Amazon le cere șoferilor săi de livrări să semneze un formular de consimțământ care permite companiei să îi urmărească pe baza datelor biometrice drept „condiție pentru livrarea pachetelor Amazon”, relatează Insider.

Camion al AmazonFoto: Sundry Photography / Alamy / Profimedia Images

Mii de șoferi din Statele Unite trebuie să semneze formularul de „consimțământ biometric” săptămâna aceasta altfel își vor pierde locurile de muncă, relatează VICE, care a dezvăluit pentru prima dată informația.

Formularul, care a fost consultat și publicat de jurnaliștii de la VICE, îi oferă Amazon acordul șoferilor pentru a folosi la bordul vehiculelor „tehnologie de luat vederi care colectează fotografia voastră cu scopul de a vă confirma identitatea și conecta la contul vostru de șofer”.

Sistemul ar urma apoi să „colecteze, stocheze și folosească informații biometrice de la asemenea fotografii”.

Tehnologia ar urmări locația și deplasările șoferului, ca de exemplu câți kilometri conduc, când frânează, când fac viraje și cât de rapid conduc.

Șoferii cărora li s-a cerut să semneze formularul sunt angajați prin intermediul unor parteneri de livrări care folosesc stațiile de livrare ale Amazon și care sunt supuși regulilor companiei.

Amazon nu a dat curs solicitării Insider pentru comentarii.

Informația vine după ce Amazon a anunțat în luna februarie că va începe să utilizeze camere de luat vederi inteligente în camioanele sale pentru a urmări șoferii în timp ce aceștia conduc.

Compania a declarat într-un comunicat remis după anunțarea măsurii că noile camere fac parte dintr-un efort de a investi „în siguranță în cadrul tuturor operațiunilor noastre”.

„Camerele AI (n.r. inteligență artificială) pot detecta dacă șoferul conduce peste limita legală, cască sau dacă nu poartă centura de siguranță, printre alte lucruri”, afirmă comunicatul Amazon.

Citește și: