Șeful Tesla, Elon Musk, se apăra luni într-o curte americană pentru rolul său în achiziția controversată a producătorului de panouri solare SolarCity, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Dreamstime.com

Multimiliardarul este dat în judecată de investitori care cred că a eșuat atunci când a decis că Tesla va cumpăra SolarCity în 2016 cu 2,6 miliarde de dolari.

Procesul său se desfășoară în fața unui singur judecător într-o instanță din Delaware, unde compania are sediul legal și se așteaptă să dureze aproximativ două săptămâni.

Elon Musk a depus mărturie acolo luni, a confirmat AFP un oficial al instanței.

Membrii consiliului de administrație ai Tesla, de asemenea dați în judecată, au ales să soluționeze cazul în 2020 plătind 60 de milioane de dolari, fără a recunoaște vinovăția.

Elon Musk nu a dorit să ia parte la acest acord.

Investitorii care au intentat o acțiune colectivă împotriva sa, în principal fonduri de pensii și companii de investiții, îl învinovățesc pentru că nu le servește interesele și pentru că a irosit bugetul Tesla cumpărând SolarCity în 2016, această companie fiind departe de a fi profitabilă și a fost îndatorată.

Elon Musk era atunci președinte al consiliului de administrație al celor două companii și deținea acțiuni la SolarCity, o companie cofondată de doi veri la propunerea sa.

Pentru reclamanți, preluarea a fost pur și simplu un mod de a ajuta SolarCity, care se apropia de faliment. Acest lucru l-a ajutat pe Elon Musk, fratele său, verii săi și câțiva oameni din Tesla, în detrimentul grupului și al acționarilor minoritari ai acestuia.

Solicită despăgubiri, fără a specifica o sumă

Meritele tranzacției fuseseră deja puse la îndoială de acționari la acea vreme: Tesla pierduse peste 3,4 miliarde de dolari din evaluarea pieței în singura sesiune de după primele informații despre tranzacție.

Dar ajunseseră să se lase convinși și să dea undă verde.

Elon Musk a apărat în mod repetat această operațiune, despre care a spus că a fost menită să facă din Tesla un grup diversificat în domeniul energiilor regenerabile.

În special, procesul trebuie să stabilească dacă Elon Musk, care deținea în jur de 22% din drepturile de vot la momentul respectiv, poate fi considerat a controla compania.

În raportul său anual publicat în ianuarie, compania a afirmat în continuare că plângerile împotriva achiziției SolarCity erau „nefondate” și că intenționa să se apere „energic”.

Deși uneori se întâmplă ca judecătorul instanței în cauză să își pronunțe decizia la sfârșitul procesului, de obicei o dă în scris la o dată ulterioară, a subliniat reprezentantul instanței.