Bruxellesul a convenit luni să înghețe proiectul său pentru o taxă digitală europeană, mult criticată de Statele Unite, pentru a nu pune în pericol acordul istoric privind impozitarea multinaționalelor care ar trebui încheiat în octombrie, potrivit AFP.

GoogleFoto: Nadeesha Gamage, Dreamstime.com

La OECD sunt în curs negocieri cu privire la un big bang fiscal care ar trebui să pună capăt paradisurilor fiscale și să conducă cele mai mari companii, inclusiv cele din sectorul digital, la plata unei cote impozabile mai mari. Sâmbătă au primit sprijin politic din țările G20.

"Succesul acestui proces va necesita o presiune finală din partea tuturor părților, iar Comisia se angajează să se concentreze asupra acestui efort. De aceea, am decis să ne întrerupem activitatea asupra unei propuneri fiscale digitale", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Factura fiscală digitală a UE, care urmează să fie prezentată în iulie, a fost considerată una dintre noile resurse planificate pentru finanțarea pachetului său de stimulare de 750 miliarde EUR.

A atras critici americane. Washington consideră că acest proiect este discriminatoriu pentru campionii săi din domeniul tehnologiei, cum ar fi Amazon, Google sau Facebook. Secretarul Trezoreriei Janet Yellen, prezentă luni la Bruxelles pentru o întâlnire cu miniștrii europeni de finanțe (Eurogrup), a cerut duminică UE să o reconsidere.

De câteva săptămâni, Statele Unite desfășurau o campanie discretă cu mai multe țări membre, inclusiv Germania, pentru a obține suspendarea proiectului.

Deși nu a fost încă făcută publică, Comisia Europeană a subliniat totuși în repetate rânduri că va respecta acordurile OECD și că nu vizează giganții americani, ci va afecta mii de companii, inclusiv europene.