Landul german Bavaria discută cu Intel construirea unei megafabrici de cipuri, pentru a reduce deficitul de semiconductori existent la nivel mondial, care afectează puternic industria automobilelor, relatează News.ro citând Reuters.

IntelFoto: Alexander Tolstykh, Dreamstime.com

În ultimele luni, producătorul american de semiconductori a căutat subvenţii în valoare de 8 miliarde de euro pentru a construi centrul de producţie a cipurilor în Europa.

„Susţin cu tărie acest lucru. Posibila stabilire în Bavaria a unui producător internaţional mare de semiconductori este o oportunitate extraordinară”, a declarat ministrul Economiei din Bavaria, Hubert Aiwanger, în al cărui land îşi are baza producătorul de automobile de lux BMW.

Bavaria a sugerat folosirea unei baze aeriene dezafectate din Penzing-Landsberg, la vest de Munchen, ca posibilă stabilire a fabricii, a spus Aiwanger.

Deficitul de semiconductori la nivel global provoacă probleme producătorilor europeni de automobile şi riscă să deturneze redresarea economiei germane după pandemia de coronavirus.

Uniunea Europeană analizează crearea unei alianţe a semiconductorilor, care să includă companiile STMicroelectronics, NXP, Infineon şi ASML, pentru a reduce dependenţa de producătorii străini de semiconductori.