Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă - Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern

de C.P.     HotNews.ro
Miercuri, 28 aprilie 2021, 17:24 Economie | Companii


Semnătura electronică
Foto: Freepik.com
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență care prevede posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/ documentelor din domeniul relațiilor de muncă. Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300. Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Actul normativ reformulează definiția telemuncii și elimină sintagma „cel puțin o zi pe lună” în contextul în care, în momentul de față, această formă de organizare a muncii se desfășoară în mod regulat.

Acesta prevede, de asemenea, că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

În același timp, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității. Activitatea acestuia poate fi verificată de angajator prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată și în raporturile pe care le are cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor sau documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice vor fi arhivate de angajator și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8059 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Absurd marca Romania (Miercuri, 28 aprilie 2021, 18:57)

  Ichi [utilizator]

  De cand a inceput discutia despre proiectul acestui act normativ am ramas cu o intrebare: pana la acest act nu se putea folosi semnatura electronica pentru semnarea acestor documente? Totusi, de ce avem nevoie de o prevedere specifica care sa spuna ca contractele individuale de munca pot fi semnate electronic? Ca parca semnatura electronica este echivalata ca putere juridica celei olografe pe orice document.

  O sa incepem acum sa emitem norme similare pentru toate tipurile de contracte, sub interpretarea ca cele cate nu beneficiaza de astfel de norme nu pot folosi semnatura electronica?
  • +2 (2 voturi)    
   :) (Miercuri, 28 aprilie 2021, 19:56)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

   Diferența e ca e suficient si cu o semnătura avansată ( cum va fi probabil pe viitorul CEI inițial ( sau cum e cea de pe certificatul de vaccinare- nerecunoscută in Europa), fără a fi calificata ( pe bani :)
   • 0 (0 voturi)    
    Asta e varianta noua (Miercuri, 28 aprilie 2021, 21:25)

    Ichi [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Asta e varianta noua. Varianta initiala a proiectului de OUG (oct. 2020) vorbea exclusiv despre semnatura calificata. Ca sa intelegi dilema mea.

    Chiar si asa, nu inteleg de ce ar face dreptul muncii obiectul unei reglemetari speciale in acest sens, mai ales ca este vorba despre relatia dintre angajat si angajator, si nu cea dintre angajator si stat. Sau o dam in continuare cu capitalistul asupritor si nevoia de formalizare excesiva pentru protejarea drepturilor salariatilor.
    • 0 (0 voturi)    
     Simplu (Miercuri, 28 aprilie 2021, 23:46)

     Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

     Firma la care lucram și-a dat obștescul sfârșit , a falimentat cu mult succes și chiar a făcut rating.
     Contractele mai vechi de revitalizat s-au dus. Și arhiva .. cine știe pe unde o fi.
     Probabil pentru a se evita contracte la negru, înregistrarea rapida și in format digital e avantajoasa pentru taxare, nu e vorba de socialism. Și cum e vorba de costuri pentru contracte ce vizează salarii minime, ar fi nerealist sa pui angajații sa plătească 30 de euro pe an o semnătura calificata.
     • 0 (0 voturi)    
      Control (Joi, 29 aprilie 2021, 0:20)

      Ichi [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

      Eu banuiesc ca explicatia e noroios romaneasca: neintelegere, nevoie de control si reglementare, suspiciune si niscai socialism.

      EIDAS spune explicit ca niciunei semnaturi electronice nu i se poate refuza efectul juridic doar din motivul ca e in format electronic sau ca nu e calificata. Asa ca, statul roman nu ar trebui sa formalizeze modalitatea de semnare a contractului de munca. Aceasta ar trebui sa priveasca partile contractului.

      Nu ma intelege gresit, sunt bucuros ca institutiile statului incep sa iasa din epoca dosarului cu sina si a pixului albastru, chiar fortate prin OUG. Ce ma nemultumeste este faptul ca lucrurile astea au aspectul unor favoruri care ni se fac: vezi prima varianta a OUG care avea pretentia de a ne recunoaste dreptul de folosire a semnaturii certificate pentru semnarea CIM.
      • 0 (0 voturi)    
       Statul :) (Joi, 29 aprilie 2021, 8:13)

       Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

       Cred ca la facultatea de drept nu se studiază de loc TFUE. Și știi asta :)
       Eu am făcut o petiție semnată “electronic” cu caractere alfanumerice de pe mailul google, deși a fost respinsă inițial pana la urma a fost acceptata și de avocatul poporului și de instituția beneficiara. Dar la nivelul funcționarilor publici f putini înțeleg regulamentul.
       • 0 (0 voturi)    
        Statul :( (Joi, 29 aprilie 2021, 10:25)

        Ichi [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

        Printre episoadele absurde ale digitalizarii relatiei stat-cetatean in Romania, mie mi s-a cerut sa semnez electronic un contract, cu semnatura calificata, in doua exemplare. Adica mi-au trimis doua documente identice si mi-au cerut sa le semnez pe amandoua, doar fiindca procedura lor pre-digitalizare vorbea despre doua exemplare. Probabil ca dupa primire le vor printa si le vor arhiva in format tiparit.

        Pe vremuri, eu am avut drept comunitar in programa, dar existenta materiei in programa nu inseamna nimic. Oricum, am ajuns cam la aceeasi concluzie: suntem la moftul functionarului roman.
 • 0 (0 voturi)    
  EteTE (Joi, 29 aprilie 2021, 10:49)

  mirce [utilizator]

  Mult zgomot pentru RECLAMA. Pai daca nu se trambiteaza realizarili guvernantilor nimeni nu poate sa zica ca nu fac! Nu e cazul in politikie sa aplici zicala: TACI SI FACI!
 • 0 (0 voturi)    
  Semnătura electronică (Duminică, 2 mai 2021, 16:18)

  CristiEu [utilizator]

  Sunt din ce în ce mai mulți analfabeți - cel puțin funcțional - care nu știu să scrie(și să citească) și atunci se revine la semnătura prin "punere de deget": acum nu se mai folosește hârtie și tuș ci se folosește cititorul electronic de amprentă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by