​Primarul Cristian Popescu Piedone s-a arătat surprins recent de existența unui contract de peste 2,7 milioane de euro pentru eliminarea deșeurilor, atribuit prin negociere către firma Vitalia Servicii pentru Mediu, în administrația fostului primar PSD Daniel Florea, dar finalizat în mandatul său. Piedone spune că nu a știut de acest contract deoarece serviciile de salubrizare au fost delegate în vara anului trecut către Salubrizare Fapte 5, firmă în subordinea Consiliului Local al Sector 5 și facturile s-au dus către această firmă. Firma Vitalia susține însă că nu a primit niciun ban pentru serviciile prestate, așa că a demarat procedurile de acționare în instanță.

HotNews.roFoto: Hotnews

HotNews.ro a semnalat recent publicarea, în luna februarie din acest an, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a unui anunț de atribuire directă a unui contract cu o valoare de peste 2,7 milioane de euro pentru eliminarea prin depozitare a deșeurilor din Sectorul 5 din București semnat între Primăria Sectorului 5 și firma Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL.

Contractul a fost semnat în data de 11 august 2020 și s-a încheiat/finalizat în luna decembrie 2020, conform informațiilor transmise la solicitarea HotNews.ro de firma care a câștigat contractul.

  • Cum explică primarul Piedone de ce nu a știut despre existența acestui contract care s-a finalizat în mandatul său

Cristian Popescu Piedone, care a fost ales primar al Sectorului 5 în luna septembrie 2020, s-a arătat surprins de existența acestui contract și a demarat o anchetă pentru a afla detalii despre acest contract și apariția sa.

La solicitarea HotNews.ro, Primăria Sectorului 5 a transmis toate detaliile descoperite cu privire la acest contract, care în acest moment ridică probleme ce ar putea fi trasate în instanță. În același timp, Piedone a explicat și de ce nu a știut despre acest contract, deși s-a finalizat în mandatul său:

  • "Este un contract încheiat cu o societate comercială (Salubrizare Fapte 5 S.A.) care se află în subordinea Consiliului Local al Sectorului 5, nu al aparatului propriu al Primarului. Nu a produs efecte în ceea ce privește Primăria, având în vedere că facturile au mers către Salubrizare Fapte 5. În cazul în care facturile erau emise către Primărie, ordonatorul principal de credite ar fi putut afla despre acest contract", a declarat vineri pentru HotNews.ro primarul Cristian Popescu Piedone.

Ce spune Primăria Sector 5 despre cum s-a semnat acest contract și efectele produse

Primarul Piedone a anunțat o anchetă în acest caz și la solicitarea HotNews.ro Primăria a transmis toate detaliile aflate.

Într-o informare către Primăria Sector 5, pusă de instituție la dispoziția HotNews.ro, unul dintre directorii executivi a explicat tot istoricul acestui contract.

Principalele informații din documentul mai sus menționat:

  • - Primăria Sectorului 5, condusă la acea dată de Daniel Florea PSD, a decis în vara anului trecut să facă o procedură de achiziție prin negociere, fără publicarea prealabila a unui anunț de participare pe motiv de urgență.
  • - În paralel, Primăria Sectorului 5 urma să organizeze procedură de licitație deschisă, pentru delegarea activității serviciului de salubrizare menționate la art. 2 alin (3) lit.(j) din Legea 101/2006 coroborată cu prevederile legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice.
  • - Justificarea achiziției: "În lipsa unui depozit de deșeuri/sau a instalaților de eliminare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare deținute de către Consiliul General al Municipiului București, singura posibilitate legată de depozitare/eliminare a deșeurilor în mod controlat este încheierea contractelor de depozitare în conformitate cu competența prevăzută la art.129 alin (2) lit.’’d’’ din OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ."
  • - Ținând cont de complexitatea demarării celor 2 proceduri, Primăria a încheiat în data de 8 iulie 2020 un contract de consultanță cu firma SC AAATC Marketing Suport SRL care a realizat inclusiv un caiet de sarcini pentru procedura de negociere fără publicare prealabilă organizată pentru atribuirea contractului de servicii de eliminare finală prin depozitare a deșeurilor rezultate în urma procesului de sortare și tratare colectate pe raza Sectorului 5.
  • - Valoarea estimată a achiziției a fost stabilită la peste 64,8 milioane de lei fără TVA pe 9 luni. Valabilitatea contractului (5 luni) urma să fie până la 31.12.2020 cu posibilitatea prelungirii acestuia pe 4 luni ale anului 2021, cu mențiunea că la data atribuirii procedurii de licitație deschisă a serviciilor de depozitare a deșeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare și tratare a acestora colectate pe raza Municipiului București – Sector 5, contractul încheiat prin procedura de negociere fără publicare va înceta.
  • - Primăria Sector 5 susține că prin intermediul motorului de căutare Google a identificat posibili operatori și că a transmis în 30 iulie 2020 invitații pentru această procedură către 3 firme:
    - SC VIVANI SALUBRITATE SA(Slobozia jud. Ialomița)
    - SC VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEȘEURILOR SRL (localitatea Boldești Scăieni jud. Prahova)
    - RER SUD SA(jud. Buzău)
  • - Data limită pentru depunerea ofertelor a fost 4 august 2020, dar procedura a fost anulată deoarece Primăria nu a primit nicio ofertă.
  • - În aceeași zi, 4 august, invocând urgența, Primăria a reluat procedura de negociere fără publicarea unui anunț și a trimis invitații acelorași 3 firme mai sus amintite. De această dată termenul limită pentru primirea unor oferte a fost 7 august 2020.
  • - la cea de-a doua procedură de negociere, Primăria a primit o singură ofertă care a și fost declarată câștigătoare, respectiv oferta firmei Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor.
  • - Valoarea totala convenită (pentru 5 luni) pentru eliminarea deșeurilor nepericuloase prin depozitare este de 13.485.423 lei fara TVA (reprezentand cost de depozitare care include contribuția pentru economia circulara).
  • - Contractul a fost semnat în data de 11 august 2020, cu valabilitate până la 31.12.2020, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de 4 luni, dar nu mai târziu de data finalizării procedurii de licitație deschisă. Din partea Primăriei Sectorului 5, contractul a fost semnat de viceprimarul PSD Țigănuș Marian.
  • - Licitația deschisă nu a mai avut loc și nici nu a mai fost semnat vreun act adițional de prelungire pentru 4 luni a contractului semnat inițial pentru 5 luni cu firma Vitalia.

Ce servicii au fost prestate până la urmă în 2020 și cum a ajuns Vitalia să demareze procedura de acționare în instanță a firmei Salubritate Fapte 5

Contactați de HotNews.ro în legătură cu acest contract, oficialii Vitalia au precizat că deși valoarea contractului a fost de aproximativ 2,5 milioane euro, în fapt "cantitatea totală transportată în depozitul companiei a fost de 1086 de tone de deșeuri, aceasta fiind adusă doar în cursul lunii decembrie (n.a decembrie 2020). Contractul s-a terminat la 31 decembrie 2020."

Noi informații au ieșit la iveală joi, 11 martie, când unul dintre consilierii Primăriei Sectorului 5, Iustinian Roșca (USR-PLUS) a publicat pe pagina sa de Facebook explicații care i-au fost transmise de firma Vitalia în legătură cu acest contract și în care se preciza că firma ar fi acționat în instanță beneficiarul serviciilor sale.

"- contractul a fost încheiat pe o perioadă de 5 luni și a luat sfârșit în decembrie 2020.

- facturile emise pentru cantitatea totală transportată de aproximativ 1000 tone sunt și la data prezentei neachitate.

- pentru recuperarea sumelor datorate în baza contractului, am acționat în instanță beneficiarul serviciilor noastre.

- nu mai avem în derulare contracte cu Primăria Sector 5", se menționa în răspunsul firmei Vitalia către consilierul Iustinian Roșca.

Consilierul USR-PLUS concluziona în postare că firma ar fi dat în judecată Primăria Sectorului 5.

Contactați de HotNews.ro, oficialii Primăriei au transmis însă că nu au cunoștință de vreo astfel de acțiune.

  • "Din informațiile pe care la avem, până în prezent Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL nu a acționat în instanță Primăria Sectorului 5", au precizat vineri, 12 martie, pentru HotNews.ro, oficialii Primăriei Sector 5.

Primăria a mai explicat faptul că 'prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 5 nr. 67/23.03.2020, modificată și completată prin HCL nr. 93/07.05.2020 și HCL nr.124/18.06.2020, s-a delegat gestiunea directă a serviciului de salubrizare către Salubrizare Fapte 5 SA".

  • "La data de 11.08.2020 s-a semnat contractul de servicii între Primăria Sectorului 5 si Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL, care nu a emis nici o factură către Primăria Sectorului 5, deci Primăria Sectorului 5 nu a avut nimic de achitat.
  • Salubrizare Fapte 5 SA în lunile august- noiembrie (n.a 2020) nu a transportat deșeuri către Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL. În luna decembrie au fost transportate deșeuri către Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL și s-a emis factura factura seria PH nr. 5234 /31.12.2020 către SC Salubrizare Fapte 5 SA.", a mai comunicat către HotNews.ro Primăria Sectorului 5.

Primăria Sectorului 5 a solicitat informații și de la firma Vitalia, care i-a răspuns vineri, 12 martie, că în baza acestui contract "a emis două facturi către Salubritate fapte 5 SRL aferente cantitatilor de Deseuri depozitate la Depozitul Ecologic Boldesti Scaieni.

  • "Până la data prezentului mail, nu au fost plătite niciuna din cele doua facturi emise, pentru care s-a demarat procedura de acționare în instanță pentru recuperarea sumelor restane, fiind transmisă somația de plată către Salubritate Fapte 5 SRL", se arată în răspunsul firmei Vitalia către primăria Sector 5.

Contactată de HotNews.ro, Alina Oana, directorul de marketing al firmei Vitalia a oferit mai multe detalii despre situația prezentă.

  • "Ne-am dus la această negociere, s-a semnat contract în luna august 2020 cu Primăria Sectorului 5, după care am primit o adresă în care ni se spunea să facturăm serviciile către Salubritate Fapte 5, firma Primăriei. Facturile emise pentru o cantitate totală transportată de aproximativ 1000 de tone de deșeuri nu au fost însă achitate de Salubritate Fapte 5. Acesta este motivul pentru care am făcut o somație de plată către Salubritate Fapte 5, sunt încă în termenul de 15 zile până la care pot plăti. În caz contrar vom merge pe calea Ordonanței de plată pentru a ne recupera serviciile plătite.", a declarat vineri, 12 martie, pentru HotNews.ro Alina OANA, Director Comercial-Marketing Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deseurilor S.R.L.

Întrebați de HotNews.ro care este valoarea celor două facturi neachitate de către Salubritate Fapte 5 către firma Vitalia, oficialii Primăriei Sector 5 au declarat că "valoarea celor două facturi neachitate este de 301.985 lei."

Potrivit legii, procedura Ordonanței de plată presupune că după transmiterea somației de plată, debitorul are termen de plată de 15 zile de la primirea respectivei somații. Dacă debitorul nu plătește în termenul prevăzut, creditorul poate introduce cererea privind ordonanța de plată la instanța competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanță.

În concluzie, rămâne de văzut acum dacă cele două păți vor ajunge la o înțelegere ori dacă se va ajunge ca decizia să fie luată de un judecător.