Cofondatorul Apple, Steve Wozniak, a aprobat cu pasiune mișcarea ”dreptului de reparare!, în ciuda opoziției companiei. Mișcarea dorește adoptarea unor legi care să garanteze utilizatorilor accesul la informații și piese pentru a-și repara propriile dispozitive, potrivit BBC.

Steve WozniakFoto: youtube.com

„Nu am fi avut un Apple dacă n-aș fi crescut într-o lume a tehnologiei foarte deschisă”, a spus Wozniak, cofondatorul companiei cu Steve Jobs în anii '70.

"Este timpul să recunoaștem dreptul de a repara mai bine" vs 'Extrem de periculos'

Regulile existente privind dreptul la reparare în Europa și SUA sunt limitate la aparate și, respectiv, vehicule.

Și avocații dreptului la reparare spun că Apple este unul dintre cei mai acerbi oponenți la extinderea legislației pentru a acoperi produsele electronice de consum.

Compania permite reparații numai de către tehnicienii săi autorizați și nu oferă în general piese de schimb sau informații despre reparații.

Și ar fi angajat lobbyiștii să convingă parlamentarii că a repara dispozitivele pot fi extrem de periculos.

Dar Wozniak, în vârstă de 70 de ani, a spus: „Companiile inhibă [dreptul de a repara], deoarece conferă companiilor putere, control, asupra tuturor. Este timpul să începem să facem lucrurile corect”.

„Când am pornit Apple, nu mi-aș fi putut permite niciodată un teletype pentru input sau output. Costă până la două mașini”, spune el.

Dar știa cum funcționau televizoarele și avea acces la scheme - așa că și-a construit propria soluție pentru a-și transforma televizorul într-un monitor timpuriu al computerului pentru Apple I.

„Nu trebuia să-mi permit ceva ce nu mi-aș putea permite niciodată. Nu am fost restricționat de la nimic care să mă împiedice să construiesc acel computer și să arăt lumii că viitorul computerelor personale va fi o tastatură și un televizor. Totul a venit din faptul că ați putut repara lucruri și le puteți modifica și le puteți atinge singuri”, argumentează Wozniak.