Premierul Florin Cîțu a spus marți că le-a cerut miniștrilor să facă reforme în propria ogradă. "Anul trecut am reușit în Ministerul de Finanțe să fac reorganizare, să reduc numărul de directori generali și asta a adus economii la buget și Ministerul a mers foarte bine și a colectat mai mult decât înainte. Deocamdata îi incurajez, după aceea o să le solicit ministrilor sa faca aceasta reorganizare a ministerelor, pentru ca altfel nu se pot reduce cheltuielile.", a declarat premierul la Radio Guerrilla.

Citu la radio guerrillaFoto: Hotnews

Premierul a avertizat și asupra lipsei de reforme din companiile de stat.

'Mai mult în reforma companiilor de stat. În buget eu am inclus bani pentru anumite companii cu pierderi presupunând ca vor face o reforma si vor reduce cheltuielile. Suntem în curând în luna iunie și nu s-a făcut așa ceva. Le spun colegilor din Guvern, prin intermediul dvoastră, ca nu vor primi acei bani la rectificare pentru a avea cheltuielile acoperite până la finalul anului. Trebuie să vină cu reforme că acești bani nu există, nu avem de unde să-i luăm, deficitul este acela pe care l-am spus la începutul anului.", a spus Cîțu.

Întrebat despre angajările cu probleme în administrația publică făcute de propriul partid, PNL, precum cazul de la Apele Române dezvăluit de jurnaliștii de la Recorder, Cîțu a spus că a luat măsuri de fiecare dată.

"La fiecare astfel de caz am reacționat imediat, am trimis Corpul de Control, și-au dat demisia.", a spus Cîțu.

Întrebat despre reducerea personalului din sectorul bugetar, Cîțu a spus:

"Cheltuielile de personal vor scădea ca procent din PIB până în 2024. Am spus în Strategia fiscală că în fiecare an vor scădea. Ce vreau de la aparatul public este ca acesta să fie performant. Aș vrea ca românii să nu se mai gândească cu groază că trebuie să plătească o taxă."

Jurnaliștii de la Recorder au scris că la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași, care se recomandă subordonaților drept „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru”, iar la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași.

Depolitizarea și profesionalizarea conducerilor companiilor de stat precum și o reformă a administrației publice, prin introducerea unui nou sistem de recrutare pentru funcționarul public superior care interzice politizarea funcțiilor sunt câteva din angajamentele asumate de Guvern pentru PNRR.