VIDEO Guvern: Se elimină condica de prezenţă pentru microîntreprinderile care au sub nouă angajaţi / OUG pentru folosirea semnăturii electronice la încheierea contractelor de muncă şi în relaţii cu instituţiile statului

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 15 aprilie 2021, 17:47 Economie | Companii


Raluca Turcan
Foto: gov.ro
Guvernul a discutat în ședința de miercuri un memorandum privind principiile care vor sta la baza viitoarei legi a salarizării în sectorul public. Unele dintre cele mai importante principii vizează revizuirea sistemului de acordare a sporurilor. Guvernul urmărește plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual. În memorandum se precizează că plafonarea în prezent la 30% din suma salariilor de bază nu este aplicată pentru tot personalul bugetar. Astfel se ajunge în situația acordării unui număr mai mare de sporuri pentru aceste categorii bugetare, în detrimentul altor categorii de personal bugetar care nu pot depăși acest plafon.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că în şedinţa de Guvern de joi au fost discutate două ordonanţe de urgenţă, prima referindu-se la folosirea semnăturii electronice pentru încheierea contractelor de muncă şi în relaţii cu instituţiile statului, iar cea de-a doua la eliminarea condicii de prezenţă pentru microîntreprinderile care au mai puţin de nouă angajaţi.
Raluca Turcan a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, că o ordonanţă va da posibilitatea angajatorului şi să achiziţioneze semnătura electronică pentru angajat.

"O ordonanţă de urgenţă include prevederi privind folosirea semnăturii electronice avansată sau calificată însoţită de marca temporară în încheierea contractelor de muncă, în relaţiile cu instituţiile statului, pentru angajatori sau angajaţi şi de asemenea această ordonanţă de urgenţă va da posibilitatea angajatorului să achiziţioneze semnatura electronică pentru angajat”, a explicat ministrul Muncii, potrivit News.

Turcan a menţionat că prin aceeaşi ordonanţă vor fi simplificate activităţile în telemuncă.


"În acelaşi timp, tot prin această ordonanţă de urgenţă am încercat să simplificăm activităţile în telemuncă, ţinând cont de faptul că în momentul de faţă avem declarate aproximativ 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă, comparativ cu 50.000 de contracte existente anul trecut în aceeaşi perioadă. Pentru facilitarea relaţiilor de muncă la distanţă, astăzi prin această ordonanţă de urgenţă dăm posibilitatea pregătirii angajaţilor de la distanţă pentru activitatea în telemuncă, dăm posibilitatea să se folosească semnătura electronică în încheierea contractelor de telemuncă. Nu mai puţin importantă este şi prevederea prin care în activitatea de telemuncă instruirea angajaţilor de către angajatori să prevadă şi obligativitatea angajaţilor de a păstra confidenţialitatea documentelor pe care le manipulează în activitatea de la distanţă şi, de asemenea, tot pentru activitatea digitală am inclus şi obligaţia de a arhiva digital contractele de muncă şi alte documente elaborate în relaţiile de muncă”, a explicat Raluca Turcan.

Ea a mai transmis că o altă ordonanţă se referă la eliminarea condicii de prezenţă pentru firmele care au sub nouă angajaţi.

"O altă ordonanţă de urgenţă oferă o gură de oxigen pentru aproximativ 445.000 de microîntreprinderi care au sub nouă angajaţi. Am eliminat obligativitatea întocmirii fişei postului, a condicii de prezenţă şi a regulamentului intern. Acestea sunt acte birocratice care, pe lună, pentru o microîntreprindere cu doi angajaţi presupune completarea unui set atât de consistent de documente. Practic, am eliminat munca în plus pe care angajatorii pot să o desfăşoare fie verbal în relaţia în relaţia cu angajaţii, fie printr-un act scris şi asumat de mână întrucât vorbim despre întreprinderi mici şi mijlocii care au nevoie de flexibilitate în aceste relaţii de muncă”, a susţinut Raluca Turcan.

Principalele principii ale memorandumului:
 • reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei;
 • introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
 • plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
 • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor :
 • sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
 • analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante;
 • acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite;
 • implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în acelașii timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23128 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  OUG-ul asta era bun in Martie 2020 (Joi, 15 aprilie 2021, 18:06)

  t4v1 [utilizator]

  ...
 • -4 (10 voturi)    
  Pe cand si o flexibilizare a termenului maxim (Joi, 15 aprilie 2021, 18:08)

  t4v1 [utilizator]

  de preaviz la demisie si concediere?

  Acum e de doar 20 de zile lucratoare pe functii de executie.
  • +4 (10 voturi)    
   "doar"? (Joi, 15 aprilie 2021, 19:49)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Si zici flexibilizare?!?
  • +6 (8 voturi)    
   NU e 20 de zile (Joi, 15 aprilie 2021, 21:27)

   arkade [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Este vorba de 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie, si 45 de zile pentru functiile de conducere.

   Toate astea DACA partile nu au convenit altfel de comun acord.

   Practic, poti pleca cu demisia la zi daca vor cele doua parti. Mai mare flexibilitate de atat?
 • -7 (19 voturi)    
  O masura brilianta (Joi, 15 aprilie 2021, 18:09)

  ipolitic [utilizator]

  Eliminarea condicii de prezenta ne va propulsa economia in fruntea celor mai dezvoltate tari. Cu toate ca va produce cresterea somajului cu 9%, al noualea angajat se va trezi in cautare de un post in administratie. Norocul lui.
 • +17 (23 voturi)    
  daca bagati sporurile (Joi, 15 aprilie 2021, 18:23)

  DiDiRo [utilizator]

  in veniitul de baza in ce mai consta reforma MANGAFALELOR?
  • -11 (13 voturi)    
   Pot fi impozitate... (Joi, 15 aprilie 2021, 18:50)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   ..desteptule!
   • +4 (6 voturi)    
    Zici tu asa? (Vineri, 16 aprilie 2021, 8:08)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Esti sigur/a ca sporurile nu erau impozabile pana acum? Unde ai citit, poti sa ne dai un link?
  • +2 (6 voturi)    
   simplu (Joi, 15 aprilie 2021, 19:50)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   Vor putea cere/da sporuri, pentru ca nu mai sunt :d
   • +3 (3 voturi)    
    Astia lucreaza impreuna cu PSD-ul (Vineri, 16 aprilie 2021, 9:26)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Acum baga sporurile in salariu si pe urma vin aia de la PSD sa adauge niste sporuri la salariile astea babane.
    Romania e tara bugetarilor.
  • +7 (7 voturi)    
   Inegalitati (Joi, 15 aprilie 2021, 21:23)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   In unele comune uitate de dumnezeu care nu se pot finanta singure in veci salariile celor din primarie le depasesc pe cele din orasele importante ca Clj-Napoca, Oradea, etc.
 • +11 (19 voturi)    
  La ce bun condica de prezenta? (Joi, 15 aprilie 2021, 18:30)

  mircea112 [utilizator]

  Sa ne asiguram ca sclavii raman pe plantatie 8+1 ore?
  Sa ne asiguram ca firmele au hartii suficiente de facut?

  Oricum daca o firma tine angajatii peste program, o sa se asigure ca ponteaza cat trebuie! In rest ... sclavagizm si hartogaraie!
  • +3 (5 voturi)    
   o inventie orlando (Vineri, 16 aprilie 2021, 7:45)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   vad ca le place
 • +10 (16 voturi)    
  Stire (Joi, 15 aprilie 2021, 18:49)

  robyzs [utilizator]

  Nicio stire despre faptul ca ministrul Florin Citu a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor? daca ar fi facut Vlad Voiculescu asa ceva 2-3 zile numai asta se discuta la stiri.

  Florin Citu dovedeste ca nu are stofa de lider, pana si Ludovic Orban era mai carismatic
 • -1 (11 voturi)    
  Întrebare: (Joi, 15 aprilie 2021, 18:50)

  spirache [utilizator]

  Nu ma pricep si subliniez ca nu ma pricep si de aceea adresez următoarea intrebare : - Lipsa condicii la microîntreprinderi poate încuraja fenomenul muncii la negru sau muncii la gri? Sau nu au absolut nicio legătură?
  • +7 (9 voturi)    
   Nu incurajeaza nimic (Joi, 15 aprilie 2021, 21:29)

   arkade [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Pentru ca alea erau de obicei doar niste hartii (uneori chiar pre-completate) si angajatul doar semna.

   Nu a mentionat nicaieri ca trebuie sa dovedesti acele ore ci doar sa le semnezi. Si cum ITM-ul nu se poate teleporta in trecut sa vada daca chiar ai stat la lucru, in cazul unui control ar fi spus ambele parti ca : "este prima data cand se intampla asta, dar se recupereaza saptamana asta" si gata.
 • +14 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 aprilie 2021, 18:59)

  [anonim]

 • +8 (14 voturi)    
  Tata-n gura! (Joi, 15 aprilie 2021, 20:17)

  Alui [utilizator]

  Astia tot comuniști au rămas in mentalități!
  Domiciliul pe buletin si condica de prezenta la firme.
  La firmele mari intri si ieși cu cardul si totul e logat pe servere.
  Daca iti pierzi sau ți se fura buletinul in vacanța, știu hotii unde sa dea spargere. De ce nu se pune si numarul de mobil pe buletin?
 • -1 (5 voturi)    
  fișa postului? (Joi, 15 aprilie 2021, 20:29)

  Andrei57 [utilizator]

  Dar asta nu încurcă cu nimic ci chiar ajută. Doar că, deh! ne facem că facem și potopul de după e vina altora/
 • +5 (9 voturi)    
  De unde (Joi, 15 aprilie 2021, 20:55)

  echoBRAVO [utilizator]

  Adica cine are pana in 8 (opt) angajati inclusiv.
  Din ce calcule a rezultat cifra asta: 8 ?
  Nu era mai corect sa fie ca prag 10 ?
  Aaaaa ... stai ca m-am prins, cel care a facut legea are 8 (opt) clase.
 • +7 (11 voturi)    
  romania feudala inca mai foloseste condica (Joi, 15 aprilie 2021, 21:23)

  John_Re [utilizator]

  ... macar de aveau curiozitatea sa vada cum e la altii.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu pricep (Vineri, 16 aprilie 2021, 8:10)

  Luk [utilizator]

  Nu pricep de ce era nevoie de condica de prezenta la microintreprinderi? Adica nu stii cati iti vin la munca cand tu ai 4 sau 5 angajati? :))))
 • +7 (9 voturi)    
  Nu are nimeni condica de prezenta (Vineri, 16 aprilie 2021, 9:15)

  Popcea [utilizator]

  Pana la 9 angajati sau peste 9, firmele nu tin in mod real o condica cu semnaturile angajatilor. Poate doar 1-2% o fac pe bune, fiecare sa semneze in ziua si la ora corecta. E o prostie! Ok, firmele tin un pontaj cu orele lucrate, care e un tabel Excel sau o aplicatie. Firmele mai mari fac pontarea pe cartela de acces sau cele de IT folosesc solutii software care iti inregistreaza orele lucrate. Asa da, dar nu condica. Proasta asta de Raluca Turcan parca s-a teleportat din secolul trecut. Chiar i se pare o mare realizare ca a scos condica aia. Maine va da o lege ca nu se mai foloseste telexul in comunicarea intre institutii. Da, zicea bine cineva, era nevoie de un set mare de masuri de debirocratizare, modernizare si flexibilizare a relatiilor de munca iar asta cu condica sa fie pe la sfarsit. De exemplu un angajator (institutie sau firma) ar trebui sa poata da afara mult mai usor un angajat care nu-si face jobul, care are evaluari proaste, care se poarta rau cu clientii (sau cu pacientii daca e cadru medical, sau cu contribuabilii daca lucreaza in administratie). In acest moment, daca angajatul nu a furat sau nu a lipsit nemotivat, dar sta si nu face nimic si isi baga picioarele in job, nu-l poti da afara decat dupa multe hartii si timp pierdut. Iar colegii lui, care vad ca asta isi baga picioarele, iar ei trebuie sa traga si pentru el, se frustreaza si pleaca, Sau raman si fac la fel. Asta e o problema mare. Iar proasta de Turcan elimina condica la microintreprinderi.
  • +1 (1 vot)    
   Toa'sa Turcan, ca majoritatea ,,liberalilor" (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:13)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Popcea

   Sunt angajati ai statului, de aici vine si necunoasterea problemelor din mediul privat dar si incercarea de salvare a sporurilor iar de batista pe tambal in cazul tuturor pensiilor speciale, nu mai are rost sa scriu.
  • 0 (0 voturi)    
   De acord cu evaluarea Ralucăi Turcan :). (Duminică, 18 aprilie 2021, 9:28)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Popcea

   Ea a făcut acu mulți ani scandal in parlament ca se aloca atâția bani pentru TVR HD! Toata lumea s-a mirat ce are ea impotriva trecerii TVR la format HD ( înaltă definiție). Dupa o jumătate de zi s-au prins ca ea credea ca TVR HD inseamna TVR Hunedoara! :))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by