Platforma de criptomonede care a fost victima unuia dintre cele mai mari jafuri de criptomonede din istorie îl invită acum pe hackerul care a realizat atacul să devină consultantul-șef de securitate al companiei, relatează CNBC.

Hackeri Foto: Freepik.com

Poli Network, o rețea descentralizată care susține că oferă servicii de armonizare a funcționării criptomonedelor, a fost vizată săptămâna trecută de un atac masiv în urma căruia hackerul (sau hackerii) au reușit să fure monede digitale în valoare de peste 600 de milioane de euro.

Cineva a exploatat o vulnerabilitate în codul sursă al rețelei care permite utilizatorilor săi să schimbe monede digitale dintr-o bază de date în alta, breșă care i-a permis să transfere criptomonedele în propriile portofele digitale.

Deși a fost prezentat inițial ca unul dintre cele mai mari jafuri crypto din toate timpurile, unii experți din domeniu cred acum că acesta este de fapt cel mai mare realizat vreodată, depășind ca valoare a activelor furate atacul din 2018 căreia i-a căzut victimă platforma japoneză Coincheck (534,8 milioane de dolari).

Însă în cazul Poly Network hackerul din spatele atacului a ales să returneze majoritatea criptomonedelor furate, păstrând monede digitale în valoare de doar 33 de milioane de dolari.

Însă criptomonede returnate în valoare de 200 de milioane de dolari sunt deocamdată inaccesibile într-un cont care necesită o parolă atât a Poly Network cât și a hackerului pentru a putea fi accesat.

„Domnul Pălărie Albă”

Echipa de la Poly Network s-a rugat de hacker, căruia îi spune „Domnul Pălărie Albă”, să îi dea parola - cunoscută drept „cheie privată” - necesară pentru recuperarea banilor.

„Domnul Pălărie Albă” este o referință la așa-numiții hackeri etici care sondează vulnerabilități în sistemele unor organizații care le-ar putea expune unor atacuri.

Însă experții în securitate au pus sub semnul întrebării faptul că hackerul care a realizat atacul asupra Poly Network ar fi unul etic, nefiind clar de ce acesta a ales să returneze activele furate.

Unii sunt de părere că acesta nu și-a dat seama cât de dificil îi va fi să spele o cantitate atât de mare de criptomonede obținute ilicit.

O persoană anonimă care pretinde că este hackerul a spus că va furniza cheia la cont „odată ce totul este pregătit”.

Recompensă de jumătate de milion de dolari

Săptămâna trecută Poly Network i-a oferit acestuia o recompensă de 500.000 de dolari pentru înapoierea tuturor criptomonedelor furate.

Inițial acesta a refuzat oferta însă ulterior a anunțat printr-un mesaj codificat într-o tranzacție digitală înregistrată luni că:

„Iau în considerare acceptarea recompensei ca bonus pentru hackerii publici care pot sparge rețeaua Poly Network”.

Cei de la Poly Network au anunțat la rândul lor că speră să implementeze o „actualizare semnificativă a sistemelor” pentru a împiedica în viitor un astfel de atac dar că nu o pot face până când nu sunt înapoiate toate activele furate.

Echipa Poly Network a declarat de asemenea că recompensa de jumătate de milion de dolari rămâne în picioare și l-a invitat pe hacker să devină „consultantul-șef de securitate” al companiei.

„Pentru a ne exprima mulțumirea și a-l încuraja pe Domnul Pălărie Albă să contribuie în continuare la progresele în securitate din domeniul blockchain și Poly Network, îl invităm călduros să devină Consultantul-Șef de Securitate al Poly Network”, a anunțat compania într-un comunicat.

Poly Network a anunțat de asemenea că nu intenționează să înainteze o plângere penală împotriva hackerului.