Premierul Tariceanu a declarat ca guvernul nu va contesta decizia Comisiei Europene privind recuperarea unui ajutor de stat de 27 de milioane euro in privatizarea Automobile Craiova, desi a criticat aceasta masura si s-a aratat neplacut surprins. Suma de 27 milioane euro va fi recuperata prin diminuarea valorii ajutoarelor de stat regionale care vor fi acordate Ford, conform contractului de privatizare. Aceste ajutoare sunt in acord cu cerintele Comisiei in materie de ajutor de stat.

"Sunt neplacut surprins de decizia Comisiei pentru ca aceasta apreciaza ca ar fi fost acordat un ajutor de stat. In fond, a fost o singura oferta cu un pret, iar Comisia considera ca nu este indeajuns de mare. Cu alte cuvinte, era mai bine s-o vindem pentru a produce hartie igienica sau sa se faca un complex de magazine", a afirmat Tariceanu.

In contextul competitivitatii si al nevoii de a crea locuri de munca, scopuri urmarite de toate statele europene, Tariceanu a criticat decizia Comisiei potrivit careia conditiile impuse cumparatorului Ford, respectiv mentinerea obiectului de activitate si a numarului de locuri de munca, afecteaza concurenta si reprezinta ajutoare de stat ilegale. "Ce vrea Comisia Europeana sa faca Romania? Nasturi. Eventual, sa fim exportatori de produse din lemn traditionale? Nu pot sa accept o astfel de gandire", a spus premierul.

Romania a mai convenit cu Ford sa acorde ajutoare de stat in baza schemei de ajutor regional, care sunt conforme cu legislatia europeana. Suma de 27 de milioane euro care trebuie recuperata urmeaza sa fie diminuata din valoarea acestor ajutoare regionale. "Prin contractul de privatizare, statul a fost de acord sa dea ajutoare regionale care pot fi cuantificate. Aceasta valoare va fi diminuata cu 27 milioane euro", a explicat Tariceanu. Potrivit sefului executivului, Ford este de acord cu aceasta solutie de recuperare a ajutorului.

Potrivit ordonantei de urgenta 117 din 2006, in urma unei decizii a Comisiei Europene privind ilegalitatea unui ajutor de stat, beneficiarul ajutorului este obligat sa il returneze. Conform legislatiei, ajutorul de stat care trebuie recuperat include si dobanda aferenta, datorata de la data platii pana la data recuperarii sau a rambursarii. Rata dobanzii este stabilita prin regulamentul Comisiei. Institutia care intermediaza corespondenta intre Comisiei si furnizorul de ajutor de stat, respectiv Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, este Consiliul Concurentei, care transmite o copie a deciziei Comisiei primita de la Reprezentanta permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.