Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companii care oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București pentru fixarea prețurilor. Investigația a arătat că firmele și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi, promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri. Toate firmele și-au recunoscut faptele neconcurențiale și au beneficiat de reducerea amenzilor.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES

Aeroportul Internațional Henri Coandă București a încredințat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spațiilor cu destinație pentru alimentație publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cu Trotter și cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum și cu Primero Business Consulting (în prezent, Land of Util Tehnology) și RBK Property Management.

În urma investigației declanșate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenței a constatat că aceste companii și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi, promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri și prin modalitatea de derulare a relațiilor contractuale, astfel încât să își alinieze constant prețurile pentru serviciile oferite pasagerilor din aeroport.

În acest fel, concurența prin preț a fost restricționată, iar pasagerii din aeroport nu au avut posibilitatea de a plăti un preț mai mic decât cel stabilit în comun de toți cei din piață sau de a alege serviciile în funcție de preț.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • 1. Dnata Catering SRL: 6.622.401 lei
  • 2. Food and Beverages Management SRL: 43.558 lei
  • 3. Trotter Management SRL: 8.010 lei
  • 4. City Cafe Express SRL: 148.752 lei
  • 5. RBK Property Management SRL: 104.294 lei
  • 6. Primero Business Consulting SRL (în prezent, Land of Util Tehnology SRL): 3.994 lei

Toate cele șase companii implicate au recunoscut fapta anticoncurențială, beneficiind astfel de reduceri ale amenzilor.