Revoluție în domeniul impozitării multinaționalelor: Impozit minim pe profit de cel puțin 15% și ”distribuire echitabilă”. Principalele puncte ale acordului încheiat la OECD

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 1 iulie 2021, 22:55 Economie | Companii


Logo Amazon
Foto: Andreistanescu | Dreamstime.com
Un număr de 130 de state au ajuns joi la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, ''de cel puţin 15%'', a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite AFP.

Acordul încheiat joi la OECD pentru o reformă a impozitării multinaționalelor prevede două părți: una privind o rată globală de impozitare a profiturilor de cel puțin 15%, iar cealaltă o nouă distribuire între state a drepturilor la impozitarea multinaționalelor.

''După ani de lucrări şi negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaţionale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume'', a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OECD.


Un mic grup de ţări, printre care se numără Irlanda şi Ungaria, foarte reticente faţă de propunerea de acord care era negociată, nu au semnat declaraţia convenită joi,


Noua distribuție a drepturilor de impozitare. Pilonul 1: Taxa să nu mai fie plătită doar acolo unde compania își are sediul


Denumită „Pilonul 1” în cadrul negocierilor, această componentă constă în realocarea unei cote din impozitul pe profit plătit de multinaționale către așa-numitele țări „de piață”, adică cele în care își desfășoară efectiv activitățile.
 • Prin urmare, taxa nu va mai fi datorată doar acolo unde își are sediul, o adevărată revoluție în domeniul impozitării internaționale.
 • Companiile în cauză sunt cele care generează peste 20 de miliarde de euro în cifra de afaceri globală și a căror rentabilitate este mai mare de 10%.
 • Pragul cifrei de afaceri poate fi redus la 10 miliarde de euro după 7 ani, prevede declarația, o modalitate de a satisface anumite țări emergente care doreau să extindă numărul companiilor eligibile.
 • Industriile extractive, precum mineritul și serviciile financiare reglementate sunt excluse din acest flux.
 • Statele care pot pretinde că primesc o parte din acest impozit sunt cele în care multinaționalele realizează peste un milion de euro în cifră de afaceri sau 250.000 de euro pentru economiile mici (cu un PIB mai mic de 40 de miliarde de euro).
 • Suma care va servi drept bază pentru calcularea impozitului pe profit atribuit țărilor de pe piață va reprezenta între 20% și 30% din așa-numitul profit "rezidual", adică peste pragul de 10% din profitabilitate.
Declarația de joi deschide calea pentru o „segmentare” a activităților. Un mecanism care ar trebui, în special, să asigure că activitatea de cloud computing online a Amazon, a cărei rentabilitate este mai mare de 10% spre deosebire de cea a întregului grup american, este inclusă în sfera impozitului.


Rata minimă a impozitului pe profit. Pilonul II: Cotă minimă de 15%


 • Denumită „Pilonul 2”, această componentă corespunde introducerii unei cote minime efective de impozitare „de cel puțin 15%” asupra profiturilor multinaționale.
 • Unele țări, în special națiunile mari emergente, au apărat definiția unei rate minime mai ridicate decât cele scrise în declarație.
 • Un stat va putea impozita profiturile străine ale uneia dintre companiile sale naționale care ar fi fost impozitate în străinătate la o rată mai mică decât această rată minimă, pentru a compensa diferența.
 • Companiile în cauză sunt cele cu o cifră de afaceri de cel puțin 750 de milioane de euro.

Declarația prevede „excepții” de la această regulă, de exemplu cu privire la activitățile internaționale de transport maritim.

De asemenea, a fost integrat un sistem în favoarea țărilor mai mici, pentru a ține seama de prezența reală a multinaționalelor pe teritoriul lor și pentru a le distinge de paradisurile fiscale, unde aceste companii nu au adesea o activitate eficientă.

''Acest plan cu doi piloni va oferi un ajutor preţios statelor pentru mobilizarea veniturilor fiscale necesare reechilibrării bugetelor şi finanţelor publice, în timp ce investesc în serviciile publice esenţiale, în infrastructuri şi pentru măsurile destinate unei redresări post-COVID puternice şi durabile'', subliniază OCDE în anunţul său. Participanţii la negocieri şi-au dat ca termen luna octombrie pentru finalizarea detaliilor tehnice şi pentru pregătirea ''unui plan de implementare efectivă în 2023''.

De ce Irlanda și Ungaria nu au semnat acordul. Ce vrea să obțină Marea Britanie în plusIrlanda și Ungaria nu sunt încântate de acordul OECD din cauză că impozitele lor pe profit sunt mai mici de 15%. Irlanda este țara preferată din UE a giganților tehnologici – Facebook, Google și Apple – datorită ratei sale de impozitare a profiturilor de 12,5%.

În schimb, Marea Britanie sprijină acordul, dar vrea ca sectorul său financiar să fie scutit de „primul pilon” al reformei privind impozitarea unei cote din profiturile companiilor cu sediul peste mări.

Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9907 vizualizari

 • +9 (21 voturi)    
  Irlanda unde au toti sediul Nu a semnat (Joi, 1 iulie 2021, 23:23)

  Gryphus [utilizator]

  Marea Birtanie a obtinut o exceptie pe BANCILE din Londra.

  other thatn that...great success, not
  • +6 (22 voturi)    
   nu conteaza (Vineri, 2 iulie 2021, 0:10)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ca Irlanda si Ungaria se opun.

   spre ex US va putea taxa cu 15% profitul lui Apple sau Microsoft indiferent unde e declarat.

   iar in cele din urma n-ar fi rau ca irlandezii sau ungurii sa se apuce de munca in loc sa stea la furat.
  • +8 (16 voturi)    
   exact (Vineri, 2 iulie 2021, 0:17)

   djbobo [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   cu Irlanda e clar dar nu am inteles de ce si Ungaria e impotriva ... dar asta arata inca o data ca una spunem alta facem ... si banutzul e mai important decat orice altceva.
   • +12 (16 voturi)    
    Ungaria (Vineri, 2 iulie 2021, 1:04)

    Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui djbobo

    Are impozit in prezent de 9% la profitul companiilor. In mod logic, ar fi fost obligata de acord sa-l mareasca la cel putin 15%, ceea ce probabil ca ei considera ca le-ar dauna economiei.
  • +1 (11 voturi)    
   Mda (Vineri, 2 iulie 2021, 9:34)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Cei care lucreaza in IT au cele mai mari salarii si cu toate astea tot ei sunt scutiti de impozite. In pandemie le-au explodat incasarile ,cred ca e cazul sa achite si ei taxele la fel ca restul.
   • +4 (10 voturi)    
    Impozitul pe IT (Vineri, 2 iulie 2021, 12:22)

    niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    @Fanel01
    Așa e românul - să moară și capra vecinului!
    Dar IT-iștii sunt scutiți pentru că ei au cea mai mare contribuție sigură la buget, iar majoritatea lucrează în privat - nu învârt o hârtie de colo colo. România are tot interesul să dezvolte industria informatică.
    În plus, mai sunt si alte categorii de salariați scutiți de impozit - HoReCA și construcții. De ăștia nu te iei?
 • +6 (12 voturi)    
  problema majora e transferul proprietatii intelect (Vineri, 2 iulie 2021, 1:02)

  jorj_bv [utilizator]

  in paradisuri fiscale si apoi totul iese in teorie pe pierdere.
  Nu mai tarziu de anul asta, Microsoft a incasat profit neimpozitat prin Irlanda de 315 miliarde de euro sau dolari.
  E destul de greu de socotit unde castigi mai mult daca intr-un loc ai R&D, in altul productia. Dar conteaza si de la ce know-how sau proces de productie pleci.
  • -4 (12 voturi)    
   proprietatea intelectuala (Vineri, 2 iulie 2021, 1:51)

   rick777 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   proprietatea intelectuala este totusi o proprietate .
   Nu este de loc OK ca cineva ( un stat sau o turma de hoti , pardon , politicieni ) sa o fure .
   Furtul este furt chiar daca se cheama furt de proprietate intelectuala .
 • -6 (18 voturi)    
  ali baba si cei 40 de hoti (Vineri, 2 iulie 2021, 1:47)

  rick777 [utilizator]

  ali baba si cei 40 de hoti s-au impartit pe prada .
  Cum ar fi aratat viata noastra fara Microsoft , Apple , Amazon , Google , Facebook , Visa , Mastercard etc ?
  Fara Internet , fara telefoane , fara televizoare , fara masini etc .
  Cine le-au inventat ? politicenii ? hotii ?
  Fara capitalul oferit de acei venture capitalists si munca si inteligenta celor care au lucrat nu s-ar fi putut face nimic .
  Am fi fost cu totii mai saraci !
  Iar acum este momentul furtului !
  Deci hai sa distrugem meritocratia in favoarea socialismului .( ma rog democratie socialista cum zice Bernie Sanders)
  • +7 (15 voturi)    
   tocmai (Vineri, 2 iulie 2021, 8:37)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui rick777

   din cauza acestei "democratii socialiste" ai putut si tu sa inveti sa scrii si sa citesti. altfel trebuia sa vanda tata vaca ca sa poti face scoala si boul pt facultate ...
   - calificarea oamenilor, sistemul medical, cade in sarcina statului. ia sa vedem daca aceste multinationale ar trebui sa dea bani pt scoli, univesitati, drumuri si politai (sa te apere de hoti) .... iar statul sa fie format atunci din max 10 persoane cu rol de think-tank (era sa zic de tik-tok) ...
   • -1 (7 voturi)    
    meritocratie sau socialism ? (Vineri, 2 iulie 2021, 9:07)

    rick777 [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

    meritocratie sau socialism ?
    Toate tarile socialiste au dat faliment .
    Invata diferenta intre meritocratie si socialism .
    • +2 (8 voturi)    
     or fi dat (Vineri, 2 iulie 2021, 10:04)

     nicoR [utilizator] i-a raspuns lui rick777

     faliment, dar analfabetism ca in unele mari "democratii", mai rar ... compara procentele din America care merg la college sau uni si ce era in RO ... si vezi ce-i acuma, cand capitalismul in RO e de ca. 30 de ani instaurat ... (falsuri, diplome pe bani, semidocti, etc) - aia de au studiat in socialism sunt prin Vest ... si le merge la multi excelent ...
     - chestia cu falimentul socialismului nu tine pt ca exista un singur exemplu - China - care a preluat din mers conceptele lui Gorbi si uite unde a ajuns ... de aia se chinuie astia sa o stranguleze, ca strica poza cu ei campionii ... (de ca.at ..). compara cu India, Brazilia, Africa de Sud si vezi ce se intampla. apoi Japonia, Coreea de Sud, amandoua cu baza sociala si mentala de dinastii de dinainte - capul sus, sabia o taie - executa tot ce spune sheful, fara cracneli, fara greve, etc. plus japonia, din ce a furat in ww2 (ca si nemtii de altfel) + infrastructuta (chiar asa distrusa) creata in razboi si-au construit apoi bunastarea ...
   • -1 (7 voturi)    
    why? (Vineri, 2 iulie 2021, 10:08)

    gnd [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

    Cine te-a invatat ca invatamantul si sistemul medical trebuie sa cada in sarcina statului ? Esti indoctrinat.
    Peste tot in lume, inclusiv in tarile dezvoltate, sistemele de stat sint inferioare unor sisteme echivalente pe piata libera. Statul este cel mai prost manager de bani si de proiecte. Chiar si cand obtine ceva foarte bun, de obicei este mult mai scump decat ar fi trebuit sa fie (din taxele colectate de la oameni evident). Piata libera concurentiala rezolva problema asta pentru ca apar furnizori care se adapteaza la nevoile si bugetele oamenilor, iar oamenii nu platesc jumate din munca lor la stat ci raman cu mai multi bani pe care hotarasc ei cum sa-i cheltuie, (inclusiv invatamant si sanatate).
    • +1 (7 voturi)    
     da-mi (Vineri, 2 iulie 2021, 11:56)

     nicoR [utilizator] i-a raspuns lui gnd

     exemple din EU din ce spui tu ... piata libera concurentiala in invatamant si sanatate, hmmm .. te referi la fabricile de diplome din cate inteleg, firme babane, profit cat casa, prostani care ies cat plopul ...
 • +2 (6 voturi)    
  abureala (Vineri, 2 iulie 2021, 10:54)

  Cata_ [utilizator]

  abureala de impresionat naivi. Multi nu ai semnat, si daca semneaza ce? oricum costul ala nu il va purta marile companii, ci la un moment dat va cobora si costul se transfera la fraier (aka user). Deci cei care aplauda au aproximativ 2 neuroni. Solutia corect e dezmembrarea acestor giganti spre ai impiedica sa aiba puterea financiara mai mare decat a PIB-ul 90% din tarile lumii, dar asta e mai greu. Complezente de genul astacu taxe, bla bla, sunt usor de facut
  • +1 (3 voturi)    
   Corect (Vineri, 2 iulie 2021, 16:41)

   redy [utilizator] i-a raspuns lui Cata_

   Ce crezi ca fac 100 sau 1000 de oameni care se ocupa de optimizare fiscala sint concediati sau vor gasi alte cai. Costul merge la client profitul tot la multinationale care vor gasi alte cai scutiri de taxe ,intelegei cu statul ptr. anularea taxelor pe o perioda , facilitati la curent sau trasport se vor gasi destule numai sa vrei peste ani cind vom vedea clauzele secrete vom intelege ca am ajuns de unde am plecat
 • -1 (3 voturi)    
  Sa ridice aceste taxe mai mult (Duminică, 4 iulie 2021, 5:05)

  Observatory [utilizator]

  dacă se poate in fiecare an.
  Avem multe putori care trebuiesc susținuți, hrăniți, blugi rupți in k..șamd
  Inteligenți sa plătească sa țină prostovanii , mulți care refuza sa muncească , ajutorul de la “sta” este mai avantajos decât sa te scoli la ora 6 dim. Sa muncești !?!?
  Bravo! Aceste este socialismul visat de Lenin și Mao


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by