Compania aerospațială SpaceX a lui Elon Musk operează în prezent 35% din sateliții de pe orbită, procentul ajungând la până la 50% în cazul sateliților mai grei de 50 de kilograme, rivalii săi temându-se că acesta ar putea monopoliza spațiul, relatează Live Mint.

HotNews.roFoto: Hotnews

Constelația Starlink a SpaceX a primit recent aprobarea din partea Comisiei Federale de Comunicații din Statele Unite (FCC) pentru a oferi internet de bandă largă din spațiu și să plaseze mii de sateliți pe o orbită mai joasă decât propusese anterior compania.

Lansarea a mii de sateliți pe orbita joasă a Pământului de către compania aerospațială a lui Elon Musk amenință cu „monopolizarea de-facto” a spațiului, afirmă Stephane Israel, CEO-ul Arianespace, una dintre companiile concurente ale Telsa.

FCC a aprobat ca SpaceX să lanseze în jur de 2.800 de sateliți, compania intenționând să conecteze zone izolate sau cu semnal prost la internet prin intermediul rețelei sale.

Însă rivalii afirmă că altitudinea mai joasă ar putea crește riscul coliziunilor spațiale și intensificarea interferențelor radio.

„Vrem ca spațiul să rămână accesibil activităților umane...dar refuzăm un Vest Sălbatic în spațiu. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că orbita joasă (sub 1000 de kilometri înălțime față de Pământ) este sustenabilă pe termen lung”, a declarat Israel în cadrul unei conferințe de la Geneva despre dezvoltarea spațială.

Acesta a subliniat că peste 9.000 de sateliți au fost plasați pe orbită din 1957 și că „SpaceX a lansat deja 1.677 de sateliți pentru Starlink ceea ce înseamnă că în prezent dintre toți sateliții operaționali, 35% îi aparțin unui singur om - Elon Musk”.

„Iar dacă includem și sateliții mai grei de 50 de kilograme, procentul este de peste 50%”, a precizat Israel.

Acesta a adăugat că mai multe coliziuni au avut loc în ultimii ani pe orbita joasă a Pământului, în cel puțin două dintre acestea fiind implicați sateliți Starlink.

„Am putea să ne trezim foarte rapid într-un scenariu catastrofic care ar face această orbită impracticabilă”, susține CEO-ul Arianespace.

Un judecător FCC a decis în luna aprilie că plasarea sateliților SpaceX pe o orbită mai joasă decât cea propusă inițial „va îmbunătăți experiența utilizatorilor serviciilor SpaceX, incluzând și regiunile polare adesea trecute cu vederea”.

În plus, măsura ar permite înlăturarea mai rapidă a sateliților de pe orbită, lucru care ar avea „efecte benefice” în ceea ce privește reducerea deșeurilor spațiale, potrivit FCC.

În total SpaceX a cerut aprobare pentru lansarea a până la 42.000 de sateliți.

Acest lucru a pus presiuni pe Arianespace, o asociere în participație între Airbus și multinaționala franceză Safran, pentru a-și intensifica propriile lansări pe o piață globală cu o valore estimată la 27 de miliarde de dolari până în 2027.

Citește și: