Rusia a anunțat luni deschiderea unei anchete împotriva Google și a platformei sale video YouTube pentru „abuz de poziție dominantă”, cel mai recent exemplu de confruntare între autoritățile rusești și giganții digitali, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimele săptămâni, Moscova a crescut sancțiuni împotriva goganților IT americani Twitter, Facebook și YouTube, dar și împotriva TikTok-ului chinezesc, denunțând o poziție dominantă și criticându-le alegerea de a publica (sau nu) anumite conținuturi, în special politice.

În acest context, Agenția Federală Anti-Monopol (FAS) a declarat că a deschis această nouă anchetă împotriva Google deoarece „regulile pentru crearea, suspendarea și blocarea conturilor YouTube și cererile utilizatorilor sunt opace, neobiective și imprevizibile”.

„Acest lucru duce la blocarea bruscă și ștergerea conturilor de utilizator fără avertisment si în lipsa explicațiilor care au stat la baza unor astfel de acțiuni”, a continuat autoritatea de reglementare rusă într-o declarație, adăugând că aceste măsuri pot „dăuna intereselor utilizatorilor și pot limita concurența”.

Această investigație urmează raportului unei organizații ruse necunoscute, Centrul Regional de Tehnologii Internet (Rotsit), care se prezintă ca un grup care apără „interesele utilizatorilor de internet ruși”.

„Faptul că publicarea și difuzarea conținutului video în Rusia pot fi reglementate de legislația altor țări nu este corect”, a denunțat organizația în decembrie, anunțând raportul.

Potrivit acestei organizații, condițiile actuale de utilizare a Google permit „restricționarea arbitrară a oricărui cont”, iar motivele blocării sau suspendării sunt „supuse aprecierii aproape nelimitate a YouTube”.