Exclusiv Cum copiază Florin Cîțu politicile guvernelor controlate de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov / Un memorandum confidențial forțează companiile de stat să transforme aproape tot profitul în dividende

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 31 mai 2021, 7:49 Economie | Companii


Guvernul Citu
Foto: Guvern
Vești bune, avem cea mai mare creștere economică, estimările sunt WOW pentru România. Pe scurt, economia duduie. Așa prezintă premierul Florin Cîțu, săptămână de săptămână, cifrele legate de economia românească. Cu toate acestea, într-o secretomanie absolută, Guvernul a adoptat, recent, un memorandum prin care obligă societățile de stat valoroase să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), în dauna investițiilor, pentru a-l transforma în dividende, adică în bani care acoperă găurile bugetare, au confirmat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Aceste politici de jumulire a companiilor de stat au fost inițiate de guvernele PSD controlate de Liviu Dragnea. Culmea este că PNL a criticat Guvernul Dăncilă pentru astfel de politici, printr-o moțiune simplă.

"Taxele impuse prin O.U.G. 114/2018 au îngreunat și mai mult situația sectorului energetic. Toate acestea vin în completarea politicii de stoarcere a conturilor marilor companii din domeniu, prin solicitarea de dividende egale cu întreg profitul societăților la care statul este acționar majoritar sau semnificativ, pentru a acoperi “găurile” din bugetul statului. Din ce să mai facă aceste companii investiții?", scria într-o moțiune a PNL din aprilie 2019, depusă împotriva ministrului energiei de atunci Anton Anton.

Acum, guvernul liberal Cîțu adoptă exact această politică dur criticată de PNL în urmă cu doi ani. Mai mult decât guvernele PSD, Guvernul Cîțu face acest lucru printr-un memorandum confidențial. Cele trei guverne PSD controlate de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov goleau conturile companiilor de stat prin memorandumuri publice, nu confidențiale.

În 2020 a fost pentru prima oară după trei ani de guvernare PSD când companiile de stat nu au mai fost obligate în bloc să renunțe la minimum 90% din profituri. Deciziile au fost luate punctual, fiind analizat caz cu caz.

Companiile de stat rămân fără bani de investiții


Însă, astfel de lucruri nu pot fi ținute prea mult secret. Transgaz a anunțat investitorii, vineri, în mod neașteptat, dar fără a oferi prea multe detalii, că Secretariatul General al Guvernului în calitate de acționar majoritar a transmis un memorandum privind distribuirea a minimum 90% sub formă de dividende.

De aici se poate deduce că Transgaz va fi obligată să renunțe la minimum 90% din cele 230 milioane de lei cât a fost profitul pe 2020, în condițiile în care a programat investiții de peste 800 de milioane de lei anul acestea. Unele dintre investiții sunt chiar strategice, precum conducta de 303 km care va transporta gazele din Marea Neagră până la Podișor, investiție estimată la circa 1,6 miliarde, care se va lega de altă conductă importantă, BRUA, finalizată în 2020.

Anul trecut, Guvernul nu a forțat Transgaz să renunțe la aproape tot profitul, ci i-a cerut repartizarea a doar 255 milioane de lei din 446 milioane de lei. Era pentru prima oară după trei ani de guvernare PSD când Transgaz a rămas cu bani în conturi din profituri.

O altă companie afectată este Hidroelectrica. Aceasta a fost deja obligată, chiar înainte să apară memorandumul, să transforme tot profitul în dividende. Din profitul net de 1,30 miliarde de lei obținut în 2020, Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea au decis să repartizeze sub formă de dividende 1,28 miliarde de lei. Alte 17,8 milioane de lei reprezintă participarea salariaților la profit. Cu alte cuvinte, tot profitul a fost luat și nu a mai rămas nimic pentru investiții. Mai mult, acționarii au luat și 1 miliard de lei din rezerve. Și Hidroelectrica are programate investiții majore.

Companiile de stat românești nu sunt lăsate să se dezvolte


În 30 de ani, companiile românești de stat nu au reușit să se dezvolte și să se extindă dincolo de granițe, spre deosebire de cele de stat din alte țări. Un exemplu este CEZ din Cehia a cărei politică a vizat de-a lungul timpului și cucerirea de piețe externe, cum a fost cea a României. În schimb, companiile românești au fost devalizate mult timp, unele ajungând să stea pe profituri foarte mici sau chiar în insolvență, cum a fost cazul Hidroelectrica.

După 2012, politica României s-a schimbat, aceste companii fiind lăsate să facă profituri mari, tot mai mari, mai ales cele energetice, însă doar cu scopul de a avea cu ce să alimenteze găurile din buget.

Aproape niciun Guvern nu a încurajat concret investițiile. O soluție ar fi introducerea ca prim criteriu de performanță în managementul companiilor a îndeplinirii programului de investiții. În cele mai multe cazuri, aceste programe de investiții nu sunt realizate, dar nici nu este sancționat managementul din acest motiv. Mai degrabă ar avea avea de suferit managementul din cauza nerealizării unor profituri mari. În energie sunt ușor de obținut aceste profituri, mai ales că prețurile sunt nejustificat de mari în condițiile în care nu se fac investiții.

Însă va veni momentul în care lipsa investițiilor va afecta serios România pe piața energetică. Deja, de câțiva ani, România s-a transformat din exportator în importator net de energie. Lucrurile se vor agrava și mai mult în următorii ani.

Intenția Guvernului de a încuraja investițiile se limitează la simple vorbe și lozinci de partid.

Spre deosebire de companiile de stat din alte țări europene, cele din România nu au reușit să depășească granițele mai departe de Republica Moldova. Și nici acolo într-un mod spectaculos. Transgaz a finalizat o conductă de gaze până la Chișinău, însă este mai mult o investiție strategică decât una aducătoare de venituri.

De ce sunt emise aceste memorandumuri? Legislația actuală, mai exact OUG 64/2001, reglementează repartizarea unei cote de "minimum 50% varsaminte la bugetul de stat sau local, in cazul regiilor autonome, ori dividende, in cazul societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor cu capital integral sau majoritar de stat".

În lipsa acestor memorandumuri, repartizarea profiturilor ar fi analizată și decisă de la caz la caz. În 2016, Guvernul Cioloș a hotărât, tot prin memorandum, ca această cotă minimă să crească la 75%. Următoarele trei guverne (Grindeanu, Tudose și Dăncilă) au ridicat această cotă la 90%. Acum, Guvernul Cîțu copiază exact modelul celor trei guvernări PSD. Doar din conturile companiilor energetice speră să scoată 2,5 miliarde lei în acest an.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





14976 vizualizari

 • +22 (50 voturi)    
  dividende (Luni, 31 mai 2021, 8:04)

  atc [utilizator]

  "Mai mult decât guvernele PSD, Guvernul Cîțu face acest lucru printr-un memorandum confidențial."
  E o transparenta ceva mai opaca. In rest, unitate-n cuget si simtire intre guvernantii Ro.
  • +8 (28 voturi)    
   Se confirma,din nou,..... (Luni, 31 mai 2021, 10:46)

   gigiN [utilizator] i-a raspuns lui atc

   ..."zicala"...stramoseasca-pnl,psd-aceeasi mizerie.
   • +6 (16 voturi)    
    dar cand (Luni, 31 mai 2021, 13:07)

    andr1stE [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

    vreodata a fost mai bine cu pnl :)? da-mi un exemplu. ah cu bratienii? da, atunci da
   • -11 (21 voturi)    
    Stai sa vezi (Luni, 31 mai 2021, 13:39)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

    Ca USR e o mizeria si mai mare, ce crezi tu?

    Deci correct ar fi"PNL-PSD aceeasi mizerie, USR cea mai mare mizerie!"

    Si in continuare: "Votati USR, cea mai mare mizerie!"
    • 0 (12 voturi)    
     Esti platit de PSD la postare? (Luni, 31 mai 2021, 17:16)

     emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Crezi ca daca minti de mai multe ori, esti platit mai bine?

     Toata lumea a vazut ce e PSD, pe 10 august, cand interlopii PSD au ordonat represiunea violenta a unor femei si copii.

     Dar tu da-i inainte cu minciunile, diploma ta de la Spiru Haret nu valoreaza nimic.
   • -7 (17 voturi)    
    PNL-USR-PSD aceeasi mizerie (Luni, 31 mai 2021, 13:54)

    salvatore [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

    Nu-i uita pe ai tai, sunt la fel de lacomi useristii tai ca si ceilalti.
    • -8 (14 voturi)    
     La fel? (Luni, 31 mai 2021, 16:34)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

     Eu ii vad pe USR-isti ca niste caini turbati gata sa atace orice si oricand si sunt in stare sa renunte la orice urma de moralitate in favoarea obtinerii unor functii in stat cat mai inalte.

     PSD-istii sunt un mizilic pe langa astia daca e sa vorbim despre practici dubioase, malefice, corupte etc.
     • +5 (15 voturi)    
      PSDistul ce sa spuna? Ca e mai rau cu USR (Luni, 31 mai 2021, 17:14)

      emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

      stiind foarte bine ca a fost extrem de rau cu PSD.

      Asta in ciuda faptului ca USR nu a avut niciodata singur guvernul, iar PSD a fost la putere peste 20 de ani si a facut tara praf.
     • +1 (9 voturi)    
      zise Veorica de la BNR (Luni, 31 mai 2021, 20:57)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

      care e data la o parte chiar si in propriul partid.
      Ah si fiuletul, competenta mare si Curtea de Conturi , si consilier la Transgaz.
 • +16 (48 voturi)    
  ieri, alaltăieri (Luni, 31 mai 2021, 8:05)

  nahir [utilizator]

  cîțu afirma că ne așteaptă vreo8 ani de penaliști.
  Dacă luăm în considerare și cei 8 ani, 2012 - 2020, de pesadism, împreună ne rezultă 16 ani de usl. Așa că nu e de mirare opțiunea ”fiorosului” cîțu-mâțu.
 • -8 (36 voturi)    
  fac imprumuturi si continua investiitile (Luni, 31 mai 2021, 8:09)

  SarbaLUIGhitza [utilizator]

  ca au de unde sa plateasca, apoi vor raporta profit mai mic
  • -1 (25 voturi)    
   Exact (Luni, 31 mai 2021, 8:45)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui SarbaLUIGhitza

   Si oricum, nu-i impiedica nimeni sa-si bugeteze investitii pe 10 ani care se vor transforma in cheltuieli anuale ceea ce implica reducerea profitului. Pana la urma in orice firma , proprietarul isi ia profitul. Altfel de ce ai investi intr-o companie daca nu poti sa-ti tragi dividendele.
   • +9 (21 voturi)    
    Poate pt a dezvolta firma, (Luni, 31 mai 2021, 9:07)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    cresti CA, cresti profitul si apoi automat creste si preul actiunilor.Daca vrei cash vinzi ceva actiuni si nu e obligatoriu sa distribui dividende.Asa fac firmele inteligente dar nu e cazul in Romania.Vezi politica Amazon,Facebook etc care nu au distribuit niciodata dividende si lista poate continua.Atata timp cat inca poti dezvolta afacerea si sa cresti toti indicatorii nu are nici un rost sa distribui dividende.
    • +1 (17 voturi)    
     Da, e si metoda asta (Luni, 31 mai 2021, 10:13)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui /./

     dar merge la fime private, din domenii de varf, listate la bursa care au nevoie sa creasca si care traiesc din cresterea actiunilor. La companiile de stat ma indoiesc ca pot creste foarte mult, ele in general nu au produse inovative, sunt orientate pe servicii clasice. Si in plus, statul nu cred ca isi propune sa vanda actiunile , el vrea sa ramana majoritar in companiile de stat pentru a impune niste politici guvernamentale. Nu aici e problema in opinia mea ci in incapacitatea manageriala a intreprinderilor de stat, in politizarea si in consecinta incompetenta la nivelele de conducere.
     • +6 (14 voturi)    
      Merge la orice firma (Luni, 31 mai 2021, 11:43)

      /./ [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      ca e de stat sau privata ce conteaza daca e de stat?Uite la vecinii nostri unguri, dupa ce au vandut Mall-ul l-au cumparat inapoi si statu ungur a investit masiv in el acum este prezent in vro 10 tari.OTP bank iti zice ceva??LA fel statu ungur actionar majoritar si-a extins dominatia in toate tarile vecine.Intreb si eu, dupa ce gazul este interzis sau taxat masiv de nu se va mai merita ce vor face companiile astea Transgaz, Romgaz daca ele nu investesc azi in tehnologii verzi??Avand in vedere ca majoitatea romanilor sunt actionari la ele prin fondurile de pensii ar trebui sa ne intereseze mai mult.Statu le obliga sa investeasca banii romanilor in niste companii viitor falimentare.Adevaru e ca Citu este un PM maxim mediocru desi scolit prin state.
      • 0 (8 voturi)    
       Pai ce spui e fix ce-am spus si eu (Luni, 31 mai 2021, 14:02)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui /./

       Statul ungar detine MOL si OTP si nu vinde actiunile pentru ca are interese strategice. Legat de investitiile facute de stat, vezi ca nu ai voie ca stat sa oferi ajutoare decat in cadru limitat. Banuiesc ca firmele alea si-au bugetat singure investitiile din venituri. Acelasi lucru il spun, nu le impiedica statul roman sa-si bugeteze investitiile si sa le treaca ca si cheltuieli. Nu profitul e problema.
     • +5 (13 voturi)    
      actiuni (Luni, 31 mai 2021, 12:00)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      "Si in plus, statul nu cred ca isi propune sa vanda actiunile ," Esti sigur? Chiar n-ai aflat ca guvernul si-a declarat intentia sa listeze la bursa actiunile singurelor societati de stat ramase profitabile, pentru a vinde apoi pachete de actiuni?
      • -3 (5 voturi)    
       Participatii minoritare (Luni, 31 mai 2021, 14:02)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui atc

       Asta e altceva.
   • +4 (12 voturi)    
    ce nu se discuta aici (Luni, 31 mai 2021, 12:09)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    ce nu a fost mentionat este ca acum, spre deosebire de acum 2 ani, exista alte surse de finantare unde modul de cheltuire a banului public va fi verificat de auditori europeni. deci, nu, nu este de preferat sa-si faca investitiile din fonduri proprii tinand cont problemele mioritice si faptul ca avem alternative pe care trebuie sa le epuizam mai intai de toate.

    problema nu tine de chestiunea, ci de faptul ca procedeaza pe sub masa. aici greseste enorm si nu stiu daca este de la oamenii din ministere pe care n-au apucat inca sa-i reformeze sau chiar este decizia coalitiei. trebuia sa iasa in fata publicului, baga proiectul in dezbatere publica, venea cu argumente, avea ocazia sa asculte propuneri mai bune, facea calculele si ne comunica si noua concluzia. ei au ales varianta "noaptea, ca hotii". si asta nu o pot ignora.
   • +1 (7 voturi)    
    Ne furam singuri caciula.. (Luni, 31 mai 2021, 14:38)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica..

    Companiile de state "profitabile" sunt de fapt monopoluri de stat care abuzeaza de pozitia dominanta pentru a creste diverse tarife.
    Practic, este o taxa indirecta pe care o platiti cu totii. PeNaLilor le convine, pentru ca sunt abonati si la pozitiile de conducere din aceste companii. Ei castiga de doua ori - bani pentru clientela politica + bani pentru politicile populiste. Fraierii platesc.

    Ramane cum am stabilit - ultimul stinge lumina.
    • 0 (2 voturi)    
     cu caciula pe frunte. (Marţi, 1 iunie 2021, 9:11)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Nu cred ca trebuie sa amestecam: producatorii, care sunt pe o piata concurentiala ( Hidroel.- cu cel mai scazut pret pe piata; Romgaz-in concurenta cu gazul rusesc) cu transportatorii
     ( Trans...ce-o fi), monopolisti dar cu preturile reglementate, totusi, de ANRE functie de costuri.
 • -6 (36 voturi)    
  Titlul e click bait (Luni, 31 mai 2021, 8:10)

  ish_who [utilizator]

  Ultimul paragraf ne informeaza ca Ciolos a fost primul care a crescut procentul de la 50 la 75% in 2016, apoi guvernele psd la 90% iar citu mentine ca sa acopere gaurile din buget. Nu sustin strategia dar articolul in care se pune direct in titlu o comparatie citu dragnea la o zi dupa ce primul si a anuntat candidatura e cam ‘fishy’.
  • +9 (35 voturi)    
   memorandumul "confidential" (Luni, 31 mai 2021, 8:32)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ish_who

   nu e fishy?!?

   macar pesedistii o faceau fara sa se ascunda. oricum, uitasem ca moda a pornit-o alt specialist de frunte, ciolos...
  • 0 (10 voturi)    
   Adevărul e că... (Luni, 31 mai 2021, 14:56)

   Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui ish_who

   ...premierul Cîțu e pafarist dar nu-l întrece pe Orban care era și mai pafarist sau pe Dragnea și Vâlcov care erau și mai pafariști...
   Unde-o dai, tot cu bâta-n baltă stai!
   Pentru România soluția nu poate fi decât una de tip cataclismic: să ne unim cu Afghanistanul ca să ne lase în pace și rușii, și americanii, mă rog, toată lumea „bună”.... Am încredere că, încet, încet - că nu dau turcii - îi vom aduce pe linia cea bună și pe mujahedini: mai cu o sarma, mai cu o cadână...
 • +7 (33 voturi)    
  depinde la ce folosesc banii (Luni, 31 mai 2021, 8:13)

  Barbaneagra [utilizator]

  Pe vremea puscariasului, banii mergeau la salariile bugetarilor, la pensii si la "mijloace de transport pentru alesii poporului."
  Ma mir ca articolul critica lipsa investitiilor angajate de guvernul Citu. Mai intrebati, tovarasi.
  • +5 (17 voturi)    
   Ca sa nu mai zicem de criza din 2020 (Luni, 31 mai 2021, 8:52)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   Economia Ro a scazut cu 3,9% si cea UE cu vreo 7%.
   As intreba ce criza fabuloasa au trebuit sa traverseze guvernele PSD ca sa jusitifice o astfel de masura?
   • -3 (13 voturi)    
    criza (Luni, 31 mai 2021, 12:07)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Corecta intrebare. Raspuns: banii s-au folosit la cresterea consistenta a nivelului de trai al oamenilor.
    • +6 (10 voturi)    
     de acord, (Luni, 31 mai 2021, 13:19)

     varavara [utilizator] i-a raspuns lui atc

     cu o precizare: "banii s-au folosit la cresterea consistenta a nivelului de trai al oamenilor"
     Este vorba de cresterea nivelului de trai al bugetarilor si partial al pensionarilor, adica a electoratului psd, nu a tuturor cetatenilor.
     • -3 (9 voturi)    
      si? (Luni, 31 mai 2021, 16:29)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui varavara

      ti se pare o populatie negljabila?
     • -3 (7 voturi)    
      nivel de trai (Luni, 31 mai 2021, 17:28)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui varavara

      1,. Cum adica," partial"a pensionarilor? Punctul de pensie a crescut pe alese?
      2. Cam cum gandesti ar putea interveni statul - direct- in crestera salariilor la "privati"? Poate ca cei ce-i jelesc pe lucratorii din sectorul privat, ar putea sa se-ndrepta si catre dragii de patroni. Ca eu n-am auzit ca la stat sa se plateasca pe statul de plata salariul minim si diferenta convenita sa se dea in plic! Pentru a frauda taman "statul"
    • -2 (6 voturi)    
     iar acum vine scadenta (Luni, 31 mai 2021, 15:43)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui atc

     se scumpesc utilitatile, pentru ca nu s-a investiti nimic. Vezi subventia RADET la bucuresteni
     • -2 (4 voturi)    
      RADET (Luni, 31 mai 2021, 20:58)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Ce-au scumpirile apei calde / caldurii ( datorate scumpirii gazelor) cu compensarea prin subventii a unei parti din costuri si cu investitiile? Da' cu cresterea nivelului de trai general al oamenilor?
    • +3 (5 voturi)    
     de inflatie ai auzit musiu? (Luni, 31 mai 2021, 22:09)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui atc

     Dar de cursul euro-leu?
     Sa ridici nivelul de trai al oamenilor prin imprumuturi externe aruncate in consum cum au facut PSD-istii e ca si cum inecatul s-ar salva singur tragandu-se de par!
     • 0 (0 voturi)    
      Inflatie! (Marţi, 1 iunie 2021, 9:58)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      1. Am auzit, monsieur! Hai cu cifrele::
      a. - Guv. Dancila ( 30.10.2019):
      - Inflatie: 3,8%
      - curs E/Ron: 4,755
      b.- Guv. liberalo- progresist ( 30.05.2021):
      - inflatie: 3,1%, cu prognoza 2021: 4,1%
      - curs E/Ron: 4,91.
      2. Vrei sa discutam si de imprumuturile (PSD)- duse in cresterea , vizibila,a bunastarii OAMENILOR, vs. cele( DE TREI ORI mai mari/unitatea de timp ale "Dreptei) - duse...in ce? In invizibil! S-a investit in ceva, s-au construit, cumva, macar jumatate ( sau macar UNU) din spitalele, etc.- alea, neconstruite de PSD? Ca a trecut JUMATATE din cei trei ani cat a guvernat PSD ( 2017 - 2019)?
      3. Imi place metafora! Numai ca" Wage-led growth theory" este acceptata, in mediile economice, ca fiind valabila pe termene scurte: intai le oferi OAMENILOR un trai decent, apoi te-apuci de investitii.
      Parca Gorki spunea: "OMUL, ce frumos suna acest cuvant!" Drept e ca el era comunist. Liberal- progresistilor cuvantul asta le cam pute!
      • 0 (0 voturi)    
       Mamie, stai usor (Miercuri, 2 iunie 2021, 2:30)

       bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui atc

       Nu calcula inflatia in octombrie, ca nu s-a inchis anul fiscal atunci. Acea inflatie e pt. mase, presa, optica. Pe la Bruxelles se zvonea ceva pe la 5,4%, asta in aprilie, dupa ce s-au facut toate calculele. Nu de alta a inceput CE procesul de infringement, dar asta e deja prea complicat pt. tine.

       Iar pe vremea ei, si de ce doar a ei ca PSD era la butoane din 2017 daca il luam
       pe Ciolos in considerare, cursul Euro a sarit de la 4,50 la 4,75. Asta in plina relaxare economica, fara niciun greu. Adica 0.25 de bani pe timp frumos. Liberalii au reusit 0.20 pe pandemie. Felicitari! N-ai inteles nimic.
       • 0 (0 voturi)    
        mati? (Miercuri, 2 iunie 2021, 17:46)

        atc [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

        Eu stau usor si bine! Ia sa vedem cum stai tu:
        1 Intamplator, in Ro. inflatia se comunica lunar, de catre INS ( daca stii ce- ala). Daca ai avea habar de cifre,ai sti ca si pe tot anul 2019 a fost tot de 3,8% ! N-ai si ceva zvonuri de prin Burkina - Faso.? As fi interesat.
        2. Minciuna are picioare scurte: Curs E/ Ron la 30.12. 2016 ( Ciolos): 4,54. Iar in 3( TREI) ani, PSD l-au dus la 4,755. Guvernele" liberalo-progresiste" l-au dus, in 1,5 (UNU VIRGULa CINCI) ani de guvernare de la 4,755 la 4,91! Esti in stare sa compari aceste cifre? Adica, si habarnisti si fuduli!?
 • +16 (44 voturi)    
  aceeasi mizerie! (Luni, 31 mai 2021, 8:15)

  wweesstt [utilizator]

  trebuie bani tot mai multi pt pensiile speciale la 45 de ani si pt salariile bugetarilor si pt plata datoriei, care bate record dupa record! Zero-reforme! zero-toti pe contributivitate! zero-reforma aparatului bugetar! zero reforma administrativ teritoriala! dar nu-i nimic ca mamaligarii de romani accepta inca 4 ani de pesedism!
  pnl si usr se dovedesc a fi mai psd-istii decat pesedistii originali! ce rusine! oricum usr fara 'toti pe contributivitate' reforme adevarate nu mai intra in parlament, alegatorii lor ii vor sanctiona dur! pnl are baroni ca si psd si o sa intre in parlament dar cu un scor foarte mic!
 • -12 (26 voturi)    
  "in dauna investitiilor"? (Luni, 31 mai 2021, 8:18)

  Francisc 1 [utilizator]

  de unde stim asta? m-am saturat de "investitiile" lor!
  • +8 (26 voturi)    
   Da știm. (Luni, 31 mai 2021, 8:37)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Tu ai investițiile tale. Mici și bere și burta mare.
   • +2 (6 voturi)    
    m-ai ghicit (Luni, 31 mai 2021, 13:31)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ce nu intelegi e ca hotnews e cu orban
 • -21 (37 voturi)    
  Felicitari Varanului! (Luni, 31 mai 2021, 8:35)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Felicitari Varanului, vad ca a cumparat si pe HotNews!

  Altfel cum se explica ferocea propaganda pentru partidul lui Ilici?!

  "PNL a criticat Guvernul Dăncilă pentru astfel de politici, printr-o moțiune simplă"

  Poate ca este adevarat!
  Dar CUI folosete sa spui asta?
  Qui prodest?
  Qui bono?

  Numai cei ce sunt cu Imperiul Raului au de castigat din propaganda acesta mujica!
  • +19 (31 voturi)    
   Qui prodest ? (Luni, 31 mai 2021, 8:41)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

   Adevarului ! Ti se pare neglijabil ?
   Asta-i datoria presei libere !
   • +2 (12 voturi)    
    Presa libera” !!!? (Luni, 31 mai 2021, 8:47)

    sipu [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    .
   • +15 (19 voturi)    
    asa esste (Luni, 31 mai 2021, 8:48)

    fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    dar asi adauga ca datoria unei prese verticale este sa critice toate greselile (cat de mici) ale unui guvern - nu conteaza culoarea politica! Plusurile oricarui guvern se vad cu ochiul liber!
    • -3 (9 voturi)    
     presa ar trebui sa fie obiectiva (Luni, 31 mai 2021, 9:58)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui fanariotu

     desi jurnalistii, si fiecare dintre noi, suntem subiectivi.

     deci
     "Errare humanum est, perseverare autem diabolicum." - ref stil articol

     economia si presa economica cer destul de multe cunostiinte - fiecare e o combinatie de stiinte, jeconomia si char jurnalismul fiind fiecare dintre ele, in sine, niste stiinte, este drept mai putin exacte dar extrem de sociale.
    • 0 (6 voturi)    
     Frumos spus! (Luni, 31 mai 2021, 22:29)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui fanariotu

     Foarte frumos, in teorie:

     "Presa are datoria sa critice. Plusurile oricarui guvern se vad cu ochiul liber! "

     Insa in practica, dupa ce revine Daddy la putere, chiar credeti ca va mai fi presa libera?!
   • -4 (6 voturi)    
    contextul ce spune??? (Luni, 31 mai 2021, 10:02)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    Luam numai bombonica din fata noastra si o prezentam, invelim in staniol, si gata???

    In spatele unei decizii, in acest caz una guvernamentala, sunt o serie intreaga de informatii si daca nu ai acces la ele sau nu le intelegi...

    Uneori presa manipuleaza...
    E corect??? Presa te creste, presa te distruge!
  • +3 (9 voturi)    
   si ce daca-i adevarat.... (Luni, 31 mai 2021, 12:11)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

   ..... gunoiul trebuie bagat sub pres. Poate deranja sufletele sensibile.
 • -1 (25 voturi)    
  Oricum "profitul" se ducea in sporuri si bonusuri (Luni, 31 mai 2021, 8:51)

  jackalphonse [utilizator]

  Cine a vazut asa zisele investitii de la companiile de stat? De obicei aceste au monopol pe un anumit sector si nu fac investitii pentru ca oricum clientul nu are alta sansa decat sa acopere esecurile companiilor.
  Asa zisul profit smuls cu forta de la clientii batjocoriti se duce pe bonusuri, sporuri si pedefiste.
  Acum, Cutu a reglat treaba, profitul se va duce la pensiile speciale si sporurile politicienilor, ca si ei au burta.
  • +6 (16 voturi)    
   Statul controleaza companiile si a acceptat asta (Luni, 31 mai 2021, 10:09)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   statul putea sa forteze aceste companii sa foloseasca banii pt dezvoltare, pt investitii prin membrii numiti de stat in consiliile de administratie

   dar tot partidele numesc acolo numai Veorici si ii lasa sa faca ce vor.

   Acum banii se vor duce in pensiile speciale ale Esentialilor care in 89 trageau in populatie, e mai bine asa?
   • +2 (4 voturi)    
    Pai pensiile alea oricum trebuiau platite (Luni, 31 mai 2021, 15:58)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    si nu numai alea, toate pensiile. De fapt vrei sa spui ca nu vor face nicio schimbare in ce priveste pensiile speciale. Pai Bode a si zis ca atat cat va fi el ministru, nu se va schimba nimic in pensiile din MAI.
 • +10 (18 voturi)    
  ... (Luni, 31 mai 2021, 8:59)

  buteflix [utilizator]

  foarte interesant, tovarase liberal Citu, ai inceput cu matrapazlacurile confidentiale. interesant ca si tovarasul comisar Ciolos a avut o abordare similara. macar de la Pe Se De nu am nici o asteptare, dar voi?
 • +3 (15 voturi)    
  In articol: PSD+ Ciolos au dus la 90% (Luni, 31 mai 2021, 9:03)

  jackalphonse [utilizator]

  Cu informatia asta trebuia sa inceapa articolul.
  Daca te uiti atent, titlul inseala. De fapt, PSD + Ciolos au adus la 90% aceste dividente, Cutu doar da un ok "in soapta" pentru continuarea practicii. Insa toate acestea sunt puse la sfarsitul articolului.
  In rest, autorul articolului are dreptate, Cutu, mare liberal, mentine situatia. Sincer, are si dreptate, profitul asta era smuls cu japca, companiile de stat avand majoritatea monomoluri (de facto) si nu vad de ce s-ar duce profitul la sporurile directurilor si amantelor (pedefistelor) - sa se duca la pensionatii special.
 • +4 (16 voturi)    
  pai sa privim putin mai dinapoi si spre inainte (Luni, 31 mai 2021, 9:51)

  ..13 [utilizator]

  Adicalea dupa ce s-a baut si mancat pe rupte in pandemia asta, desi RO avea chilotii si pantalonii rupti in fund, uite ca a venit vremea platilor inapoi. Nu ma mira.

  Da, treaba este facut oarecum pe sest dar presa ne spune, nu e rau, dar...

  daca ne uitam inapoi, fara manie, sa incerc, vaz ca unii ne-au lasat si fara chiloti, ne-au luat si chilotii rupti, iar chestia ca eram cu bustul gol nu se mai comenteaza...

  Si apoi a venit pandemia, ce sa ii faci (paranteza DNA sa vina sa ii ia pe unii si sa ne lase ca poate mai lasa si ceva bani inapoi la stat, desi totul pare sa fie un vis deocamdata...) si gaura s-a adancit...

  No, amu platim!
  ca asa se intampla frecvent cu dreapta care plateste ce a cheltuit stanga pana nu a mai putut - sper ca odata ce PNRR se va aproba sa iasa Citu, astta hulit de dna autor de articol, si sa zica cateceva despre aiai de ne-au lasat la bustul gol si fara chiloti.

  Cum platim?
  deocamdata statul a dat, statul ia inapoi!
  varianta viitoare, care imi place mie, statul mai mic dar mai agil, si privatii cu fruntea sus!

  Investitii???
  hai sa nu plangem doamna-autor dreaga, ca vin banii, proiecte sa fie si putilinta pentru implementare sa avem - cica unii au deschis un cont la biserica si se roaga non-stop ca cica doar asa vom reusi...

  Articolul mi se pare ingust, faptul ca s-a mers in tacere este adevarat. Intreb pentru un preten, USRPlus sa traiasca ptr dna autor, sau e mai grav??

  Poate se mai face un update la articol, gandesc pozitiv, plecand de la informatia primara si trecute fiind niste observatii si prin filtrul gandirii - SUCCES.
 • +3 (11 voturi)    
  schema e veche (Luni, 31 mai 2021, 10:18)

  cucuveauamov [utilizator]

  intai falimentam companiile, apoi le vindem pe nimic
 • +1 (5 voturi)    
  sans - cullotes (Luni, 31 mai 2021, 12:20)

  atc [utilizator]

  "....vaz ca unii ne-au lasat si fara chiloti, ne-au luat si chilotii rupti, iar chestia ca eram cu bustul gol nu se mai comenteaza..." Ia spune-i tu pe aia de te-au rusinat si ti-au luat chilotii si maieu'! Da' si cu ceva cifre. Comparative.
 • -2 (14 voturi)    
  Putea fi altfel? (Luni, 31 mai 2021, 12:43)

  tontu [utilizator]

  Dupa aproape un an si jumatate de pandemie se astepta cineva sa se intample altfel? Cheltuielile suplimentare trebuie platite, iar dividendele reprezinta una din sursele de bani, altfel e necesar sa ne imprumutam.
  • +4 (10 voturi)    
   :)))) (Luni, 31 mai 2021, 13:00)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   glumesti. citu imprumuta la rupere
   da' asa e cand nu ajung banii pentru partid

   asa au marit si base/boc tva cu 5pp, pe LANGA aia 20 miliarde luate imprumut "ca sa fie"... ca era criiiza... si au ciordit sute de meleoane euro prin anrp si nu numai
 • -5 (9 voturi)    
  Ceva nu se înțelege din articol. (Luni, 31 mai 2021, 14:54)

  asavreau [utilizator]

  Discutăm în condițiile unei economii de piață? Este statul patron? Numai așa putem discuta. De obicei investițiile societăților comerciale cu capital de stat , se fac cu bani de la buget. De ce ar lăsa statul mai mulți bani la dispoziția respectivelor societăți? Să poată lua prime nemeritate, salarii nesimțite, să poată și să aibă de unde fura? A spus cineva că guvernul controlat de Dragnea a făcut numai prostii. hoții și România a ajuns în faliment?
  • +1 (5 voturi)    
   Nu se fac cu bani de la buget (Luni, 31 mai 2021, 16:00)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   in UE ajutorul de stat pentru firme este interzis. D-aia CNLO intra in faliment. Firmele de stat trebuie sa functioneze fix ca cele private. Sigur, exista exceptii. In pandemie s-a permis ca statul sa ajute anumite companii afectate grav ( ca de pilda companiile aeriene) daca are cu ce.
  • +1 (5 voturi)    
   gandire economica (Luni, 31 mai 2021, 17:40)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   " A spus cineva că guvernul controlat de Dragnea a făcut numai prostii. hoții și România a ajuns în faliment?"
   Pana la tine, nu! Unii au inceput sa mai citeasca si cifre, nu numai lozinci
 • 0 (10 voturi)    
  ' guvernul meu ' (Luni, 31 mai 2021, 15:07)

  golgotier [utilizator]

  prim ministrul florin citu a citi biblia , Eclesiastul si aplica " din greu"cele citite -

  :"ce a fost va mai fi, ce s-a facut se va mai face , nimic nu e nou sub soare ".
 • +1 (11 voturi)    
  Mai incerc o data. (Luni, 31 mai 2021, 15:42)

  Cataleya [utilizator]

  Daca dati click pe numele autoarei va dumiriti ce tenta au articolele dansei.
  Sper ca de data asta HN sa publice comentariul, la urma urmei facilitatea de a vedea articolele unui autor le apartine.
  Nu vad de ce mi se interzice cmentariul daca le spun cititorilor sa dea click pe numele jurnalistului?
 • +2 (2 voturi)    
  BUN (Marţi, 1 iunie 2021, 8:53)

  sorance2000 [utilizator]

  Credeam ca totul e numai miere, cu realizari marete.
 • +1 (1 vot)    
  CE+FMI (Marţi, 1 iunie 2021, 11:07)

  Stelistu [utilizator]

  Cutzu cu masurile impuse de CE si FMI pe care le accepta cu nonsalanta va aduce PNL-ul in play-out. Chiar nu mai sunt PNL-isti cu sange in instalatie ? L. Orban nu te inspiri de la tizul tau V.O. ? Esti inca presedintele PNL.
 • -1 (1 vot)    
  Comparatia cu guvernele PSD ! (Marţi, 1 iunie 2021, 16:22)

  Cugetator [utilizator]

  Desigur ca guvernele PSD au propus uneori actiuni bine structurate ,care insa nu au dat rezultate notabile,fiindca singurul lor gand era sa dea de pomana electoratului, ca sa castige voturi si cateodata chiar le-a reusit . Unele actiuni ale guvernului actual au ca scop rezistenta in fata dezastroasei pandemii si a evidentei ca o tara se ridica numai prin munca. Din pacate printre marile calitati romanesti, nu se include o mare dragoste de munca si asta e principala explicatie a locului inca ocupat de Romania in Europa !
  • 0 (0 voturi)    
   comparatie (Miercuri, 2 iunie 2021, 17:58)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Cugetator

   " Desigur ca guvernele PSD au propus uneori actiuni bine structurate ,care insa nu au dat rezultate notabile,fiindca singurul lor gand era sa dea de pomana electoratului, ca sa castige voturi si cateodata chiar le-a reusit ."
   Concluzia: guvernul " liberalo-progresist" sa faca invers ( fara " pomeni electorale") ca romanii constienti
   si cu o mare dragoste de munca...bla, bla, ii vor vota!
   Au travaille, citoyens!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by