​Corpul de control al prim-ministrului a demarat o acțiune de verificare, la Ministerul Economiei, a modului în care a fost respectată legea în privința Măsurii 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) în urma dezvăluirilor din presă, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Altfel spus, acțiunea de control nu a fost inițiată ca urmare a unor sesizări făcute de către ministrul economiei Claudiu Năsui. Acesta afirmase cu o zi înainte, pentru HotNews.ro, că a discutat cu premierul despre nereguli în ceea ce privește Măsura 3. Reamintim că HotNews.ro a scris săptămâna trecută că ar fi fost viciat procesul de înscriere a IMM-urilor pentru finanțările din cadrul Măsurii 3 și că persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere.

Claudiu Nasui, la Ministerul EconomieiFoto: AGERPRES

HotNews.ro a făcut aceste devăluiri pe data de 4 februarie, iar pe data de 5, premierul Florin Cîțu a decis inițierea unei acțiuni de control. Claudiu Năsui afirmase pentru HotNews.ro că are cunoștință despre posibile fraude, că a discutat cu premierul și că va anunța în curând unele măsuri. Ministrul susținea că aflase cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la datele de pe platforma de inscriere entități din exterior, în afară de administratori.

Pe de altă parte, și Claudiu Năsui avea cont de administrator. Acestuia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, imediat cum și-a preluat mandatul de ministru, deși în mod obișnuit, administratorii sunt directorii și șefii de agenții. De exemplu, fostul ministru al economiei nu a avut un astfel de cont. Întrebat asupra acestui aspect, ministrul a spus că direcțiile de specialitate i-au pus la dispoziție acest cont.

Un referat întocmit pe 5 februarie de către șeful corpului de control al premierului, Silviu Gabriel Barbu, și semnat de premierul Florin Cîțu, arată că acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale a fost demarată în urma dezvăluirilor din presă. Corpul de control vrea să verifice inclusiv modul în care s-au acordat drepturi de administrator pentru gestionarea platformei.

Surse apropiate situației spun că ar fi avut acces inclusiv un apropiat al ministrului, Paul Ene, șeful USR Sector 4.

Click pentru a deschide

Ce scrie în referatul privind inițierea unei acțiuni de control la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

"Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media cu privire la suspiciunile de viciere a înscrierii IMM-urilor pentru Măsura 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) și de influențare a listelor finale a IMM-urilor înscrise de către persoane din afara celor care aveau atribuții de acces la platforma electronică, în temeiul dispozițiilor art 1. alin 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 87/ 2020 privind organizarea și funcționarea Corpului de control al prim-ministrului, a unei acțiuni de control la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, având următoarele obiective:

1. Verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea platformei destinată înscrierii IMM-urilor pentru Măsura 3

2. Verificarea respectării prevederilor legale privind acordarea și utilizarea drepturilor de administrator pentru gestionarea platformei

3. Verificarea respectării criteriilor de selecție a IMM-urilor înscrise în platformă

4. Alte aspecte considerate relevante de către echipa de control

Perioada supusă verificărilor va fi de 01.01.2020 - prezent.

În situația în care echipa de control constată că anumite acte sau operațiuni au fost inițiate anterior datei de 01.01.2020, se va putea extinde perioada supusă controlului.

În conformitate cu prevederile legale și în scopul stabilirii adevărului, echipa de control va putea solicita documente, puncte de vedere și orice alte elemente edificatoare și, totodată, va putea desfășura orice activități apreciate ca fiind necesare pentru soluționarea temeinică și justă a obiectivelor stabilite.

Verificările vor fi efectuate de către o echipă stabilită din consilieri ai Corpului de control al prim-ministrului desemnați prin Ordin emis de secretarul de stat, șeful Corpului de control al prim-ministrului.

Totodată, având în vedere complexitatea acțiunii, vă rugăm să aprobați ca, în măsura în care va fi necesar, CCPM să poată solicita sprijinul autorităților sau instituțiilor publice cu experiență în activități similare obiectivelor de control, inclusiv prin atragerea unor specialiști".

De aici reiese că nu Claudiu Năsui a cerut premierului declanșarea unei anchete cu privire la Măsura 3 de granturi pentru IMM-uri afectate de pandemie, după ce a identificat două probleme în derularea acesteia, așa cum susține și USR printr-un comunicat.

Reamintim că premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, 5 februarie, că trimite Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru o investigație privind Măsura 3, granturi pentru IMM-uri.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris Cîțu pe Facebook.

HotNews.ro a scris joi că modul în care arată listele preliminare cu aplicanții la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor ridică mari semne de întrebare, lucru observat inclusiv de către cei interesați să obțină aceste finanțări cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere.

HotNews.ro l-a contactat pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pentru a solicita explicații. Acesta a spus că va discuta cu STS și va cere o investigație, un audit al platformei.

Năsui mai afirmă că a discutat și cu premierul și va anunța în curând unele măsuri. Ministrul Economiei susține că a aflat cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la date entități din exterior, în afară de administratori. Întrebat de HotNews.ro cine din afară a avut acces la date, ministrul a spus că băncile. Năsui afirmă că imediat cum a aflat, a solicitat restricționarea accesului la datele aplicației.

Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita "accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor".

Pentru mai multe amănunte, citește și: