Persoanele care încasează pensie și salariu la stat vor avea termen de 30 de zile de la aprobarea legii de a opta între cele două forme de venit, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern de miercuri. În acest moment sunt 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat. Raluca Turcan a afirmat că proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost discutat miercuri în prima lectură. Săptămâna viitoare va fi aprobat și va fi trimis în Parlament pentru dezbatere.

Raluca TurcanFoto: Captura

Turcan a precizat că un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, se suspendă dreptul la pensie.

Raluca Turcan a reamintit că pensionarii pot opta să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.

Însă există și câteva excepţii. Persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate. În plus, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

Despre legea salarizării Turcan a afirmat că a solicitat ministerelor să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public, plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat. Un principiu este să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio- profesionale.

Ministerul Muncii propune ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie nivelul salariul minim brut pe economie.

De asemenea, dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de baza, a precizat ministrul muncii.

Turcan a mai afirmat că este necesar ca sistemul sporurilor să fie revizuit radical. Unele sporuri ar urma să fie acordate în sume fixe pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice și altele eliminate.

Raluca Turcan a mai spus că nu există o presiune foarte mare pentru finalizarea legii. "Nu avem o presiune foarte mare să o finalizăm, pentru că nu dorim să facem o lege dominată de excepții. Ne-am propus cam într-un an de zile", a mai spus Turcan.