​Grupul spaniol CAF, prin filiala sa poloneză Solaris, va produce 123 de autobuze electrice pentru România, în baza unui contract cu o valoare de aproape 65 de milioane de euro. Firma a câștigat licitația lansată de Ministerul Lucrărilor Publice din România pentru furnizarea de e-autobuze în șapte orașe din țară.

Autobuzele produse vor fi model Urbino de 12 metri, care vor avea ca destinație de livrare orașele Iași, Sibiu, Sighetu Marmației, Suceava, Târgu Mureș și Pitești, înainte de sfârșitul anului 2022.

Guvernul României a inclus în contract și furnizarea infrastructurii de încărcare pentru autobuze: 123 încărcătoare de 40 kilowați și 36 încărcătoare pantograf de 300 kilowați. Ca volum, piața românească a fost una dintre cele mai mari din Europa pentru autobuzele electrice.

În ultimele luni, Solaris a primit premiul pentru furnizarea a 130 de autobuze articulate pentru Varșovia, 90 de autobuze electronice pentru Berlin și alte 140 pentru Milano.

Grupul de echipamente feroviare amintește că filiala sa poloneză a închis anul 2020 cu o cotă de 20% din piața autobuzelor electrice. Anul trecut, Solaris a furnizat 457 de autobuze electronice, triplând cifrele sale din 2019 și a atins recorduri în vânzări și în vehicule vândute.