Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat ajunge pe masa Guvernului / Oricine poate ieși la pensie la 70 ani, dacă dorește - DOCUMENT

de C.P.     HotNews.ro
Marţi, 8 iunie 2021, 19:19 Economie | Companii


Guvernul Citu
Foto: Guvern
 documente
(08 Iun 2021) PDF, 664KB
​După o întârziere de trei luni, proiectul de lege care reglementează opțiunea de a te pensiona la 70 de ani și care interzice cumulul pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului. Actul normativ prevede posibilitatea ca cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau ai sistemului pensiilor militare de stat, de a exercita opțiunea între continuarea activității și încetarea raportului de serviciu. De asemenea, și cei care sunt deja pensionari trebuie să aleagă.


Mai exact, persoanele care au deja calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat vor avea opțiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice centrale şi locale sau companiilor de stat, cu condiția suspendării plății pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Având în vedere constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privința cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opțiunea între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei.

Reglementarea propusă nu impune restricții în ceea ce privește obținerea pensiei la împlinirea vârstei standard de pensionare. În acest sens, legea recunoaște salariatului opțiunea exclusivă între încetarea raporturilor prin pensionare sau continuarea activității până la 70 de ani. Salariatul care a exercitat opțiunea pentru continuarea activității se poate pensiona și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.

În sistemul bugetar, în măsura în care se optează pentru continuarea raportului de muncă/ raportului de serviciu până la împlinirea vârstei de 70 de ani, exercitarea dreptului la muncă nu este condiționată de încheierea unui nou contract individual de muncă și nici de acordul angajatorului, însă dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.


Pensionar de la 70 de ani

Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cererea privind continuarea activității se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.

Persoanele care continuă activitatea pot solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activității în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea.

De asemenea, actul normativ prevede că persoanele pot exercita opțiunea, la cerere, pentru reluarea plății pensiei și încetarea raporturilor de muncă, oricând până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Proiectul de lege propune ca în sistemul public persoanele care desfășoară activități profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcție și care își continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani să poată exercita opțiunea în scris între pensie și veniturile astfel realizate.

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie prin neîndeplinirea obligațiilor prevăzute prin acest proiect de act normativ se recuperează de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripție.

În cazul continuării activității, desfășurării activității, ori a încadrării în condițiile din prezenta lege, angajatorul are obligația să informeze casa de pensii competentă, în termen de 30 de zile calendaristice de la exprimarea opțiunii sau de la data încadrării.

Se introduce obligația angajatorilor de a informa casa de pensii competentă cu privire la exprimarea opțiunii salariatului de continuare a activității sau de reîncadrare a pensionarilor, după caz. Neîndeplinirea acesteia se sancționează contravențional cu amendă.

Prevederile legii se aplică și persoanelor care pot continua activitatea după îndeplinirea condițiilor de pensionare stabilite prin următoarele legi speciale:
 • - Legea educației naționale nr. 1/2011
 • - Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
 • - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moașă și a profesiei de asistent medical, precum și organizarea și funcționarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
 • - Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare
 • - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată
 • - Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României
 • - Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.
Citește pe aceeași temă șiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

86486 vizualizari

 • +25 (29 voturi)    
  Da' opțiunea la 42 mai este? (Marţi, 8 iunie 2021, 19:34)

  Jolly Roger [utilizator]

  Că tare aș face ocolul pământului din pensie acum, cât încă mai pot!
  • -14 (20 voturi)    
   huh (Marţi, 8 iunie 2021, 21:08)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   La voi in Rusia nu. Da esti oricand servit cu placere cu niscai novicioc.
   • -7 (13 voturi)    
    jo napot kivanok peeseedee (Marţi, 8 iunie 2021, 22:13)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    ce de urși p-ici șa pe HN, noroc cu matali că-i depistezi fără teste pisiar...jo napot translogoreikusz
 • +11 (17 voturi)    
  Mai sunt exceptii, DAAA doar pt aia mai cu mot (Marţi, 8 iunie 2021, 21:16)

  hopsinoi [utilizator]

  ca ei fac parte din clasa aristocratica, nu sunt cetateni de rand.
  • +1 (11 voturi)    
   dar stai (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:18)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Cineva trebuie sa-ti aminteasca, pesedistule, ca PSD a introdus pensiile speciale. Deci nu puteti sa va zvarcoliti acum ca de ce mai sunt in vigoare dupa ce VOI LE-ATI VOTAT.
 • +10 (24 voturi)    
  ORIBIL (Marţi, 8 iunie 2021, 22:27)

  of of [utilizator]

  Învățătoarele și alte cadre didactice deja nu mai fac față la 60 de ani, cu energia copiilor, o să le lăsați până la 70????

  În toate instituțiile unde avansările celor mai tineri se pot face doar prin pensionarea celor în vârstă practic se blochează posturile / avansările încă cinci ani!
  Bravos, așa îi motivați...
 • +15 (17 voturi)    
  Nu se precizeaza ceva (Miercuri, 9 iunie 2021, 4:10)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  E obligatoriu sa mai fii in viata? Sau lucrurile s-au mai relaxat?
 • +14 (18 voturi)    
  Noua pagini de baliverne... (Miercuri, 9 iunie 2021, 4:23)

  Sthelian [utilizator]

  ... pentru o lege cu un singur articol, care ar trebui sa sune cam asa:
  Nimeni in Romania nu poate avea doua sau mai multe surse de venit care provin de la bugetul de stat sau de la entitati ce primesc bani de la bugetul de stat.

  In cele 9 pagini de balet nu exista o singura sanctiune.
  In plus, nu inteleg, ce se intimpla cu cei peste 70 de ani, care sunt in functii si care primesc si pensie si salariu. Ei sunt mai speciali?
  Nu vorbeste nici un cuvint despre cei pensionati si care sunt membri prin CA si AGA.
  Luati-o incet la citit si vedeti cita interpretare lasa.
  • +4 (4 voturi)    
   Exact (Miercuri, 9 iunie 2021, 10:33)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

   O lege facuta doar ca sa mai calmeze spiritele, fara sa rezolve nici o problema.
 • +5 (15 voturi)    
  Lol (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:04)

  HP [utilizator]

  La 90, să știm o treabă.

  Gunoaie liberale și trădătoare
 • +10 (10 voturi)    
  nu e bine (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:19)

  mongolul [utilizator]

  daca "oricine" poate sa lucreze pina la 70 de ani, functiile de conducere vor fi parazitate; legea trebuie amendata "oricine, care nu detine functii de conducere" (si or mai fi functii TESA prin ministere, directii, judet, primarii ce trebuie primenite).
  Oricum, cam tirziu a venit proiectul asta. Si cu probleme... Mari.
 • +7 (9 voturi)    
  parca Guvernul (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:19)

  mongolul [utilizator]

  ar fi facut de PSD.
 • +12 (14 voturi)    
  Mimam reforma (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:40)

  mihai53 [utilizator]

  Ce ati promis in campania electorala si ce ne dati . Jalnici !
 • +8 (8 voturi)    
  (v)orbeste lumea ... (Miercuri, 9 iunie 2021, 9:22)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  textu' ar trebui sa precizeze la fix si fara echivoc. da' or s-apara ulterior exceptiile si interpretarile, numai pentru cine trebuie. si iar ajungem la legi proaste ... c-asa-i in tenis, ca si cu multe alte aspecte ratate ...
 • +9 (9 voturi)    
  Lege cu dedicatie (Miercuri, 9 iunie 2021, 10:40)

  IpseAnton [utilizator]

  Lege cu dedicatie pentru baronii fosilizati din spitale, universitati si administratia publica! Praf in ochi, nu au nevoie decumul pensie-salariu. Un profesor univesitar face usor 8000-15000 lei pe luna cu minim de efort, maxim 10 ore efective predare (a cursurilor vechi de 40 de ani) saptaminal. Trai nineaca pe banii babachii. Aia care s-au proptit in capul scarilor si se tin bine cu ambele miini de balustrad nu vor mai dizlocati. Prostii stau in curul lor si vor astepta cinci ani sa binevoiasca maria sa sa iasa la pensie
  • +6 (6 voturi)    
   Ai perfecta dreptate (Miercuri, 9 iunie 2021, 12:00)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Tot fel de fosile, de cele mai multe ori senile, peste tot. Si eu am fost uimit de profesori batrani care lucreaza putin, predau chestii expirate sau la acelasi nivel ca acum 40 si ceva de ani si nu prea inteleg ce se intampla in jur...Dar, acest subiect este tabu pentru politicieni pentru ca tine strict de autonomia universitara.
 • +2 (2 voturi)    
  mda (Miercuri, 9 iunie 2021, 13:08)

  liviu_ [utilizator]

  vai de noi... in 5 ani de zile asta cu 70 de ani o sa fie obligatorie...

  mai mult, e clar ca o sa incurajjam sa avem numai dinozauri suspusi in anumite functii...

  penibila lege!
 • +2 (2 voturi)    
  La (Miercuri, 9 iunie 2021, 16:04)

  Rdu [utilizator]

  asa guvernanti asa lege... O amestecatura fara cap si coada! Ce legatura are ce vor sa legifereze cu situatia din zona privata?! N-are voie un angajator din zona privata sa angajeze la peste 70 ani? Sau pregatiesc obligativitatea la 70 ani? Sau macar taierea pensiei la toti care lucreaza peste 65 (respectiv 63) chiar daca au lucrat in domeniul privat stagiile si pana la varsta standard? Iar pt cine trebuie exceptii! Excrocherii la nivel de guvernare!
 • +3 (3 voturi)    
  Or sa dea buzna(!) sa se reangajeze... (Miercuri, 9 iunie 2021, 23:45)

  Olyx [utilizator]

  fostii politisti, jandarmi, procurori si judecatori care au iesti cu pensii chiar mai mari decat salariul BRUT pe ultima luna !!!....Astia or sa fie primii care vor raspunde chemarii Guvernului !...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by