Directorul executiv al Wizz Air a criticat guvernele europene pentru interzicerea survolării Belarusului ca răspuns la aterizarea forţată a unui avion de pasageri la finalul lunii mai, spunând că astfel de acţiuni fac din aviaţie „o jucărie a politicii”, relatează Reuters și News.ro.

Jozsef Varadi, CEO-ul Wizz AirFoto: Thomas Frey / imageBROKER / Profimedia

„Nu cred că acesta este răspunsul corect”, a declarat miercuri Jozsef Varadi pentru Reuters. „Nu cred că aviaţia ar trebui folosită ca mijloc de sancţionare politică”.

Mai multe autorități printre care și European Union Aviation Safety Agency au sfătuit împotriva survolării Belarusului după incidentul din 23 mai, când un avion al Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a fost deturnat la Minsk pentru arestarea unui jurnalist disident belarus care se afla la bord.

„Nu s-a întâmplat nimic care ar fi pus în pericol siguranţa zborului sau securitatea. Nu cred că cineva a fost în pericol vreo secundă”, a mai spus Varadi. „Este o măsură politică. Aceasta nu este o măsură de siguranţă”, a adăugat acesta.

Companiile aeriene europene şi-au anulat serviciile pentru Belarus şi ocolesc spaţiul aerian al ţării, acest lucru ducând la anularea unor zboruri Air France şi Austrian Airlines spre Moscova.

Interzicerea survolării spaţiului aerian al Belarusului are impact scăzut asupra Wizz Air, a mai spus CEO-ul, pentru că zborurile companiei către Rusia care ar putea fi afectate sunt, în prezent, suspendate din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

Răspunsul adecvat pentru Belarus ţine de politicieni, a mai afirmat el, „dar nu cred că ei ar trebui să folosească industria noastră pentru asta”.

„Acesta este probabil singurul cel mai mare şoc de la Al Doilea Război Mondial şi industria se confruntă cu el, dar nu ar trebui să devină o jucărie pentru politică”, a adăugat CEO-ul companiei aeriene.

Diplomaţii UE plănuiesc să treacă compania aeriană de stat Belavia pe lista neagră, în timp ce Blocul Comunitar pregăteşte noi sancţiuni economice pentru Minsk.

Citește și: