Consiliul Concurenței a anunțat joi că derulează o investigație privind un posibil comportament anticoncurențial în rândul a opt companii care își desfășoară activitatea pe piața serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale din România. Autoritatea de concurență susține că are indicii privind o posibilă împărțire a pieței serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor rezultate din activități medicale și/sau posibila blocare a accesului pe piață al altor companii concurente.

Deseuri medicaleFoto: pxfuel.com
  • Companiile investigate sunt SC Stericycle România SRL, SC Mondeco SRL, SC AKSD România SRL, SC Bio Hazard SRL, SC Xtreme Ecogreen SRL, SC Loret del Mar SRL, SC Eco Diotti SRL și SC Eco Fire Sistems SRL.

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii implicate, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

  • Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Această investigație a fost declanșată ca urmare a indiciilor obținute în cadrul anchetei sectoriale derulate de autoritatea de concurență pe piața deșeurilor medicale.

Analiza Consiliului Concurenței a arătat că piața serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale este puternic concentrată, trei companii gestionând aprox. 70% din totalul cantităților de deșeuri medicale în 2019, iar primele cinci aprox. 80%.

De asemenea, în urma analizei autoritatea de concurență a făcut o serie de recomandări, în special din punct de vedere legislației, pentru îmbunătățirea funcționării sectorului și concurenței în domeniul gestionării deșeurilor medicale.