Palantir Technologies a anunțat că se pregătește pentru un alt eveniment de tip „lebădă neagră” prin cumpărarea de lingouri de aur și că va accepta metalul prețios ca formă de plată pentru produsele sale software, relatează Bloomberg.

Lingouri aurFoto: Dario Hayashi / Alamy / Profimedia Images

Compania tech americană a cheltuit 50,7 de milioane de dolari pe aur luna aceasta ca parte a unei strategii neobișnuite de investiții care a inclus startupuri, afaceri în stadiul incipient de dezoltare care nu au un plan sau scop clar (așa-numitele „blank check companies”) și, posibil, bitcoin

Reprezentanții Palantir anunțaseră anterior că vor accepta bitcoin ca formă de plată, înainte să includă și metalele prețioase în această categorie.

Un purtător de cuvânt al Palantir a afirmat însă că deocamdată nimeni nu a folosit cele două metode de plată pentru produsele sale.

„Trebuie să fii pregătit pentru un viitor cu mai multe evenimente de tip lebădă neagră”, a declarat Shyam Sankar, chief operating officer al Palantir.

Lingouri de aur

Achiziția de lingouri de aur a trecut neobservată în raportările financiare publicate săptămâna trecută de Palantir înainte de a fi descoperite de jurnaliștii site-ului Barron’s.

Potrivit documentelor financiare depuse de companie, aceasta își va păstra lingourile de aur într-o locație securizată din nord-estul SUA.

„Compania poate intra în posesia fizică a lingourilor de aur depozitate în această locație în orice moment și cu o înștiințare prealabilă rezonabilă”, a notat compania.

„Lebădă neagră”

Palantir, o companie tech cofondată de miliardarul Peter Thiel, dezvoltă produse software pentru guverne și afaceri, prezentându-se drept o organizație de „liber cugetători”.

Sediul Palantir a fost relocat în orașul american Denver anul trecut și reprezentanții companiei i-au luat în vizor pe colegii din Silicon Valley când erau pe picior de plecare.

Shyam a comparat cultura corporate a Palantir cu o „colonie de artiști”, în contrast cu companiile tech despre care a spus că scot produse software ca de pe o linie de producție.

Compania dispune de numerar în valoare de 2,3 miliarde de dolari și explorează modalități creative de a investii banii pentru a se proteja de un viitor eveniment de tip „lebădă neagră” după ce pandemia de COVID-19 a perturbat viața socială și economică din întreaga lume.

Citește și: