​Angajații din industria HoReCa care doresc să se vaccineze vor putea avea acces mai facil la vaccinul anti-COVID, a declarat marți Dragoş Petrescu, reprezentantul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), la finalul unei întâlniri cu premierul Florin Cîțu. Acesta a precizat că angajaţii din industria HoReCa vor avea prioritate la vaccinare. Pe lângă vaccinare, este luată în calcul testarea pe costurile operatorilor. O altă concluzie în urma întâlnirii este că în România nu va exista o limitare a călătoriilor interne bazată pe certificatul verde digital care urmează să fie aprobat de Uniunea Europeană în data de 14 mai.

HoReCaFoto: myPOS

"Comisia Europeană şi-a asumat data de 14 mai ca dată de finalizare a certificatului verde, astfel încât vom putea beneficia de o bază unică de date în aşa fel încât orice cetăţean român vaccinat să poată fi uşor identificat, să poată să dovedească că este vaccinat. În Europa, astăzi, ţări ca Olanda, Spania, Marea Britanie deja experimentează proiecte atât din domeniul cultural cât şi din domeniul ospitalităţii în care să poţi avea acces facil, cu certificat verde, dar şi cu testare rapidă, pentru că nu toată lumea doreşte să se vaccineze... Asta am discutat şi cu premierul Florin Cîţu astăzi: nu este vorba de obligativitatea de a te vaccina, ci este evident o intenţie a tuturor de a putea ieşi din pandemie şi vaccinul poate fi o cale, dar nu este obligatorie", a declarat Dragoş Petrescu, citat de Agerpres.

De asemenea, operatorii din domeniul HoReCa îşi vor asuma costurile pentru testele rapide ale clienţilor la intrarea în locaţii, astfel încât preţurile pentru clienţi să nu fie afectate.

"Nu ne aşteptăm ca toţi clienţii noştri să urmeze a fi testaţi, pentru că avem o categorie de clienţi suficient de mare şi în creştere care s-a vaccinat, avem o categorie de clienţi suficient de mare care a trecut prin boală şi poate arăta că a trecut prin boală, aşadar cei care vor fi testaţi rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, între 2 şi 3 euro, care va fi unul de testare rapidă este un cost asumat de operatori", a precizat Dragoş Petrescu.

Operatorii nu vor transfera asupra clienţilor costurile testării rapide la intrarea în localuri, a spus și preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

"Evident că orice cost care e suportat de operator se regăseşte cumva, dar nu vor creşte preţurile datorită acestor costuri, ni le vom asuma noi, cu scopul de a creşte volumul, de a creşte circulaţia turistică în unităţile noastre, deci în niciun caz nu vom transfera costul pe client", a menţionat Călin Ile, potrivit Agerpres.

Patronatele au mai discutat cu premierul asupra faptului că în România nu va exista o limitare a călătoriilor interne bazată pe certificatul verde digital care urmează să fie aprobat de Uniunea Europeană în data de 14 mai. Însă România îşi va asuma acest certificat pentru deplasările internaţionale, a declarat Călin Ile.

"România îşi va asuma acest certificat digital în ceea ce priveşte deplasările internaţionale, dar pentru deplasările interne se doreşte să nu existe restricţionare, adică să fie vacanţă pentru toţi. E un lucru bun că Guvernul îşi doreşte ca toţi românii să poată merge în vacanţă. O dată cu ziua de 14 mai, când Europa va aproba acest certificat digital, şi România şi-l va asuma, pentru deplasări internaţionale, care să ne permită şi nouă incoming-ul, să ne permită şi nouă să primim străini care vin în România, dar nu va fi o limitare a călătoriilor interne, trebuie să precizăm acest lucru", a menţionat Călin Ile.