Precedent: Justiția europeană respinge apelurile Ryanair împotriva ajutoarelor acordate Air France și SAS
În două hotărâri separate, instanța UE a constatat în primă instanță că aranjamentele în vigoare în aceste două țări sunt „conforme cu legislația UE” și a „respins” apelurile formulate de compania irlandeză low-cost Ryanair.
Aceasta din urmă și-a anunțat imediat intenția de a face apel la Curtea de Justiție a UE.
"Air France a luat act de această hotărâre și salută decizia", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei. De asemenea, compania SAS a declarat că „salută” hotărârea europeană, care „confirmă compatibilitatea măsurilor suedeze cu legile europene”.
Instanța europeană examinează pentru prima dată legalitatea unei scheme de ajutor de stat în timpul pandemiei Covid-19, în timp ce alte douăsprezece proceduri lansate de Ryanair și care vizează alte țări sunt în curs de examinare.
Compania irlandeză a demarat proceduri în Instanță în mai 2020 pentru a denunța, pe de o parte, împrumuturile garantate acordate de Suedia, în special societății scandinave SAS pentru o sumă de 3,3 miliarde de coroane (308 milioane de euro) și, în al doilea rând, o amânare fiscală acordată de statul francez către Air France.
Acest ajutor ar trebui să le permită acestor companii să treacă prin criza Covid-19, care a prins avioanele la sol.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
În zadar s-au judecat ungurii să-și salveze compania națională. ”Instanțele europene” (alea cu statul de drept în gură) le-au zis că e nasol ajutorul de stat indiferent de situație. Așa că Malev a închis.
Nici 10 ani mai târziu, fix aceeași speță - dar de data asta cu vest-europeni - și brusc e okay.
Și vă mirați de ce ungurii nu au Bruxelles-ul la inimă?