În ciuda incertitudinii cauzate de pandemia Covid, afacerile M&A (fuziuni și achiziții de companii) ating recorduri. O amplă analiză a mai multor baze de date de tranzacții, făcută de firma de consultanță Oaklins și citată de Frankfurter Allgemeine Zeitung, relevă acest lucru. Potrivit acesteia, în prima jumătate a anului s-au încheiat cu 63% mai multe înțelegeri care implică companii germane, decât în aceeași perioadă a anului precedent, iar comparativ cu prima jumătate a anului 2019, creșterea este de 19%.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Piața și-a revenit foarte repede, după paralizia datorată coronavirusului”, spune Florian von Alten, CEO Oaklins, pentru publicația citată. El consideră că branșa germană M&A va avea un an excepțional de bun, cu potențiale 2.200 de tranzacții făcute de cumpărători din Germania, sau vizând o companie din această țară. Evaluarea bazelor de date a arătat că nu numai numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ, ci și nivelul sumelor plătite.

Buna și reaua dispoziție

Investițiile viguroase și preluările de succes sunt, în general, un semn al bunei dispoziții în economie, iar asta dă speranță pentru viitor. Dezvoltarea pieței M&A mai este interesantă pentru consultanții în management și avocații care câștigă o mulțime de bani din tranzacții.

Exista însă temerea că afacerile M&A sunt în plină expansiune, deoarece companiile epuizate de criză sunt vândute vânătorilor de chilipiruri, la prețuri avantajoase.

Cu toată puternica redresare economică, piața de preluare a companiilor aflate în dificultate este din ce în ce mai redusă, iar situația acelora din sectoarele puternic afectate de restricțiile de pandemie, precum turismul, gastronomia, târgurile comerciale sau evenimentele, rămâne precară. În zona aceasta sunt și marii perdanți ai crizei Corona.

Enorm capital, dobânzi mici

În multe industrii, potrivit Oaklins, evaluările acțiunilor companiei s-au întors deja la nivelurile anterioare crizei, în unele cazuri fiind chiar mai mari. Acest lucru se aplică în special domeniilor de activitate din sfera digitalizării, ingineriei mecanice, a instalațiilor și asistenței medicale, care sunt râvnite de cumpărători. Pentru companiile bune, există întotdeauna o piață, iar proprietarii pot avansa prețuri ridicate.

Preluările nu sunt făcute doar de strategi, adică companii care preiau concurenții sau își extind afacerea către alte industrii. Investitorii financiari cumpără, de asemenea, companii pe scară largă pentru a-și putea vinde participațiile cu profit după câțiva ani, sau pentru a merge la bursă. În acest fel, industria de capital privat crește randamentul investitorilor săi - cum ar fi fondurile de pensii sau companiile de asigurări.

Investitorii financiari și-au mărit cota în tranzacțiile M&A germane la 37%, în prima jumătate a anului. Acesta este un record, potrivit experților Oaklins. Aceștia explică evoluția prin faptul că investitorii financiari stau pe un volum extraordinar de mare de capital și pot contracta împrumuturi la rate scăzute ale dobânzii, pentru a finanța achizițiile de companii.

Tranzacții de vârf

Investitorul financiar Ardian, care a apărut din grupul de asigurări francez Axa și este acum independent, a făcut una dintre cele mai mari zece tranzacții din prima jumătate a anului. Ardian a cumpărat GBA Gesellschaft für Bioanalytik, un furnizor german de servicii ai cărui clienți includ laboratoare din industria alimentară, de mediu și farmaceutică, cu puțin sub 1,4 miliarde de euro.

De departe cea mai mare tranzacție a fost realizată de un cumpărător strategic. Se referă la preluarea companiei imobiliare Deutsche Wohnen, de către concernul Vonovia, pentru 28,9 miliarde euro. Ambele companii sunt listate și aparțin indexului principal, Dax.

A doua cea mai mare afacere a fost oarecum surprinzătoare din punct de vedere strategic: marca de pantofi Birkenstock, odinioară considerată cam „mic-burgheză”, a valorat atât de mult în ochii grupului francez de lux, LVMH, încât acesta plătit aproape 3,8 miliarde euro pentru compania germană.

Interesantă a fost și preluarea societății comerciale pe internet, SIGNA Sports United, de către achizitorul american, Yucaipa. Tranzacția servește pentru a aduce compania la bursa din New York.

Alte schimbări de proprietar au avut Ermewa (către Caisse de Depot et Placement du Quebec, DWS Group, pentru 3 mld. euro), Aviva Poland (către Allianz, pentru 2,5 mld. Euro), Northvolt AB (către un consorțiu al VW -2,3 mld. Euro).

Favorite în preluările germane din primul semestru al acestui an sunt sectorul imobiliar, financiar, comerț și consum, logistică, sanatate, internet. Mai multe rapoarte și statistici pot fi văzute aici.