Epic Games, editorul celebrului joc video Fortnite, a depus o plângere împotriva Apple la Autoritatea Britanică a Concurenței (CMA), acuzând gigantul tehnologic american de monopol, potrivit AFP.

FortniteFoto: deviantart.com

Epic a criticat „comportamentul anticoncurențial al Apple și regulile sale restrictive privind distribuirea aplicațiilor și procesarea plăților constituie o încălcare clară” a legislației britanice.

Această procedură ilustrează, de asemenea, „practicile de monopol” ale grupului Apple care „împiedică utilizatorii și dezvoltatorii să achiziționeze și să distribuie aplicații prin alte platforme decât Apple App Store”, cu plata comisioanelor care pot atinge 30% din venituri, denunță Epic.

Această plângere „completează” alte proceduri legale lansate de companie în Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia și Regatul Unit, împotriva Apple, dar și a Google.

Epic spune că nu „caută compensații monetare”, ci mai degrabă decizii de reglementare ale autorităților de a forța Apple să își schimbe practicile.

Epic Games a încercat în august să ocolească tehnologia de plată a iOS, sistemul de operare Apple. Producătorul iPhone a eliminat imediat Fortnite din App Store, observând o încălcare a regulilor contractului dintre cele două companii.

Facebook și Spotify cred, de asemenea, că Apple acționează într-o manieră anticoncurențială impunând dezvoltatorilor externi reguli pe care nu le aplică pentru sine. Comisia Europeană a deschis mai multe anchete împotriva gigantului american.

La rândul său, aceasta își apără sistemul închis prin dorința de a proteja securitatea datelor utilizatorilor.