Blue Origin, compania aerospațială a miliardarului Jeff Bezos, a dat în judecată NASA din cauza deciziei agenției aerospațiale americane de a acorda un contract profitabil companiei rivale SpaceX deținute de Elon Musk, relatează CNBC.

Elon Musk si Jeff BezosFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

„Această acțiune contestă evaluarea inadecvată și ilegală de către NASA a ofertelor”, au scris avocații Blue Origin în plângerea înaintată într-o instanță federală din Statele Unite.

Plângerea, înaintată luni în instanță, reprezintă ultima acțiune a Blue Origin prin care încearcă să răstoarne o decizie NASA de a acorda SpaceX contractul de construire a landerului lunar pe care agenția spațială americană vrea să îl folosească în misiunea sa de aselenizare planificată pentru anul 2024.

Acțiunea Blue Origin vine la câteva săptămâni după ce Biroul de Contabilitate a guvernului american a respins o altă plângere înaintată de compania lui Bezos și a confirmat că decizia NASA de atribuire a contractului către SpaceX.

Agenția spațială americană anunțase în luna aprilie că a acordat contractul în valoare de 2,9 miliarde de dolari SpaceX.

Blue Origin, SpaceX și o altă companie privată, Dynetics, au depus oferte pentru ceea ce se credea că vor fi două contracte înainte ca NASA să anunțe că va atribui un singur contract din cauza unei alocări bugetare mai reduse decât cea așteptată din partea Congresului.

Decizia a fost considerată ca fiind una surprinzătoare întrucât înainte de atribuirea contractului din luna aprilie NASA acordase alte contracte în valoare de un miliard de dolari, Blue Origin primind 579 de milioane de dolari din valoarea totală a acestora, în timp ce SpaceX doar 135 de milioane de dolari.

Campanie de relații publice dusă de Blue Origin împotriva NASA

Acțiunea înaintată în instanță luni vine în contextul în care Blue Origin și-a intensificat campania de relații publice împotriva NASA din cauza deciziei agenției aerospațiale americane de a folosi racheta Starship a SpaceX pentru a aseleniza astronauți pe Lună în 2024.

Blue Origin a publicat recent mai multe infografice în care a subliniat „numărul fără precedent de tehnologii, proiecte și operațiuni care nu au fost realizate niciodată anterior” de companie înaintea SpaceX.

Compania lui Bezos a criticat săptămâna trecută din nou racheta Starship a SpaceX pe care a descris-o ca fiind „un vehicul de lansare care nu a ajuns niciodată pe orbită și încă este în proiectare”.

Musk a răspuns într-o postare pe Twitter criticilor aduse de Blue Origin:

„Lucrul trist este că, chiar dacă Moș Crăciun ar face în mod gratuit dintr-o dată echipamentele lor reale, primul lucru pe care ai vrea să îl faci ar fi să le anulezi”.

Citește și: