​Procurorul șef din Washington a deschis marți un proces împotriva Amazon, acuzat de obstrucționarea concurenței în comerțul online, potrivit AFP.

Jeff Bezos, fondatorul AmazonFoto: Annegret Hilse-Sven Simon / AFP / Profimedia Images

„Comportamentul Amazon și cota sa de piață dovedesc intenția sa de a construi un monopol și indică o probabilitate periculoasă de succes în dominarea distribuției pe internet”, detaliază plângerea procurorului Karl Racine.

El critică gigantul comerțului electronic pentru că a împiedicat companiile să-și vândă produsele în altă parte cu prețuri mai mici decât pe platforma sa. El cere despăgubiri și măsuri pentru a interzice acest tip de practică în viitor.

"Amazon și-a folosit poziția dominantă pe piața de distribuție pe Internet pentru a câștiga cu orice preț", a spus el indignat pe Twitter.

Grupul din Seattle „își maximizează profiturile în detrimentul vânzătorilor și consumatorilor obligați să plătească prețuri artificiale ridicate, în timp ce dăunează concurenței și inovației”, continuă el.

Marile companii de tehnologie se confruntă cu presiuni fără precedent din partea autorităților SUA asupra practicilor lor considerate anticoncurențiale, după intervenții similare în Europa.

”Metoda Amazon” de a nu plăti taxe la stat

Amazon realizează miliarde din vânzări, însă impozitele pe care le plătește sunt total disproporționate, în favoarea sa. Președintele SUA, Joe Biden, a menționat Amazon printre marile concerne americane care „folosesc diverse lacune, neplătind niciun bănuț la impozitul federal pe venit”. Un studiu recent realizat de Universitatea din Londra, comandat la inițiativa unui europarlamentar german, detaliază „Metoda Amazon”. Comisia Europeană a trimis în judecată compania, pentru plata retroactivă a 250 de milioane euro. Săptămâna trecută s-a pronunțat sentința.

Pe lângă Amazon și Google a fost vizată de plângeri antitrust în Statele Unite

Autoritățile americane intensifică presiunea asupra Google: o vastă coaliție de state a lansat joi proceduri pentru practici anticoncurențiale împotriva gigantului internetului, care se confruntă deja cu alte două plângeri din motive similare, potrivit AFP.

Grupul californian „își menține în mod ilegal puterea de monopol asupra motoarelor de căutare și a piețelor de publicitate aferente printr-o serie de contracte și comportamente anticoncurențiale”, a declarat procurorul general din Colorado, care conduce urmăriri penale în numele a 38 de state și teritorii americane.