Compania biotehnologică americană Moderna va construi o fabrică pentru producerea vaccinurilor ARN și un centru de inovare în Canada, au declarat marți guvernul canadian și compania, potrivit AFP.

Vaccinuri ModernaFoto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

„Cu câteva zile în urmă, am semnat un memorandum de înțelegere cu Moderna pentru a construi aici, acasă, în Canada, o instalație de ultimă generație pentru fabricarea vaccinurilor ARN mesager care ne vor putea ajuta în caz de pandemie", a anunțat într-o conferință de presă ministrul Inovației, Științei și Industriei, François-Philippe Champagne.

Noile facilități ale Modernei vor face posibilă fabricarea vaccinurilor împotriva mai multor tipuri de boli.

"Dacă apare un nou virus, o nouă tulpină de Zika, Ebola, coronavirus sau gripă, guvernul canadian poate decide să utilizeze vaccinurile parțial sau în totalitate. Va fi la propria sa discreție. Colaborarea pe termen lung este foarte bună pentru noi", a declarat Stéphane Bancel, CEO al Moderna.

Șeful companiei farmaceutice a spus că planurile au fost făcute și nu mai rămâne decât să se determine locația.

"Selecția plasamentului fabricii va avea loc în următoarele săptămâni și luni, discutând cu diferitele provincii", a spus Bancel, la Palais des Congrès din Montreal, unul dintre cele mai mari centre de vaccinare împotriva Covid-19 din Quebec.

Participarea financiară a Canadei la acest memorandum de înțelegere nu a fost dezvăluită. Compania va investi „câteva sute de milioane de dolari” în aceste noi facilități, a spus Champagne.