Dacă vei călători în sus pe țărmul însorit al Coastei de Aur a Australiei vei da la un moment dat peste Greater Springfield, un oraș diferit prin proiectare aflat la 25 kilometri distanță de Brisbane, relatează CNBC.

Orasul australian Springfield City vrea sa fie urmatorul Silicon ValleyFoto: Springfield City Group

Nu e surprinzător dacă nu ai auzit de el: orașul încă nu a împlinit încă 30 de ani.

Însă în câțiva ani ar putea fi următorul Silocon Valley, afirmă dezvoltatorul Springfield City Group (SCG).

„Lumea a învățat multe de la Silicon Valley”, afirmă fondatorul SCG, Maha Sinnathamby. „Am zis: el (Silicon Valley) are 85 de ani. Haide să proiectăm ultima versiune”, explică acesta.

Sinnathamby este „creierul” din spatele Greater Springfield, singurul oraș privat din Australia și primul planificat general după fondarea capitalei Canberra în urmă cu peste un secol.

Magnatul imobliliar în vârstă de 81 de ani, cu o carieră de peste 50 de ani în dezvoltarea de proiecte rezidențiale și comerciale în întreaga Australie, afirmă că ultimul său proiect este, la fel ca sursa sa de inspirație - Silicon Valley- despre crearea unui hub de business modern axat în jurul tehnolgiei, educației și oferirii de servicii medicale.

Iar acum Sinnathamby caută companii cu nume care să-l ajute să realizeze următorul stadiu al viziunii sale cu un cost estimat la 68 de miliarde de dolari.

„Încercăm să atragem companii ca Microsoft și Google din întreaga lume”, afirmă acesta.

Un hub pentru viitor

Dezvoltat pe un teren de peste 2.800 de hectare cumpărat cu 6,1 milioane de dolari de către Sinnathamby în 1992, Greater Springfield este a zecea cea mai mare comunitate planificată din lume.

În prezent găzduiește 46.000 de rezidenți, 16.500 de locuințe, 11 școli, un campus universitar național, un spital și o linie ferată care leagă orașul de Brisbane.

Sinnathamby afirmă că orașul este finalizat în proporție de 25% după ce a atras investiții private și de stat în valoare de 15 miliarde de dolari dar că are nevoie să atragă mai multe afaceri pentru a-și atinge obiectivul de triplare a populației și creare a 52.000 de noi locuri de muncă până în 2030.

Până în prezent proiectul a generat 20.000 de locuri de muncă direct și indirect, potrivit SCG.

„Vrem să turbo-accelerăm (dezvoltarea orașului) cu companii extrem de respectabile care sunt foarte talentate și vor să facă mult profit”, afirmă Sinnathamby.

„Cârligul”, spune acesta, este locația verde a orașului care, la fel ca Silicon Valley, oferă companiilor un spațiu în care pot să experimenteze.

Acesta include facilități destinate companiilor mari și startup-urilor mai mici care vor să inoveze și un „laborator viu” pentru testarea unor noi tehnologii.

Compania de utilități franceză Engie SA este una dintre afacerile care au decis să testeze apele de la Greater Springfield și a încheiat o alianță strategică pentru a-l transforma în primul oraș alimentat 100% autonom prin energie regenerabilă până în 2038.

Printre planurile Engie se numără extinderea infrastructurii pentru vehiculele electrice, prioritizarea transportului public, introducerea panourilor solare pe toate acoperișurile orașului și păstrarea a 30% din suprafața orașului pentru spații verzi.

Forță de muncă înalt calificată

Noile afaceri vor fi situate în așa-numitul „Knowledge District” (District al Cunoașterii), principalul hub pentru angajații din oraș, acesta fiind proiectat să atragă personal calificat din domeniile pe care se bazează Greater Springfield: tehnologia, educația și îngrijirea medicală.

Un alt district numit „Health City” (Orașul Sănătății) dezvoltat împreună cu Harvard Medical International va oferi asistență medicală profesionistă și mii de locuri de muncă în domeniu, potrivit lui Sinnathamby.

În ceea ce privește sistemul de educație al orașului, acesta include două universități pentru a crea noua generație de profesioniști din domeniu.

„Ne dorim foarte mult să ne asigurăm că acest District al Cunoașterii este un dar nu doar pentru Australia ci, poate, pentru întreaga lume”, afirmă Sinnathamby.

Însă momentul în care miliardarul australian vrea să „turbo-accelereze” dezvoltarea Greater Springfield nu poate fi ignorat.

Pandemia de COVID-19 a făcut mulți antreprenori să reevalueze atracția exercitată de marile hub-uri de business, unele estimări sugerând că până la 53% din angajații din domeniile tech și media din SUA au părăsit deja marile orașe sau intenționează să o facă din cauza costurilor de trai ridicate.

Dar Sinnathamby se declară încrezător că viziunea sa pentru orașul viitorului din Australia va rezista și poate va fi un ghid și pentru alții.

Cu orientarea sa înspre spre tehnologii emergente, Greater Springfield pare să fi trecut peste pandemie ceva mai bine decât alte locuri, înregistrând o rată a șomajului de 3,9%, comparativ cu cea de 5,9% înregistrată la nivelul statului Queensland în care se află.

Citește și: