Justiția europeană a decis miercuri că este legal ajutorul public al Franței și Suediei pentru a-și salva companiile aeriene Air France și SAS, afectate de criza sănătății, respingând apelurile Ryanair pentru denaturarea concurenței, potrivit AFP.

Air France Airbus A380 Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

În două hotărâri separate, instanța UE a constatat în primă instanță că aranjamentele în vigoare în aceste două țări sunt „conforme cu legislația UE” și a „respins” apelurile formulate de compania irlandeză low-cost Ryanair.

Aceasta din urmă și-a anunțat imediat intenția de a face apel la Curtea de Justiție a UE.

"Air France a luat act de această hotărâre și salută decizia", ​​a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei. De asemenea, compania SAS a declarat că „salută” hotărârea europeană, care „confirmă compatibilitatea măsurilor suedeze cu legile europene”.

Instanța europeană examinează pentru prima dată legalitatea unei scheme de ajutor de stat în timpul pandemiei Covid-19, în timp ce alte douăsprezece proceduri lansate de Ryanair și care vizează alte țări sunt în curs de examinare.

Compania irlandeză a demarat proceduri în Instanță în mai 2020 pentru a denunța, pe de o parte, împrumuturile garantate acordate de Suedia, în special societății scandinave SAS pentru o sumă de 3,3 miliarde de coroane (308 milioane de euro) și, în al doilea rând, o amânare fiscală acordată de statul francez către Air France.

Acest ajutor ar trebui să le permită acestor companii să treacă prin criza Covid-19, care a prins avioanele la sol.