informa. In graba voastra de a arata tarii ce prosti sunt unii va cam balbaiti si va faceti si voi de cacao...
 • 0 (8 voturi)    
  paranoic (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:37)

  pennywise [anonim]

  Zi-le Taricene, nu te lasa! Arata-le ca ai cojones grandes, ca stii tu bine de complotul obscur din UE impotriva Romaniei, ca clasa politica de la noi nu va accepta ca economia nationala sa fie subminata de interesele catorva politicieni cu gandire invechita (hm), ca ancheta Comisiei e tendentioasa si nu e vina nimanui din Romania ca s-a ajuns la ea, ca regulile pe care le-am acceptat cand am intrat in UE sunt aiurea si au fost gandite special pentru ca Romaniei sa ii fie greu... Cretinule, te-ai trezit si tu premier...
 • 0 (8 voturi)    
  Alo, treziti-va! (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:49)

  Calina [anonim]

  Alo, alo, ni s-au dat 27 mil. euro, nu ni s-au luat! Ce tot indrugati acolo? Vinovat e guvernul, ca nu a indeplinit procedurile. Daca am vrut in UE, tb sa respectam ce am semnat. UE nu interzice privatizarea, ba ne mai da si bani.
 • +2 (6 voturi)    
  conspiratia mondiala impotriva Romaniei (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:57)

  Henry Ford Daewoo [anonim]

  Ca de obicei, altii sunt de vina, nu noi care suntem neseriosi si credem ca merge cu praf in ochi... . Treaba-i simpla: suntem membri unui club, care se cheama UE, unde am aderat de bunavoie si nesiliti de nimeni, ba noi am cam tras de ei sa ne primeasca.. . Acolo sunt niste reguli clare ale jocului pe care membrii si le asuma, iar Comisia vegheaza ca ele sa fie respectate. Nu-ti convin regulile, din varii motive, stai afara, cum face Norvegia sau Elvetia. Printre regulile astea se numara si nedistorsionarea concurentei fie prin ajutoare de stat fie prin taxe discrimainatorii (btw Comisia n-avea nici o problema cu valoarea taxei auto ci cu modul in care proteja nejustificat mai ales producatorii interni). Nu respecti regulile, bagi mana in buzunar, fie ca te numesti Ford/Statul roman, fie ca te numesti Microsoft (o noua amenda de aproape un miliard). Oare n-ar fi mai simplu pentru Romania dea dovada de ceva profesionalism/seriozitate si sa respecte obligatiile pe care si le-a asumat casa nu mai tot fie trasa de urechi in fiecare luna pe diverse motive...?
  • 0 (4 voturi)    
   si totusi (Miercuri, 27 februarie 2008, 18:22)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Henry Ford Daewoo

   Da, dar daca esti membrul unui club poti sa te si intrebi daca regulile sunt bune si/sau bine aplicate. Si in cazul asta ne intrebam si noi: 1) filozofic vorbind, e bine sa intervii in piata, cum face CE, cu diferite tentative de a reglementa pretzuri/"ajutoare" etc ? (vezi si o recenta initiativa in care CE se intreba de ce in UE exista preturi diferite ... no comment); si 2) regulile sunt aplicate corect tuturor sau sunt interpretate abuziv ? (care e problema daca scazi pretul de vanzare in schimbul unor investitii viitoare, de ce e asta un "ajutor"?)
  • -1 (1 vot)    
   Amenda Microsoft (Joi, 28 februarie 2008, 7:19)

   Alien [anonim] i-a raspuns lui Henry Ford Daewoo

   Ca veni vorba: amenda asta nu se cheama tot distorsionarea pietei?? Din cate stiu Microsoft cam e sub jurisdictia SUA nu UE! Nu vad ce vina are MSFT, si nu sunt un fan al lui Bill, ca nici un producator de soft din UE nu e capabil sa produca un SO cu adevarat concurential.
   • 0 (0 voturi)    
    Jurisdictia SUA? (Joi, 28 februarie 2008, 8:10)

    bla bla bla [utilizator] i-a raspuns lui Alien

    Cand vinzi un produs intr-o anumita tara, te supui si legilor din acea tara.

    Sau pt tine e ok, de ex, ca firmele chineze sa vanda aici jucarii vopsite cu tot felul de chestii toxice, fiindca legile din China permit?
   • 0 (0 voturi)    
    Microsoft (Joi, 28 februarie 2008, 10:07)

    Henry Ford Daewoo [anonim] i-a raspuns lui Alien

    Sorry dar n-ai dreptate. Orice produs vandut pe piatza UE trebuie sa se supuna legislatziei europene iar dupa caz sa aiba un certificat de conformitate cu aceasta legislatie sau/si sa aiba marcarea CE. Firma producatoare poate sa fie oriunde in lume (de ex Microsoft in SUA), cand intra pe piatza UE respecta regulile din UE.
 • -2 (4 voturi)    
  UE = Utopia Europeana... (Miercuri, 27 februarie 2008, 17:58)

  Vlad [anonim]

  Intr-o buna zi se va alege praful de aceasta utopie comunista numita UE. Bravo Serbia!
  • 0 (6 voturi)    
   UE (Miercuri, 27 februarie 2008, 18:18)

   Henri Ford Daewoo [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Initial am vrut sa intevin prin a cere lamuriri despre ce treaba are Serbia in toata povestea asta si de ce UE ar reprezenta o utopia comunista. Dar cred ca cel mai simplu ar fi sa-l citez pe nenea Iancu: "amice, esti idiot..."
   • -2 (2 voturi)    
    Nu ma obosesc sa-ti explic (Joi, 28 februarie 2008, 9:48)

    Vlad [anonim] i-a raspuns lui Henri Ford Daewoo

    Citatul asta il spui probabil in fiecare dimineata cand te barbieresti.
 • 0 (6 voturi)    
  tolomacii... (Miercuri, 27 februarie 2008, 18:17)

  lute [anonim]

  dragilor,nu sunt un adept sau sustinator al lui CALIN,dar acu gagiu cam are dreptate,,,,adica este problem daca FORD construieste masini in curtea noastra in locul altei locatii din europa???..pacimu??because//noi vom incepe sa producem ,,sa inclinam balanta import/export,sa creasca locurile de munca si nivelul de trai...cea ce nu avem voie ca noi tre sa fim prostii lu UE,sa stam la mana intinsa si sa cumparam doar nu sa si vindem...CALINE,,,FRATUC,,da/le tata ,,, .U.E...
 • -3 (7 voturi)    
  unii sunt fara speranta... (Miercuri, 27 februarie 2008, 18:27)

  Allan [anonim]

  Sper sa scapam odata de idiotul acesta lipsit de onoare, care de fiecare data cand da cu bata in balta da vina pe altii. Daca mai ramane mult cu el si cu echipa lui la carma tarii, sa ne fereasca Domnul....
 • -1 (5 voturi)    
  PETROM=FORD (Miercuri, 27 februarie 2008, 18:43)

  dina paturica [anonim]

  Asa de patrioti ati fost si cind s-a vindut Petromul pe nimica? Dupa 4 ani ne-am muscat miinile cind am vazut cit a incasat Patriciu. Daca am fi fost in UE atunci, poate mai aveam si acum petrolul si gazele noastre si nu ne vindeam pielea asa de ieftin.
  Se repeta povestea cu Ford. O sa vedeti ce miliarde de euro vor scoate americanii din vinzarea ei.
  • +1 (3 voturi)    
   nu prea (Miercuri, 27 februarie 2008, 19:17)

   io [anonim] i-a raspuns lui dina paturica

   Stai linistita, ca privatizarea Petrom (in felul cum s-a facut, si catre cine) a fost o CONDITIE ca sa intram in UE. Dincolo de asta, comparatia e cam aberanta, miza Petrom fiind resursele energetice + pozitia de aproape-monopol pe piata, pe cand Craiova e o fabrica vai de capul ei care chiar trebuia privatizata.
   Si Patriciu a luat Rompetrol, nu Petrom, apropos.
 • -1 (3 voturi)    
  haida , de ... (Miercuri, 27 februarie 2008, 19:14)

  cel ce vede [anonim]

  Pe langa exercitiul de admiratie fata de "minunatul" patriotism al lui dina paturica ( pe care il informam ca , demult de tot , romanii nu mai aduna mere cu pere ) , eu cred ca taricelu stia ca ford va fi intarziat de farncezii renault din UE ! D/aia s-a si trezit cu ideea genial de hoata sa le impuna americanilor sa febrice masini la Craiova ! Foarte tare ?! In ceea ce-i priveste pe birocratii de la Bruxelles , acestia , impinsi de la spate de amintii frantuji si , probabil si de nemtalaii suparati pe noi pe chestia cu Nokia , nu au facut prin aceasta ancheta si decizie - decat sa protejeze interesele Parisului si ale Berlinului , in dauna intereselor Bucuresti-ului ! Destul de banal , nu , dar extrem de real!
 • 0 (2 voturi)    
  guverne (Miercuri, 27 februarie 2008, 19:42)

  Black Eagle [anonim]

  Voi astia care sunteti hiperexcitati si vreti sa scapati de Tariceanu, sa nu sperati ca vine PD-L-ul la putere, vine PSD-ul, va fi si mai distractiv decat cu PNL-ul....
 • -2 (4 voturi)    
  CE (Miercuri, 27 februarie 2008, 20:00)

  ue [anonim]

  Orice spune CE este sfant si nu poate fi atacat. Ei sunt infailibili ca si papa. Nu pot fi atacati in justitie, nici un proces nu poate fi castigat impotriva lor. Ei sunt D-zeu si un pic pe deasupra.
  Sunt protejati bine merci de Articolului 12, Capitolul 5 al Protocolului despre Privilegiile şi imunităţile UE pe viatza asa ca orice mai comentam este inutil. Hai cu bafta, ne vedem in Congo.
 • 0 (4 voturi)    
  tembeliceanu (Miercuri, 27 februarie 2008, 21:23)

  vicktor [anonim]

  nu stiu,poate s-a comentat destul pe subiectul asta.vreau sa adaug numai ca miss Tembeliceanu ar trebui sa acorde ajutoare de stat din banii lui personali si nu din banii simplilor cetateni.Dom"le,chiar nu-i spune nimeni adevarul despre el si nesimtirea lui?Chiar nu poate nimeni sa-l invete ca e timpul sa se retraga ?Alo,miss NESIMTIRE,intoace-te la afacerile tale de samsar de masini noi.Nu are sens sa critici ceva ce-ti afecteaza interesele personale.
 • +1 (3 voturi)    
  Treaba e simpla (Miercuri, 27 februarie 2008, 22:56)

  laur X [anonim]

  Mai colegilor de forum....
  Treaba e simpla, niste tari jucau un joc si se numeau UE. Romanica a spus si ea ca vrea sa se joace. UE ne-a pus sa invatam regulile. Noi le-am tradus le-am facut legi, hotarari, ordonante.
  Si dupa aia am inceput sa ne stergem la c.. cu ele.
  Arbitrul adica Comisia Europeana a venit si ne-a spus ca ne putem sterge la c.. cu legile noarte dar nu cu regulile jocului.
  In concluzie cartonas galben.
  Se putea si rosu adica anularea tranzactiei.

  Sa stiti ca pricepe si GB razboinicul luminii galbene de Maybach

  A bon entendeur salut!
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 februarie 2008, 1:20)

   [anonim] i-a raspuns lui laur X

 • 0 (2 voturi)    
  Tariceanu a zis una, Olteanu alta (Joi, 28 februarie 2008, 0:51)

  anonim [anonim]

  Finul a zis ca Ford poate sa dea usor banii pt ca Ford a cumparat terenurile de la defunctu' daewoo care acum valoreaza enorm. Cine a iesit in pierdere? statul roman , ue sau Ford? Avea ford interes sa faca masini in romania sau sa faca afaceri cu terenuri?
 • 0 (2 voturi)    
  E vina Guvernului PNL, nu a CE (Joi, 28 februarie 2008, 2:41)

  Un om [anonim]

  Dragi forumisti,

  Se pare ca n-ati inteles ce inseamna ajutoare de stat si de ce sunt ele interzise de CE. Nu-i nimic, nici Tariceanu sau Bogdan Olteanu n-au inteles.

  Sa facem o analogie intre ajutoare de stat si dumping. Vanzarea unor produse la un pret inferior pretului de productie este interzisa in toate statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului intrucat ii dezavantajeaza pe ceilalti producatori care nu-si permit sa vanda in pierdere, distorsionand astfel competitia pe piata unde se comercializeaza acele produse.

  Ex: nu doar UE, ci si SUA au interzis la un moment dat importurile de produse din aluminiu provenite din Romania intrucat vanzatorii romani erau suspectati ca practica dumpingul doar pentru a scapa de produsele din stoc.

  Intr-un mod similar, ajutoarele de stat (scutiri de taxe, regim fiscal preferential, garantii sau servicii oferite de stat unei anumite firme) distorsioneaza competitia de pe piata (in acest caz, Piata Comuna in care ne-am integrat acum un an) intrucat favorizeaza o anumita firma in defavoarea competitorilor sai.

  Astfel, Ford ar fi capabil sa produca masini mai ieftine decat competitorii nu doar datorita performantelor tehnologice, manageriale sau costului redus al fortei de munca, ci si pentru ca statul roman i-a vandut niste active la un pret mai mic decat valorau ele, adica Ford a cumparat "instrumentele" necesare productiei la un pret pe care nici un alt vanzator nu si-ar fi permis sa-l ceara fara sa iasa in pierdere.

  CE a vrut sa impiedice statul roman sa vanda in pierdere doar ca sa scape de Automobile Craiova din "stoc". Prin decizia CE, Romania nu pierde nimic, ci dimpotriva, primeste de la Ford diferenta intre pretul corect de pe piata si pretul (de dumping) acceptat de catre vanzator (statul roman) -adica 27 milioane euro.

  Tariceanu et co. sunt furiosi pe CE nu pentru ca Romania ar avea de pierdut, ci pentru ca romanii pot vedea inca o data ce prosti administratori ai averii statului sunt PNL-istii.
  • 0 (0 voturi)    
   nu chiar (Joi, 28 februarie 2008, 14:47)

   io [anonim] i-a raspuns lui Un om

   Ar fi corect ce spui tu daca in UE nu ar fi permise deloc ajutoarele de stat. Dar SUNT, de ex. Germania care a subventionat Nokia cu spe milioane de euro ca sa angajeze nu stiu cati oameni - adica exact ce zicea contractul cu Ford. Deci regula ar trebui sa fie la fel pt toti: sau nu intervenim in piata, sau ntervenim toti, nu doar unii care au "pile" ;-) ...
 • 0 (2 voturi)    
  Regulile Jocului (Joi, 28 februarie 2008, 3:27)

  Oilman [anonim]

  comentariul lui Tariceanu - stupid ca de obicei. Romania trebuie sa joace dupa reguli - dar Tariceanu si gasca s-au obisnuit in Romania sa aiba reguli speciale - vezi codul penal, taxa auto, coruptia in guvern si parlament, etc. Guvern de 'Dreapta' care de 6 luni ia exclusiv masuri dictate de ori de mafia ori de PSD (cam tot aia).
  • +1 (1 vot)    
   Reguli (Joi, 28 februarie 2008, 8:13)

   bla bla bla [utilizator] i-a raspuns lui Oilman

   E usor pt Germania sa joace dupa reguli... fiindca ea face regulile.
 • +1 (1 vot)    
  Nasturi? Ar fi bine (Joi, 28 februarie 2008, 7:05)

  sadwank [anonim]

  Nici nasturi nu mai produce Romania. Si nici masini nu produce, degeaba se agita pacaliciu lu' Patriciu. Romania nu produce decit munca, pentru aia primim bani; Actionarii majoritari sint altii si la Ford, si la Dacia, nu e statul roman.
  Dar nici "produse traditionale din lemn" nu mai facem ca sa vindem pe bani adevarati (euro, dolari, nu lei). Banala scobitoare e produsa in Polonia sub licenta Hertz, proabil ca din copacii taiati de udemeristi in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  incompetenta (Joi, 28 februarie 2008, 7:49)

  un Ardelean [anonim]

  ...se pare ca incep discursurile populiste....zicem una facem alta....BRAVO!
  • +2 (2 voturi)    
   Hei,tov.inginer (Joi, 28 februarie 2008, 9:11)

   MIKI [anonim] i-a raspuns lui un Ardelean

   Ce este chiar asa de greu de priceput.Cind ne-au primit cei din UE ne-au invatat si impus regulile jocului intre cei 27.Aderind la UE,incepind cu 2007, ce ne-am zis,tot noi hotarim cum credem de cuvinta.
   Uite ca sa schimbat schimbarea si nu se mai prea poate-o petitie la taxa de prima inmatriculare,un picior in cur pe justitie,bobirnece cu privatizarea de la Craiova si vor mai urma.Nu este dl Motocicleanu vorba de a face nasturi sau hirtie igienica,ia-ti facut
   alora de la Ford favoruri in detrimentul unei alte marci din CE.Face-ti pe naivul ca sa justificatii manariile,stiti exact ce sa intimplat dar...este an electoral.
 • +1 (1 vot)    
  Ne buricam degeaba (Joi, 28 februarie 2008, 8:12)

  Stoewer [anonim]

  Tariceanu si ceilalti habarnisti care il aproba, traiesc cu impresia ca Romania e buricul Pamantului. CE are niste reguli valabile pentru toata lumea, indiferent ca e Germania sau Romania. Aceleasi discutii referitoare la ajutoarele de stat au existat si cand diverse firme germane de autotursime si-au construit fabrici in Estul Germaniei (fostul RDG). Bineinteles ca aceste dicutii nu au fost la vremea lor bagate in seama in RO, marele buric. Lumea trebuie sa priceapa ca Romania se afla in starea jalnica de acum din vina exlusiv proprie: dar e mult mai comod sa dai vina pe altul.

  In prezent Romania are o industrie la pamant iar guvernele trecute, prezente si foarte probabil si viitoare fac tot posibilul sa o mentina acolo. Lucrez in industrie si stiu prea bine cu ce probleme cumplite ne zbatem, incepand cu metalitatea muncitorilor, carora le lipseste orice dorinta de a produce calitate ("lasa, ca merge si asa")
 • 0 (2 voturi)    
  Romania!!! (Joi, 28 februarie 2008, 8:44)

  paradox ... [anonim]

  NEWSFLASH ... SI NOI FACEM PARTE DIN ACEASTA MARE FAMILIE A UNIUNII EUROPENE ... NU INTELEG PE CINE BLAMEAZA TARICEANU!!! (noob)
 • 0 (2 voturi)    
  pt laur x si altii ca el (Joi, 28 februarie 2008, 9:34)

  luci [anonim]

  Daca as putea, l-as impusca pe tariceanu... dar acum trebuie sa recunoastem ca are dreptate ... UE n-a facut altceva decat sa ne transforme intr-o piata de desfacere...
  treaba nu este chiar atat de simpla, este chiar foarte complicata, iar CE a dovedit inca o data ca foloseste dubla masura...
  ar face foarte bine daca ar analiza din nou, draga omule, toate privatizarile din domeniul energiei, motorul unei economii, care s-au facut numai in defavoarea poporului, la care este adevarat, au participat si politicieni romani...de ce sa nu luam sutele de milioane de euroi inapoi? ca sunt implicati austrieci, nemti, francezi? stii ca a fost conditie sa intram in uniunea europeana sa privatizam sectorul energetic, adica sa-l vindem pe nimic, culmea, nu unor investitori privati, ci altor companii de stat!
  halal concurenta si halal uniune!
  • 0 (0 voturi)    
   chiar asa? (Joi, 28 februarie 2008, 14:02)

   gabi [anonim] i-a raspuns lui luci

   frate tu esti manipulat rau de tot. UE nu a impus niciodata privatizarea sectorului energetic, asa cum nu impune nici asa zisa aliniere a preturilor energiei sau gazelor. M-am uitat de curiozitate pe toate directivele UE si nu am gasit nimic de genul asta. Singurul lucru la care se refera ei este sa nu se mai acorde ajutoare de stat si subventii. Politicienii nostrii si cu asa zisii oameni de afaceri au speculat treaba asta ca sa-si umple ei buzunarele. Presa subordonata lor ne-a intoxicat cu treburile astea si uite asa multi dintre noi cred ca UE e de vina pt scumpirea energiei sau a a gazelor. Orice privatizare aduce spaga si comisioane grase in buzunarul celor care o fac. Exista scheme bine stabilite. Nu vezi ca Patriciu vrea acum privatizarea gazului romanesc? De ce oare? Cica sparge un monopol. Gazul romanesc costa de 3 ori mai putin decat ala rusesc. Patriciu vrea sa puna mana pe el si sa-l vanda la pretul celui rusesc. Asta am inteles eu, printre randuri, din declaratia lui.
 • 0 (0 voturi)    
  cred ca stiu eu in ce a constat ajutorul de stat (Joi, 28 februarie 2008, 13:54)

  toto [anonim]

  e corect ce a hotarat Comisia Europeana. Ajutorul de stat a insemnat stergerea datoriilor pe care fabrica le avea la bugetul de stat. Adica Ford a cumparat activul societatii dar nu si pasivul. Asa ca mi se pare corect sa plateasca si pasivul, mai ales ca pretul de vanzare a fost mic. Probabil Tariceanu este suparat pt ca i s-a micsorat spaga. Altfel ar trebui sa fie fercit, pt ca statul al carui prim ministru este, incaseaza niste bani in plus.
 • 0 (0 voturi)    
  stupid (Joi, 28 februarie 2008, 16:07)

  Tavi [anonim]

  Mi se face scarba cand aud din nou ce ineptii poate sa mai scorneasca prim-menestrelul nostru.
  In loc sa se bucure ca CE a corectat "erorile" facute de "magicienii" care au negociat cu Ford si ca Romania castiga 27 milioane de euro, el face pe suparatul. Singurul motiv pe care il gasesc la aceasta suparare este faptul ca a pierdut el niste comisioane grase pe care probabil ca Ford i le-a promis in schimbul obtinerii unui pret mic. Rusine sa-i fie si sper ca dupa alegerile de anul acesta sa nu-l mai vad decat la lada de gunoi a istoriei.
 • 0 (0 voturi)    
  Decizie aberanta a CE (Vineri, 29 februarie 2008, 9:05)

  Lucian [anonim]

  Cele 27 de milioane, daca au fost acordate, au fost date ca o compensatie pentru restrictiile impuse de statul roman companiei Ford - pastrarea locurilor de munca, nivel minim de productie etc. Asta nu a luat in considerare Comisia Europeana? Aceste restrictii nu au un impact asupra competitivitatii lui Ford, ca tot veni vorba de concurenta? Ce-si inchipuie CE, ca statul roman ajuta Ford sa faca dumping pe piata, pe cheltuiala contribuabilului roman? In alta ordine de idei, bine macar ca s-a terminat asa, ca ii credeam in stare sa taraganeze ancheta 18 luni, pana isi lua Ford catrafusele. Premierul are mai degraba motive sa rasufle usurat, decat sa fie suparat.
 • 0 (0 voturi)    
  bine sau rau cum a fost, macar s-a terminat (Vineri, 29 februarie 2008, 17:00)

  Lucian* [utilizator]

  Nu stiu daca este bine sau rau, macar s-au facut cu niste bani si macar pot sa faca 1km de autostrada ca cica s-au oprit cu lucrarile.
  Tot nu pot sa pricep cum poti sa termini fondurile pentru un an intreg dar fara sa faci un singur km de autostrada. Ceva nu se roteste cum trebuie!
  Revenind, as zice si altceva.
  OK, imi place atitudinea si mai ales ca Tari cica se mai gandeste si la productie, desi nu prea s-a vazut nimic practic, imi place si ca Ford preia intr-un mod "galant" aceasta cheltuiala suplimentara fara sa faca galagie si amenintari sau sa impuna conditii.
  Nu pot decat sa ma intreb: CAT DE PROFITABILA ESTE IN REALITATE AFACEREA PT FORD DACA PLATESTE 27 MILIOANE DE EURO DE PARCA AR FI BACSISUL LA TAXIMETRIST?
  Aveti idee ce inseamna 27 milioane de euro?
  Sunt oameni care si-ar schimba si sexul si religia pt o asemenea suma.

  OK, m-am calmat. Macar a ramas fabrica. Facem odata masini sau mai negociem ceva? Chiar vreau sa vad niste Fieste romanesti care sa-i dea de gandit la varul Renault!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by