Uber va acorda șoferilor britanici statutul de lucrători salariați, cu salariu minim și concediu plătit, o premieră mondială pentru compania americană și o întrerupere a modelului platformelor digitale din Regatul Unit, potrivit AFP.

Masina UberFoto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Gigantul american de rezervări auto a anunțat într-o declarație marți că toți cei peste 70.000 de șoferi din țară vor beneficia de aceste avantaje începând de miercuri.

Curtea supremă britanică a decis că șoferii Uber pot fi considerați drept angajați

Pe 19 februaria, Curtea supremă britanică a stabilit vineri, într-o decizie foarte așteptată, că șoferii Uber pot fi considerați angajați, respingând recursul gigantului american, al cărui model economic în Regatul Unit ar putea suferi modificări importante, potrivit AFP.

Cea mai înaltă instanță britanică a decis în unanimitate împotriva Uber. Decizia înseamnă că șoferii Uber ar trebui să aibă dreptul, spre exemplu, la un salariu minim sau la concedii plătite. Decizia ar putea de asemenea să aibă efectul unui bulgăre de zăpadă pentru ansamblul platformelor digitale.

Uber sesizase Curtea supremă după ce a pierdut în două rânduri, în 2017 și 2018, în fața tribunalelor.

Justiția a dat dreptate de fiecare dată unui grup de 20 de șoferi Uber care estimau că aveau dreptul la un statut de angajat, ținând cont de timpul lucrat și de controlul exercitat de grup asupra lor, spre exemplu prin sistemul de evaluare.