În cursa de furnizare a energiei regenerabile pentru industria grea, Heliogen, un startup susținut de Bill Gates, a anunțat recent că gigantul minier Rio Tinto îi va utiliza tehnologia solară la cea mai mare carieră din California. Va fi prima mină din Statele Unite și probabil din lume care va utiliza energie solară.

Platforma experimentalăFoto: Heliogen

Heliogen va utiliza inteligența artificială și o desfășurare de 40.000 oglinzi controlate de calculatoare pentru a stăpâni energia solară, aproape ca o lupă gigantică. Primul sistem al lui Rio Tinto va fi de mărimea a 100 de terenuri de fotbal, a declarat compania pentru CNN.

Tehnologia HelioHeat va genera căldură extremă: 1.000 de grade Celsius, aproape un sfert din cea de la suprafața Soarelui. Este temperatura necesară în fabricația cimentului, a oțelului și în alte procese industriale care se bazează de obicei pe combustibili fosili.

Rio Tinto, a doua mare companie minieră din lume, va fi primul client anunțat al lui Heliogen. Parteneriatul este un test-cheie pentru tehnologia de înlocuire cu adevărat a combustibilor fosili în alimentarea cu energie a operațiunilor industriale la scară mare. Și va putea fi un pas mare în lupta cu criza climatică.

„Nu înseamnă că tehnologia nu era disponibilă și înainte – doar că nu era eficientă”, a spus Bill Gross, fondator și CEO al lui Heliogen, într-un email pentru CNN Business. „Performanța lui Heliogen este să folosească energia solară după ce Soarele coboară ȘI în același timp să fie eficientă în costuri în comparație cu combustibilul fosil.”

Compania spune că Rio Tinto își va reduce amprenta de carbon prin parteneriat – diminuând simultan costurile cu energia. „Scopul nostru este de a livra energie regenerabilă lui Rio Tinto la costuri mai mici decât ale combustibililor fosili și cu emisii zero”, a spus Gross.

Heliogen, avându-i în spate pe Bill Gates și pe miliardarul biotech Patrick Soon-Shiong, a ieșit din anonimat în 2019 anunțând o mare realizare. Pentru prima dată, energia solară concentrată ar putea fi folosită pentru înlocuirea combustibililor fosili în procese industriale. Anul trecut, revista Times a nominalizat Heliogen printre cele mai mari invenții din 2020. Acum, Heliogen face echipă cu Rio Tinto pentru a pune tehnologia la lucru.

Rio Tinto va utiliza platforma Heliogen la alimentarea minei aproape seculare din California din care se extrage borat, un mineral utilizat în îngrășăminte, sticlă termorezistentă pentru telefoane și laptopuri, panouri solare și helioturbine. Mina amplasată la Boron furnizează aproape jumătate din necesarul mondial de borat rafinat, conform lui Rio Tinto.

În prezent, capacitatea utilizează combustibili fosili pentru a produce abur. Dar oglinzile dirijate de inteligență artificială ale lui Heliogen vor permite generarea de 16.000 de tone de abur pe oră.

Companiile spun că tehnologia ar putea reduce cu 7% emisiile de carbon de la Boron – echivalentul scoaterii a 5.000 de automobile de pe șosele. Iar sistemul va captura și stoca energia curată pentru a alimenta operațiunile nocturne ale minei.

Dacă instalația inițială va avea succes, Rio Tinto, care s-a angajat la investiții de un miliard de dolari pentru reducerea emisiilor, va putea extinde utilizarea energiei pentru a reduce amprenta de carbon a minei cu 24%.

Energia solară concentrată nu este tocmai nouă. Oglinzi care să reflecte Soarele într-un singur punct au mai fost utilizate în producția de electricitate și căldură pentru industrie. În Oman sunt utilizate la foraje pentru petrol.

Dar Heliogen spune că face un pas mai departe, utilizând inteligență artificială și alte tehnologii sofisticate pentru a îndrepta mii de oglinzi către un singur punct și a crea temperaturi mult mai mari decât erau posibile în trecut.

Acum, Heliogen trebuie să convingă companii industriale ca Rio Tinto să abandoneze combustibilii fosili pentru Soare.

„Heliogen este bombardată cu cereri de la clienți din toată lumea”, spune Gross „din toate industriile - de la metale, ciment și utilități la producția de hidrogen.”