​​Primăria Sectorului 5 a atribuit în vara anului trecut prin negociere, fără publicarea unui anunț de licitație, un contract de peste 13,4 milioane de lei (peste 2,7 milioane euro) pentru depozitarea deșeurilor menajere din sector, arată un anunț de achiziție directă publicat luna trecută în Sistemul Electronic de achiziții Publice (SEAP). Contactat de HotNews.ro, Cristian Popescu Piedone, ales primar al Sectorului 5 în luna septembrie a anului trecut, s-a arătat surprins de existența acestui contract și spune că a demarat o anchetă. Pe de altă parte, firma câștigătoare spune că încheierea (n.a finalizarea) contractului s-a făcut în decembrie 2020.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Vă mulțumesc pentru faptul că ne-ați semnalat acest contract atribuit. Habar nu aveam de existența sa. Am demarat o investigație pentru că este un contract încheiat în august anul trecut de vechea administrație (condusă de Daniel Florea) și efectiv nu știm cine a ridicat abia acum acest contract în SEAP. La direcția de achiziții publice avem o echipă nouă, dar mai sunt rămase și câteva furnicuțe mai vechi, care declară însă că nu știu nimic despre acest contract. Investigăm să vedem ce este cu acest contract și de ce a fost publicat abia acum. A fost Jihad aici, adică "japcă" în termeni românești, și tot descoperim diverse contracte.", a declarat marți seara pentru HotNews.ro Cristian Popescu Piedone.

Contractul publicat în SEAP în data de 2 februarie 2021 apare la achiziții directe, însă valoarea sa este mult peste limita legală până la care o Primărie poate face achiziție directă, acesta fiind și motivul pentru care am solicitat explicații atât de la Primăria Sectorului 5 cât și de la firma care a câștigat acest contract.

  • Potrivit Legii 98/2016 privind achizițiile publice, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei.

Potrivit datelor din SEAP, obiectul achiziției a fost "servicii de eliminare finală prin depozitare a deșeurilor rezultate în urma procesului de sortare și tratare colectate de pe raza Municipiului București - Sector 5 ".

Click pentru a deschide

Data finalizării achiziției a fost 11.08.2020 și valoarea finală a contractului a fost de 13.485.423 lei (2.767.489 euro).

  • "În mod normal în 30 de zile de la semnarea contractului trebuia făcut anunț de atribuire. Din datele strânse până acum, vă pot spune că fost procedură de negociere fără publicarea unui anunț în august 2020 și au fost în total 3 oferte primite", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Cormoș, noul director de achiziții din Primăria Sectorului 5.

Răzvan Trocan, administratorul firmei Vitalia: Contractul s-a încheiat la 31 decembrie 2020

Pe de altă parte, firma care a câștigat acest contract susține că încheierea contractului s-ar fi făcut în decembrie 2020, când primar era Cristian Popescu Piedone.

Click pentru a deschide

"Ca urmare a anunțului/invitației de participare nr. 6081/30.07.2020 primită de la Primăria Sector 5, am participat la procedura de "negociere fără publicarea unui anunț de participare" în vedera atribuirii contractului de depozitare a deșeurilor, pe o perioadă de 5 luni de la data semnării acestuia.

- Valoarea contractului a fost de aproximativ 2,5 milioane euro (13 milioane lei fără TVA). valoare ce cuprinde și contribuția pentru economia circulară datorată către AFM (aproximativ 45% din sumă).

- Valoarea totală aptoximativă trecută în invitația de participare era de 36 milioane de lei fără TVA pentru o cantitate de 75.000 de tone transportată în 5 luni.

- Contractul s-a încheiat la data de 31.12.2020, cantitatea totală transportată la depozitul nostru fiind de 1086 tone, aceasta fiind adusă doar în cursul lunii decembrie", a declarat marți seara pentru HotNews.ro Răzvan Trocan, administratorul firmei Vitalia.