Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a avertizat Tesla anul trecut că Elon Musk, CEO-ul producătorului de mașini, a încălcat un ordin judecătoresc care cere companiei să aprobe în prealabil postările de pe Twitter ale miliardarului, relatează Business Insider.

Elon MuskFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Musk și Tesla au ajuns la o înțelegere cu SEC în 2018 în urma căreia autoritatea de supraveghere financiară din Statele Unite a renunțat la acuzațiile de fraudă la adresa lui Musk formulate după ce acesta anunțase pe Twitter că intenționează să retragă producătorul auto de pe bursă când de fapt nu avea de gând acest lucru.

Ca parte a înțelegerii Musk și Tesla au plătit fiecare o amendă de 20 de milioane de dolari și au fost de acord ca avocații companiei să revizuiască în prealabil postările de pe social media ale miliardarului sud-african.

Însă potrivit Wall Street Journal, SEC a scris Tesla în 2019 și apoi din nou în 2020 pentru a o înștiința că două dintre postările de pe Twitter ale lui Musk - privind nivelul producției de panouri solare al companiei și prețul acțiunilor producătorului de mașini electrice - au încălcat ordinul judecătoresc.

„În fața refuzurilor repetate ale domnului Musk de a-și trimite comunicările scrise de pe Twitter către Tesla pentru pre-aprobare, suntem foarte îngrijorați de faptul că Tesla a stabilit în mod repetat că nu au existat încălcări ale politicilor din cauza unor presupuse excepții”, a scris SEC

Lipsa de măsuri a Tesla privind postările de pe Twitter ale lui Musk au atras în mod repetat nemulțumirea SEC.

Comisia a acuzat compania în februarie 2019 de încălcarea ordinului judecătoresc și într-o altă situație, legată de promisiunea făcută de Musk că Tesla va construi 500.000 de mașini electrice până la sfârșitul anului.

Nu este clar dacă SEC va lua măsuri împotriva Tesla din cauza postărilor lui Musk pe care le-a semnalat companiei.

Înainte ca Musk să fie pus sub acuzare în 2018 - înainte de a ajunge la acordul cu SEC - autoritatea de supraveghere financiară a dorit ca acesta să își piardă atât funcția de președinte cât și CEO al companiei, potrivit CNN.

În cele din urmă acesta a fost de acord să renunțe la funcția de președinte însă a rămas CEO și nu a admis nicio încălcare a legii.

Citește și: